Αγωνια στους φοιτητες της Νομικης Κομοτηνης για την Εξεταστικη του Ιουνιου

Πρόγραμμα δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ενώ παραμένει άγνωστος και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων για κάθε μάθημα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους φοιτητές της Νομικής Σχολής Κομοτηνής η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής τους, που ξεκινά στις 22 Ιουνίου. Όπως επισημαίνουν το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι θα γίνει εξ αποστάσεως. Δεν γνωρίζουν όμως ούτε πότε θα εξεταστεί το κάθε μάθημα, αλλά και με ποιο ακριβώς τρόπο, μιας και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για διαφορετικούς τρόπους εξέτασης.

Η αγωνία αυτή εκφράστηκε και στο πρόσφατο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής «Κώστας Βάρναλης» που πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιάσκεψης, στο οποίο οι διάφορες παρατάξεις κατέθεσαν προς έγκριση ψηφίσματα που αφορούν την ανάγκη ενημέρωσης της φοιτητικής κοινότητας για το πρόγραμμα των εξετάσεων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα γίνουν.

Πρόβλημα και με τις ημερομηνίες, αλλά και τον τρόπο εξέτασης

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια πρόεδρος στο Σύλλογο Φοιτητών και κ. Μαρία Πεντάρη, (και υπεύθυνη ΔΑΠ της Νομικής) κατατέθηκαν μια σειρά προτάσεων, εκ των οποίων πέρασαν οι προτάσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ( η οποία έχει και την πλειοψηφία) με τις οποίες ζητούσαν από την Κοσμητεία να αναρτηθεί το πρόγραμμα μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου, κάτι που, μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει.

Και αυτό γιατί οι φοιτητές θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα, και να μπορέσουν να προγραμματίσουν πως θα οργανώσουν το πρόγραμμά τους.

Επίσης θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση για να ανταπεξέρθουν επιτυχώς οι φοιτητές στις εξετάσεις τη διανομή των συγγραμμάτων, που ολοκληρώνεται μόλις 7 μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής, για αυτό και ζήτησαν η έναρξη της εξεταστικής να μετατεθεί για μία εβδομάδα, στις 29 Ιουνίου.

Η κ. Πεντάρη σημείωσε πως ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι σε μαθήματα που το επιτρέπει η φύση τους, να γίνει η εξέταση με τη μορφή πολλαπλής επιλογής, αλλά και τη χρήση της πλατφόρμας e-class για τις εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, όπου επιλεγεί η προφορική εξέταση, αυτό να γίνει σε μικρές ομάδες και για όσα μαθήματα είναι αναγκαίο και δεν μπορεί να διεξαχθεί με άλλο τρόπο, γιατί θεωρούν πως είναι πιο δύσκολη από την απλή εξέταση όπου ο φοιτητής έχει χρόνο να σκεφτεί και να προετοιμαστεί καλύτερα.

Τέλος προτείνουν να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ώστε αν ανακύψει τεχνικό ζήτημα είτε σε κάποιον μαθητή που είναι συνδεδεμένος είτε σε κάποιο καθηγητή, αυτό να επιλύεται αμέσως, για να μην στερήσουν αυτά τα ζητήματα τη δυνατότητα από τους φοιτητές να δώσουν εξέταση σε ένα μάθημα, ή να κοπούν εξαιτίας του προβλήματος.

Όσο για τους φοιτητές που δεν διαθέτουν είτε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είτε σύνδεση στο διαδίκτυο, πρότειναν προς την κοσμητεία να βρεθεί τρόπος να εξεταστούν ώστε να μην χάσουν την εξεταστική τους.

Περιμένουν την ενημέρωση

Προς το παρόν δεν υπάρχει πάντως μεγάλη κινητικότητα, παρόλο που κάποιοι καθηγητές υιοθέτησαν την πρόταση που έχει προέλθει από επιτροπή των φοιτητών, να δημιουργήσουν ερωτηματολόγια στο e-class για να δουν την πρόθεση των φοιτητών αν επιθυμούν να εξεταστούν προφορικά για παράδειγμα.

Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει τόση κινητικότητα, γιατί και το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, αλλά και δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστούν τα μαθήματα.

Συνήθως το πρόγραμμα της εξεταστικής έβγαινε ένα μήνα πριν, ενώ φέτος το πρόγραμμα έχει βγει ήδη τόσο στη Νομική Αθηνών, όπου κάποιες εξετάσεις θα γίνουν και δια ζώσης, αλλά και στη Νομική Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνουν εξ αποστάσεως.

Αυτοί συνεχίζουν να μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους στην Κοσμητεία, όμως πρόκειται για μια ιδιότυπη κατάσταση που παρουσιάζει και αντικειμενικές δυσκολίες και κωλύματα.

Πάντως έχουν προτείνει, πριν την έναρξη των εξετάσεων, να γίνουν δοκιμαστικά τεστ σε όλα μαθήματα, κάτι που υλοποιείται και σε κάποια Τμήματα της Κομοτηνής, όπως αυτό το Πολιτικών επιστημών, για να δουν αν το σύστημα θα μπορέσει να το διαχειριστεί.

Άλλωστε η Νομική είναι η μεγαλύτερη, σε αριθμό φοιτητών, Σχολή της Κομοτηνής, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν και μεγαλύτερες ανάγκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.