Αλλαζει εικονα η Πανεπιστημιουπολη της Κομοτηνης

Όσα έχουν γίνει και όσα αναμένονται να γίνουν τα επόμενα χρόνια αναλύει στον «ΠτΘ» ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Φώτης Μάρης

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα αναμένεται να έχει η κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή τα επόμενα χρόνια, με την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αλλά και τα όσα έχουν προγραμματιστεί και αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Ήδη την περασμένη Τρίτη υπεγράφη η σύμβαση με την Ανάδοχη Εταιρεία για την έναρξη υλοποίησης του έργου με τίτλο «Δίκτυο μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής» που αναμένεται να «παραδώσει» στα μέλη του ΔΠΘ αλλά και της τοπικής κοινωνίας ένα «ανοιχτό πάρκο» με μονοπάτια 3,5 χιλιομέτρων που θα καλύπτονται από πεύκα, πλατύφυλλα δένδρα και θάμνους και θα συνδέουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις των Τμημάτων και της Διοίκησης με τους χώρους υπαίθριας αναψυχής.

Το «λίφτινγκ» στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής βρίσκεται όμως ήδη εν εξελίξει όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, αναφερόμενος στους καθαρισμούς που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο, πέριξ των κτιρίων, της φοιτητικής εστίας, του κεντρικού αμφιθεάτρου, αλλά και τα όσα αναμένεται να ακολουθήσουν.

Νέες κερκίδες, δύο χρόνια μετά

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πλήρη ανακατασκευή των κερκίδων του μεγάλου υπαίθριου γηπέδου των εγκαταστάσεων της ΣΕΦΑΑ που λόγω προβλημάτων διάβρωσης παρέμενε κλειστή για περισσότερα από δύο έτη, ενώ όπως εξήγησε αναμένεται και ένας δεύτερος κύκλος καθαρισμών στο βόρειο και δυτικό κομμάτι της Πανεπιστημιούπολης, που θα δώσουν σε δεύτερη φάση και τη διεύρυνση των χώρων περιπάτου.

Σε συνδυασμό με τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, όπως η διεύρυνση της φοιτητικής εστίας κατά 350 κλίνες, το φοιτητικό εστιατόριο, το αναγνωστήριο, η κεντρική βιβλιοθήκη, ο χώρος πολιτισμού και ο αθλητικός ξενώνας, αλλά και το μεγάλο έργο του νέου κτιρίου της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, αναμένεται όπως τόνισε «να δώσουν τα επόμενα χρόνια μια εντελώς διαφορετική εικόνα στην Πανεπιστημιούπολη».

Αθλητική εγκατάσταση «κόσμημα»

Ο κ.Μάρης αναφέρθηκε και στο νέο σύγχρονο αθλητικό χώρο συνολικής έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, που παρουσιάστηκε και κατά την διάρκεια της τελετής επιτιμοποίησης του Όττο Ρεχάγκελ,  τονίζοντας πως εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος αναμένεται η οριστική παραλαβή της μελέτης, η οποία οδηγεί σε ένα έργο 18 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «εγκατάσταση κόσμημα» όμοια της οποίας δεν υπάρχει στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως «θα είναι η πιο καλή μελέτη που θα διατίθεται στην ΑΜΘ με όλες τις προδιαγραφές επιλεξιμότητας στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης που ξεκινάει να εντάσσει έργα από 1 Ιανουαρίου του 2023». Το σχετικό αίτημα έχει ήδη όπως τόνισε μεταφερθεί και στην περιφέρεια, με θετικά μηνύματα, γεγονός που κρίνεται αισιόδοξο ώστε η εγκατάσταση αυτή να υλοποιηθεί και τα επόμενα χρόνια να «παραδοθεί» στους πολίτες της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.