Αναποσπαστο κομματι της μαθησιακης διαδικασιας του ΔΠΘ οι Ημερες καριερας

Πολλές επιχειρήσεις και φορείς συμμετείχαν στην πρώτη ημέρα καριέρας της ΣΚΑΣ, που στοχεύει να γίνει θεσμός

Να αναδείξει τις δυνατότητες που έχουν οι φοιτητές και των τριών τμημάτων της μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, θέλησε η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, με την ημέρα καριέρας που διοργάνωσε το πρωί της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή.

Σκοπός της εκδήλωσης η πρόσβαση και η διασύνδεση των τελειόφοιτων και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων των τριών Τμημάτων της ΣΚΑΣ (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών) στην αγορά εργασίας.

Έτσι είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με φορείς στους οποίους θα επιθυμούσαν να εργαστούν, να γνωρίσουν το ενδιαφέρον της αγοράς σε σχέση με τα προσόντα τους και να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία συνέντευξης, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές τους που απαιτούνται για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Έτσι οι φοιτητές ενημερώθηκαν, και στη συνέχεια είχαν επαφές με οργανισμούς και άτομα για να γνωρίσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Aegean Αεροπορία Αιγαίου, το Axion-Ιδιωτικό Σχολείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης «Αγγέλα Γιαννακίδου», η Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ, η μουσειολόγος κ. Κέλυ Γκόγκου τους μίλησε για την εμπειρία της στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, το Μεταφραστικό γραφείο ACM TRANSLATIONS, ο Παρατηρητής της Θράκης, το STAR Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης και τα Φροντιστήρια Ορόσημο 2001.

Βοηθά καθηγητές και φοιτητές η όλη διαδικασία

Επιστημονικά υπεύθυνη της πράξης μέσω ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση δράσεων των Ημερών Καριέρας στη ΣΚΑΣ και άλλες σχολές του πανεπιστημίου είναι το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, που τόνισε πως το 2023 τα περισσότερα τμήματα του πανεπιστημίου πραγματοποίησαν ανάλογες εκδηλώσεις με αυτή της Τετάρτης, φέρνοντας κοντά αποφοίτους και επιχειρήσεις.

«Αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική γιατί ανοίγει ένα παράθυρο και ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των μελλοντικών εργαζόμενων, όπως οι φοιτητές, και της αγοράς» τόνισε. Αυτό βέβαια δεν λαμβάνει χώρα μόνο την ημέρα της εκδήλωσης, αλλά απαιτεί προετοιμασία, με τους φοιτητές να έχουν προετοιμάσει τα βιογραφικά τους, να έχουν σκεφτεί τι θέλουν να παρουσιάσουν από τον εαυτό τους, και βρέθηκαν εκεί έχοντας οργανώσει την προσπάθεια για να επικοινωνήσουν στη συνέχεια με τους φορείς.

Από την πλευρά τους τα Τμήματα όρισαν υπεύθυνους καθηγητές που αναζήτησαν τους φορείς που ταιριάζουν για τους φοιτητές τους, ώστε να τους προσκαλέσουν και να βρίσκονται στο χώρο.

Η κ. Μιχαλοπούλου δεσμεύτηκε πως από εδώ και πέρα κάθε τμήμα ή σχολή θα υλοποίει  μια ημέρα καριέρας κάθε χρόνο, με το ενδιαφέρον από φορείς και συνδέσμους επιχειρήσεων να είναι όλο και μεγαλύτερο. Για αυτό και στόχος του Πανεπιστημίου είναι όλο και περισσότερο να υπάρχει προετοιμασία για αυτές τις δράσεις.

Για αυτό και δημιουργήθηκε ένας οδηγός, με τη συνεργασία μελών ΔΕΠ και εξωτερικών συνεργατών, ώστε να ξέρουν Τμήματα και Σχολές τι βήματα μπορούν να ακολουθούν κάθε χρόνο για αυτές τις δράσεις.

Η όλη προσπάθεια, τόνισε, βοηθά τους καθηγητές να γνωρίζουν τι απαιτεί η κοινωνία και η αγορά, ώστε να το ενσωματώνουν στα μαθήματα και τις δράσεις που επιλέγουν. Βοηθά τους φοιτητές, να ψάξουν μέσα τους τι θέλουν οι ίδιοι να κάνουν, και αυτό να προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο.

Μια καλή πρακτική για την Σχολή

Οι ημέρες καριέρας αυτές, τόνισε ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Μανόλης Βαρβούνης, συγκεντρώνουν φορείς και επιχειρήσεις πέρα των παγιωμένων εργασιακών δικαιωμάτων, ως φιλολόγων στη Μέση Εκπαίδευση. Βρέθηκαν λοιπόν μαζί ώστε οι μεν φοιτητές να μάθουν πώς να κάνουν ένα βιογραφικό, σε ποιες ανάγκες ανταποκρίνονται και πώς θα ανταπεξέρθουν στις απαιτήσεις μιας συνέντευξης, οι δε φορείς να εκφράσουν τις διαθεσιμότητές τους, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες και οι φοιτητές μας, προς μουσεία, βιβλιοθήκες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και όπου μπορούν να απασχοληθούν.

Οι μέρες καριέρας αποτελεί κάτι το οποίο γίνεται εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο, αν και για πρώτη φορά φέτος στην ΣΚΑΣ, με τον κ. Βαρβούνη να τονίζει πως είναι μια από τις καλές πρακτικές στο πλαίσιο αυτού που προβλέπεται πανευρωπαϊκά, του ανοίγματος των σχολών και των τμημάτων στην κοινωνία.

Μεγάλο το ενδιαφέρον από τους φοιτητές

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης πρωτοστάτησαν η κ. Νάντια Μαχά Μπιζούμη από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ο κ. Βασίλης Μπάρος από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και ο Γιώργος Παρασκευιώτης από Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, με τον τελευταίο να τονίζει πως στόχος τους είναι να έρθουν σε επαφή με φορείς και επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες αφορούν το γνωστικό τους αντικείμενο, και άλλες είναι γενικότερα στον εργασιακό χώρο.

Οπότε στόχος τους είναι αφενός να παρουσιάσουν οι εταιρείες τι κάνει η κάθε μία, αλλά και να περάσουν στη συνέχεια οι φοιτητές συνέντευξη από αυτές τις εταιρείες.

Ήδη έχουν ετοιμάσει βιογραφικά, που έχουν ελέγξει οι καθηγητές τους, και πέρασαν από τη διαδικασία της συνέντευξης, γνωρίζοντας από κοντά τη διαδικασία, τι θα προσέξουν, και θα μπορούν να δοκιμάσουν με πολλές εταιρείες.

Το ενδιαφέρον ήταν αρκετά μεγάλο, και παρότι υπήρξε άγχος από τους φοιτητές για το πώς θα περάσουν την συνέντευξη, αλλά σε γενικές γραμμές η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και από τα τρία τμήματα.

Φυσικά η προσπάθεια δεν σταματά στην ημέρα καριέρας, αλλά και μετά από αυτή θα συζητήσουν και για την εμπειρία τους, ώστε να μπορέσουν να δουν πώς θα μπορέσουν να βελτιωθούν οι φοιτητές, αλλά και η όλη εμπειρία της ημέρας Καριέρας, που αποτελεί μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.