Αγκαλιασαν τη δωρεα μυελου των οστων οι φοιτητες του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης

Σημαντική η ανταπόκριση μετά την ενημέρωση για την σημασία της μεταμόσχευση μυελού ως θεραπεία στις αιμοτολογικές ασθένειες

Με μεγάλη επιτυχία, κρίνοντας από τον αριθμό των φοιτητών που έσπευσαν να γραφτούν ως δότες μυελού των οστών, έλαβε χώρα η Ημερίδα Ενημέρωσης με τίτλο:  «Μεταμόσχευση μυελού ως θεραπεία στις αιματολογικές ασθένειες» το πρωί της  Τετάρτης 23 Νοεμβρίου  στο Αμφιθέατρο Γ. Παπαδριέλλης της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ., στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

Στόχος της Ημερίδας ήταν  η ενημέρωση των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, φοιτητών και διδακτικού και διοικητικού προσωπικού εν όψει της 24ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του ΤΕΦΑΑ, στη διάρκεια της οποίας πάντα πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης των φοιτητών προκειμένου να γίνουν δότες μυελού των οστών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μενέλαος Παπουτσέλης, Ph.D., Αιματολόγος, στην Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, μίλησε για τις δυνατότητες της μεταμόσχευσης μυελού ως θεραπεία στις αιματολογικές ασθένειες, ενώ σε πρακτικό επίπεδο, μίλησε η κ. Σοφία Τσιαλίκη, δότρια μυελού των οστών, για την εμπειρία της, μιας και η δική της προσφορά βοήθησε να σωθεί ο αδερφός, της, Κωνσταντίνος Τσιαλίκης, ο οποίος απεύθυνε το δικό του μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο κοινό.

Τη διοργάνωση της Ημερίδας ανέλαβαν οι τεταρτοετείς φοιτητές/τριές της Ειδικότητας Αθλητικού Τουρισμού & Αναψυχής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής», που όταν, μετά την εκδήλωση, απεύθυναν κάλεσμα εγγραφής σε εθελοντές, είδαν την ανταπόκριση να είναι πολύ μεγάλη.

Αναπτύσσουν την έννοια της κοινωνικής ευθύνης

Στο Τμήμα, προσπαθούν να αναπτύξουν την έννοια της κοινωνικής ευθύνης σε πραγματικούς όρους, όχι μόνο στη θεωρία, σημείωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. κ. Έφη Τσίτσκαρη, κάτι που αποδεικνύεται από τα 24 χρόνια που διοργανώνουν την αιμοδοσία στο Τμήμα.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στο πλαίσιο της αιμοδοσίας με το Σύλλογο Δύναμη Ψυχής, με πολλούς φοιτητές να εγγράφονται ως δότες, όμως πολλές φορές οι φοιτητές γινόταν δότες μυελού των οστών, χωρίς όμως να ξέρουν τι ακριβώς αυτό περιλαμβάνει.

Για αυτό και σκέφτηκε να γίνει μια εκδήλωση ενημέρωσης, και ήρθε σε επαφή τόσο με την πρόεδρος κ. Ροδούλα Κοκκινάκη όσο και τα άλλα μέλη του Συλλόγου, που ήταν πολύ θετικοί, όπως θετικοί ήταν και οι άνθρωποι από την Αιματολογική  του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Θεωρεί δε μεγάλη τους τιμή ότι η κ. Τσιαλίκη δέχτηκε να μιλήσει στους φοιτητές, και ελπίζει πως χάρη και σε αυτή την εκδήλωση, πολλοί από αυτούς θα αποκτήσουν συνείδηση όχι μόνο εγγραφής στο κατάλογο των δωρητών, αλλά και αν έρθει η στιγμή να πουν το σημαντικό ναι.

Στόχος άλλωστε είναι να ενημερώσουν και τον περίγυρό τους, σημειώνοντας πως η χώρα μας είναι από αυτές με τα χαμηλότερα ποσοστά εγγεγραμμένων δωρητών, τόσο στο μυελό των οστών όσο και άλλα θέματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.