Ανακουφιση στο ΔΠΘ απο τις επιπτωσεις της ΕΒΕ στην εισαγωγη στα ΑΕΙ

Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας«Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με αυτό που φοβόμασταν»

Τι συνέβη με τον μικρό αριθμό εισακτέων στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Το δικό της σχόλιο για τη διακύμανση των βάσεων και το πώς αποτυπώνεται η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κατέθεσε, μιλώντας στον ΠτΘ η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

«Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με αυτό που φοβόμασταν. Εγώ μπορώ να πω ότι είμαι κάπως πιο αισιόδοξη τώρα. Γενικά φοβόμουν ότι η ΕΒΕ θα μάς αποδεκατίσει εντελώς. Φάνηκε όμως ότι τα τμήματα μας άντεξαν» ήταν το πρώτο γενικό σχόλιο της Αντιπρυτάνεως που δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει πως «έχουμε σε δύο τμήματα κάποιο ζήτημα, στα υπόλοιπα ωστόσο είμαστε καλά».

Η κ. Γαβριηλίδου παρατήρησε πως «έχουμε μια μικρή μείωση του αριθμού των εισακτέων, καθώς τα δεδομένα είναι ότι πέρυσι είχαμε 4.306 φοιτητές ενώ φέτος έχουμε 3.467. Η διαφορά είναι 839 άτομα λιγότεροι εισακτέοι κατανεμημένοι στις τέσσερις πόλεις». Παράλληλα επεσήμανε πως «οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα μας αυξήθηκαν και τα τμήματα κράτησαν γενικά τις δυνάμεις τους ως προς τον αριθμό των εισακτέων».

Ένα λάθος στη διαμόρφωση της ΕΒΕ στοίχησε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Ωστόσο η ίδια δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει πως «είχαμε ζήτημα στους αρχιτέκτονες μηχανικούς» αποδίδοντας το γεγονός του ελαχιστότατου αριθμού εισακτέων σε απειρία και σε ένα λάθος που έγινε στη διαμόρφωση της νέας βάσης εισαγωγής. Όπως εξήγησε, «είχαν συνεννοηθεί όλες οι αρχιτεκτονικές της χώρας να βάλουν ενιαία βάση εισαγωγής 1,1 και αυτό περάσαμε από την σύγκλητο. Όμως αργότερα οι υπόλοιπες συζήτησαν και αποφάσισαν να μειώσουν την ΕΒΕ. Όμως εμείς είχαμε βγάλει ήδη την απόφαση της συγκλήτου. Το τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών επανήλθε και έστειλε νέα απόφαση με διορθωμένη ΕΒΕ στα γενικά και ειδικά μαθήματα, 1 και 0,8 αντίστοιχα έναντι 1,1 και στα δύο που είχαν στην αρχική τους απόφαση, αλλά όταν στάλθηκε στο Υπουργείο δεν λήφθηκε υπόψη».

Αν δεν υπήρχε αυτή η δυστοκία δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτή η εικόνα, σύμφωνα με την κ. Γαβριηλίδου που αναγνώρισε επιπλέον ότι ένα τμήμα που φαίνεται να έχει κι αυτό ζήτημα, είναι το Δασολογίας καθώς συγκεντρώνει 21 φοιτητές ενώ πέρυσι είχε 197.

«Όλα τα άλλα τμήματα» ανέφερε η Αντιπρύτανις «είναι ή στον αριθμό που είχαν δηλώσει εξ αρχής, δηλαδή κοντά στα περσινά νούμερα,  ή στον αριθμό που ήθελαν φέτος. Για παράδειγμα υπήρχαν τμήματα που το υπουργείο όρισε τις προσφερόμενες θέσεις στις 200 ενώ τα Τμήματα ζητούσαν 150. Φέτος εισακούστηκε η πρόταση των Τμημάτων και πήραν 150».

«Το στοίχημα είναι τα παιδιά της περιφέρειάς μας τουλάχιστον να μάς δηλώνουν  1η επιλογή»

Σχολιάζοντας γενικότερα τις προτιμήσεις των επιτυχόντων  η ίδια, εκτίμησε πως «φάνηκε ότι οι υποψήφιοι φοιτητές δεν δηλώνουν τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό με βάση το πόσο καλή είναι μια σχολή ή τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει, αλλά το κύριο κριτήριο είναι το γεωγραφικό που μπορεί να συνδέεται και με το οικονομικό. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα στο τμήμα στο οποίο ανήκω, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, έχουμε βάση 8,94. Είμαστε μαζί με τα Γιάννενα που είναι στο 8,98 και το Ρέθυμνο επίσης στο 8,98. Αντίθετα το αντίστοιχο Τμήμα στην Καλαμάτα που είναι κοντά στην Αθήνα φέτος έχει βάση 10 που μέχρι τώρα είχε μικρότερη βάση από τα προαναφερθέντα τρία Τμήματα. Φαίνεται λοιπόν πως το βασικό κριτήριο επιλογής είναι το πόσο μακριά είναι η σχολή προτίμησης από το κέντρο. Άρα για εμάς το στοίχημα είναι τα παιδιά της περιφέρειάς μας τουλάχιστον να μάς δηλώνουν  1η επιλογή. Αν όλοι οι μαθητές εδώ από την περιφέρεια μας στηρίξουν νομίζω ότι το Δημοκρίτειο θα αντέξει. Αλλά είναι μεγάλο το στοίχημα, γιατί καταλαβαίνω και τα παιδιά που θέλουν να πάνε να σπουδάσουν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.