«Αμεση και εμμεση κακοποιηση των παραγωγικων ζωων και επιπτωσεις στον ανθρωπο και το περιβαλλον»

Το εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής ΔΠΘ παρουσιάζει τα πορίσματα της έρευνας του

Το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 18.00, στην Αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για να παρουσιάσει τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποίησε κατά την περίοδο 2023-2024 για την κακοποίηση των παραγωγικών ζώων και τις επιπτώσεις αυτής στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί το δεύτερο σκέλος ερευνητικού προγράμματος, με πρώτο αυτό που περατώθηκε και παρουσιάστηκε από το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών πριν από την πανδημία, τον Νοέμβριο του 2019, με θέμα την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς αδέσποτων και δεσποζόμενων.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία

Όπως εξηγεί το Εργαστήριο για το περιεχόμενο της έρευνας, «είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται έρευνα πάνω στο θέμα της κακοποίησης των παραγωγικών ζώων στη χώρα μας και σε πανελλαδικό επίπεδο και τα πορίσματα είναι αποκαλυπτικά για την αντίληψη και στάση του κοινού απέναντι στο ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (92%) θεωρεί ότι τα παραγωγικά ζώα υφίστανται κακοποίηση στις μονάδες εκτροφής με κυριότερες μορφές κακοποίησης τη χορήγηση χημικών ουσιών για την αύξηση  της παραγωγής, τον περιορισμό της ελεύθερης κίνησης και τις επεμβάσεις για τη διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και ότι η διατροφή των ζώων επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων (98%) και ότι η εντατική κτηνοτροφία έχει σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον (92%). Ωστόσο, δεν  γνωρίζουν αν υφίσταται νομοθεσία που να προβλέπει ποινές για την κακοποίηση των παραγωγικών ζώων ή που να προστατεύει τα ζώα, ούτε πού να απευθυνθούν αν εντοπίσουν περιστατικά κακοποίησης. Το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα παραγωγικά ζώα διακατέχονται από αισθήματα φόβου και αγωνίας και το 92% θεωρεί ότι έχουν και αυτά συναισθήματα όπως οι άνθρωποι.

Με την έρευνα καταδεικνύεται ότι ενώ οι μορφές της άμεσης κακοποίησης των παραγωγικών ζώων, όπως τραυματισμός, ή υποσιτισμός, είναι εμφανείς, αυτό που δεν είναι ορατό είναι η έμμεση κακοποίηση μέσω των χημικών ουσιών που χορηγούνται για τη βελτίωση της παραγωγής που τελικά όμως έχει αντίκτυπο στον άνθρωπο προκαλώντας σοβαρότατες συνέπειες, όπως καρκίνο και γενετικές διαταραχές, αλλά και στο περιβάλλον μέσω της βιοσυσσώρευσης.

Το νομοθετικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχει διατάξεις (που σίγουρα χρήζουν βελτίωσης) τόσο για την προστασία της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, όσο και απαγορεύσεις χορήγησης τοξικών ουσιών. Ωστόσο, στην πράξη η ίδια η έννοια της εντατικής κτηνοτροφίας έρχεται σε αντίφαση με την ίδια την έννοια της ευζωίας των παραγωγικών ζώων. Η αντίληψη του κοινού μέσα από την έρευνα δείχνει πως έχει φτάσει η ώρα για μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της μεταχείρισης και ουσιαστικής προστασίας και των παραγωγικών ζώων και εντέλει αλλαγή του πρόσημου της “εντατικής” κτηνοτροφίας».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Χαιρετισμός

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κ. Εμμανουήλ Ταπατζάς

Συντονισμός: Αθανασία Συκιώτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογικών Επιστημών, Διευθύντρια Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών, Νομικής Σχολής ΔΠΘ

Εισηγητές

Ερευνητική Ομάδα του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών, Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων και εισαγωγικές τοποθετήσεις (Ευτυχία Κεραμυδά, Μαρία-Λουίζα Ριζοπούλου, Μαρία Χαλβατζή, Πέγκυ Παναγοπούλου)

Μαρία Κοντού, Επίκ. Καθηγήτρια Πρωτεϊνικής Χημείας του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Οι επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη».

Σωσσίδου Ευαγγελία, Δρ Κτηνιατρικής, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης/ Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, «Οι Ερευνητικές Δραστηριότητες του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ σε θέματα Ευζωίας των Παραγωγικών Ζώων».

Κήκου Όλγα, Δρ Κοινωνιολογίας, Διευθύντρια Προάσπισης (Director of Advocacy) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για το Δίκαιο και την Πολιτική σχετικά με τα Ζώα (European Institute of Animal Law and Policy), «Η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα παραγωγικά ζώα: Προκλήσεις και ευκαιρίες».

Παρέμβαση:

Γεωργία Κοκκινάκη, Αναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων & Εφαρμογών (ΚΑΦΕ) Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.