Ακυρωση του νεου κανονισμου εστιων απαιτουν οικοτροφοι της Κομοτηνης

Ισχυρίζονται πως «θυμίζει χούντα»

Τη συνολική ακύρωση του Νέου Εσωτερικού Κανονισμού Εστιών ζητά με ανακοίνωση του  το σχήμα της Contra που δραστηριοποιείται στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών της Κομοτηνής. Μέσω μιας αναλυτικότατης ανακοίνωσης τα μέλη του σχήματος εκθέτουν τους λόγους που ζητούν την ακύρωση κάνοντας λόγο για «κανονισμό οικοτροφείου που θυμίζει την περίοδο της δικτατορίας παρά Πανεπιστημίου για τις Φοιτητικές Εστίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και μετά από περίπου είκοσι χρόνια από την έκδοση του πρώτου Εσωτερικού κανονισμού των εστιών, εκδόθηκε καινούριος παρουσιάζοντας αρκετές αλλαγές. Αλλαγές που δεν περιορίστηκαν μόνο στους κανονισμούς αυτούς καθ’ αυτούς, αλλά και στο ύφος με το οποίο αυτοί εκφράστηκαν. Οι εν λόγω κανονισμοί δεν φαίνεται να απευθύνονται σε άτομα ακαδημαϊκού επιπέδου, αλλά περισσότερο σε άτομα που αδυνατούν να χειριστούν καταστάσεις σαν ενήλικες ή σαν ώριμοι άνθρωποι με κριτική σκέψη. Γίνονται, δηλαδή, αναφορές σε αυτονόητα πράγματα, σε σημείο να θεωρείται αναγκαίο να αναφερθεί ότι απαγορεύεται η ρίψη αντικειμένων από τα παράθυρα ή το ότι δεν επιτρέπεται οι οικότροφοι να ανεβούν στην ταράτσα και να βάλουν φωτιά, ακόμα  και το ότι απαγορεύεται να πετούν χαρτιά και αλλά αντικείμενα στην λεκάνη της τουαλέτας (!).

Ακολουθούν κανονισμοί παιδαριώδους περιεχομένου, όπως η ανάγκη για σεβασμό της μοναδικότητας και διαφορετικότητας μεταξύ των οικότροφων, η καθαριότητα του ίδιου του οικότροφου (διότι, δίχως νομοθέτημα, δεν έχει κίνητρο να πλυθεί κάποιος), του δωματίου του και των κοινόχρηστων χώρων (αδιαφορώντας για το ότι όπου υπάρχουν είναι ρημαγμένοι και χρήζουν άμεσης επισκευής). Ορίζει ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες ασφαλείας (π.χ. σε περίπτωση πυρκαγιάς) αφήνοντας ασχολίαστο πως το σύστημα πυρασφάλειας είναι απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό.

Όσον αφορά τις παροχές, φαίνεται ότι χρειάστηκε χαλινάρι μέχρι και στο παρεχόμενο ίντερνετ. Συγκεκριμένα, η χρήση του ίντερνετ πρέπει να γίνεται αποκλειστικά για θέματα που έχουν να κάνουν με το πανεπιστήμιο (πχ έρευνα για εργασίες), παρόλο που θεωρητικά, οι οικότροφοι βρίσκονται στο «σπίτι» τους και δεν εκμεταλλεύονται προσωρινά, το ίντερνετ π.χ. μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης.

Ο νέος κανονισμός, φαίνεται γενικότερα να εκπνέει την αντίληψη ότι τα δωμάτια αυτά δεν θεωρούνται προσωπικό κατάλυμα όπου ο φοιτητής/τρια θα περάσει εκεί τα φοιτητικά του χρόνια, αλλά μια προσωρινή στέγη την οποία ο φοιτητής σφετερίζεται μόνο για την διεκπεραίωση των φοιτητικών του υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπονται:

  • να έχεις κατοικίδιο ζώο στο δωμάτιο,
  • η φασαρία καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου
  • το κάπνισμα
  • να βγάζει κανείς αντικλείδι από το δωμάτιο του ή να το δίνει το κλειδί του σε τρίτους.
  • οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην επίπλωση (χωρίς να τους ενδιαφέρει το γεγονός πως τα περισσότερα δωμάτια είτε έχουν λειψά έπιπλα είτε αυτά που έχουν είναι χαλασμένα),
  • οι αλλαγές στη διακόσμηση του δωματίου (αφίσες στους τοίχους, πίνακες, βάψιμο τοίχων κλπ),
  • η κατοχή και χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής και κυρίως θερμαντικών συσκευών (χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την επισκευή των καλοριφέρ ή μέριμνα για παροχή πετρελαίου το χειμώνα ώστε αυτά να λειτουργούν)
  • οι επισκέπτες στο δωμάτιο μετά τις 10 το βράδυ(!).
  • Η φιλοξενία στα δωμάτια κάποιου τρίτου προσώπου (π.χ γονέα φίλου/ης) για πάνω από 3 ημέρες. Και αυτή η 3ήμερη φιλοξενία μπορεί να γίνει φυσικά μόνο μετά από υποβολή αίτησης στην Γραμματεία των Εστιών και μόνο αν αυτή εγκριθεί!
  • Πρέπει να ενημερώσει την Γραμματεία σε περίπτωση που αρρωστήσει αυτός ή κάποιος γείτονάς του (!). Η παρότρυνση για ρουφιανιά δεν σταματά εδώ εφόσον αναφέρεται πως:

«Οι οικότροφοι οφείλουν «να διευκολύνουν το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών στον έλεγχο των δωματίων για συγκεκριμένους σκοπούς όπως για την επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια μένουν δικαιούχοι φοιτητές/τριες…»

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, είναι πλέον δυνατόν, να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα δωμάτια χωρίς προειδοποίηση και πιθανόν χωρίς δικαιολογία για μια πράξη που κάθε άλλο παρά σεβασμό για τη διαφορετικότητα και μοναδικότητα των οικότροφων υποδηλώνει. Και όλα αυτά στην ανταγωνιστική τιμή των 200 ευρώ ως εγγυητική επιστολή, διότι το προηγούμενο ποσό της εγγύησης (90 ευρώ) πιθανόν, δεν ανταποκρίνεται πλέον στην ποιότητα του δωματίου! Επιπλέον οι εστιακοί για να πάρουν το κλειδί του δωματίου  οφείλουν να υπογράψουν μια κατάσταση με όλα τα πράγματα που υπάρχουν στο δωμάτιο και αφού φύγουν από το δωμάτιο και σε περίπτωση που αυτά έχουν υποστεί κάποια βλάβη ή φθορά να δώσουν αποζημίωση για αυτά. Το θέμα εδώ είναι πως τα μισά και παραπάνω από αυτά τα αντικείμενα που αναφέρονται στην λίστα δεν υπάρχουν σε κανένα δωμάτιο στις εστίες.

Τέλος ο παραλογισμός συνεχίζεται εφόσον ο κανονισμός ορίζει ρητά πως όποιος δεν συμμορφώνεται με όλα αυτά και όποιος δεν τακτοποιεί έγκαιρα τις οικονομικές του υποχρεώσεις, μπορούν να του πάρουν το δωμάτιο και να διωχθεί από τις εστίες κατευθείαν, χωρίς πρώτα να γίνει κάποια σύσταση και φυσικά δεν θα έχει την δυνατότητα να ξανακάνει αίτηση για να πάρει δωμάτιο στις εστίες. Πέραν αυτού για την λήψη του πτυχίου και την ορκωμοσία, ο οικότροφος θα πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ως προς τις εστίες.

Ωστόσο οι διατάξεις δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα που ο οικότροφος θα βρίσκεται στην εστία. Υπάρχουν διάφορες διατάξεις για τις υποχρεώσεις των οικότροφων σε περίπτωση που θέλουν να λείψουν από τη φοιτητική εστία για πάνω από 15 μέρες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε περίπτωση απουσίας άνω των 15 ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Ακόμη, σε απουσία άνω των 20 ημερών πρέπει να παραδίδεται το κλειδί του δωματίου και σε απουσία άνω των 2 μηνών (για προγράμματα ανταλλαγής, ή Erasmus) ο οικότροφος υποχρεούται να παραδώσει το δωμάτιό του για «έκτακτες στεγαστικές ανάγκες». Επιπλέον όποτε του ζητηθεί οφείλει να παραδώσει το δωμάτιο του στη Γραμματεία των Εστιών, αλλιώς όπως ορίζει και ο κανονισμός «Ο φοιτητής αυτός αποβάλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο και υπόκειται στην πειθαρχική διαδικασία της άμεσης απομάκρυνσης».

Η θερινή περίοδος φαίνεται να διαχωρίζεται από τα παραπάνω. Το άρθρο αναφέρει ότι ο φοιτητής μπορεί να αφήνει μία βαλίτσα και μία χειραποσκευή στον αποθηκευτικό χώρο των Φ.Ε., κατά την θερινή περίοδο, αφού παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου (στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσα στο καλοκαίρι). Κατά την αποχώρησή του, ο φοιτητής οφείλει να πάρει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα από την αποθήκη εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Αν μετά την αποφοίτησή του ή την οριστική διακοπή παροχής δωρεάν στέγασης δεν τα παραλάβει εντός ενός έτους, αυτά θα δίνονται στη Φιλόπτωχο ή θα παραδίδονται προς ανακύκλωση. Τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι, από τη στιγμή που ο οικότροφος φεύγει προσωρινά από τον τόπο σπουδών του, το δωμάτιό του δεν βρίσκεται, θεωρητικά και πρακτικά, στην κατοχή του.

Αυτές οι αλλαγές είναι απλά ένα δείγμα της συνολικής τροποποίησης του κανονισμού, ο οποίος, μάλιστα, δεν γνωστοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φοιτητές από τις πρυτανικές αρχές με κανένα τρόπο (πχ ιστοσελίδα πανεπιστημίου ή ακόμα και προφορική ενημέρωση). Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές οι οποίοι ανανέωσαν την εγγραφή τους στις φοιτητικές εστίες υπέγραψαν ότι συμφωνούν με τον εσωτερικό κανονισμό, χωρίς να γνωρίζουν με ποιον κανονισμό συμφωνούν. Ακόμη, σε συνομιλία που υπήρξε μεταξύ του Φοιτητικού Συλλόγου των Εστιών και των πρυτανικών αρχών, για πιθανή τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού, η πρυτανεία δήλωσε πως δεν υπάρχει βλέψη αλλαγής αυτού.

Ο θεσμός της στέγασης στις φοιτητικές εστίες, φαίνεται να έχει πάρει μια αρκετά πιο αυστηρή τροπή, θέτοντας μεγάλο αριθμό υποχρεώσεων και κυρώσεων. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως περισσότερο θυμίζει κανονισμό οικοτροφείου την περίοδο της δικτατορίας παρά Πανεπιστημίου για τις Φοιτητικές Εστίες. Κάποιες υποχρεώσεις φαίνονται να προσβάλλουν τη νοημοσύνη των οικότροφων (πχ απαγόρευση ρίψης χαρτιών και άλλων αντικειμένων στην τουαλέτα), ενώ άλλες καθιστούν την διαμονή στην φοιτητική εστία περισσότερο ως μια προσωρινή «χάρη» σε όσους αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι. Οι εστίες έτσι μετατρέπονται σε δωμάτια όπου δεν έχουμε την έννοια του προσωπικού χώρου, δεν είναι το σπίτι μας, αλλά ένας προσωρινός χώρος στον οποίο δεν έχουμε ελευθερία και η κατοχή του οποίου μπορεί να μας αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή.

Εμείς από την άλλη γινόμαστε υποχείρια δίχως βούληση, μας αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει «εγκληματίες» έτοιμοι να παραβιάσουν τους όρους «φιλοξενίας» τους. Η ύπαρξη της φοιτητικής εστίας, θεωρητικά, προωθεί την άποψη ότι δεν καθορίζεται η ικανότητα κάποιου για φοίτηση, από το αν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει λογαριασμούς ή ενοίκιο. Με τον νέο κανονισμό, φαίνεται σαν να «τιμωρούνται» όσοι επιλέγουν να στεγαστούν από το πανεπιστήμιο (έναντι της εξ αποστάσεως φοίτησης) και η στέγαση να μετατρέπεται από καθολικό δικαίωμα σε φιλόπτωχη «χάρη».

Απαιτούμε την συνολική ακύρωση του Νέου Εσωτερικού Κανονισμού Εστιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.