«Αφετηρια» νεων προσπαθειων η βραβευση του Μ.Βαρβουνη με τον Χρυσο Σταυρο του Παρασημου του Αποστολου Παυλου

Ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αποδέκτης της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήτοι του Χρυσού Σταυρού του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου έγινε προ ολίγων εικοσιτετραώρων ο Καθηγητής του ΔΠΘ και Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ κ.Μανόλης Βαρβούνης, για τη συνολική του προσφορά στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μία βράβευση άμεσα συνδεδεμένη και με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και δράση εντός του ΔΠΘ αλλά και της ίδιας της Σχολής και των Τμημάτων της, όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας σχετικά στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», δεδομένου ότι «οι δράσεις για τις οποίες τιμήθηκα είναι δράσεις επιστημονικές και πολιτιστικές, δράσεις όπως τα συνέδρια για την Επανάσταση του 1821, τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κ.α.  που δεν θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί αν πάρα πολλοί συνάδελφοι από το ΔΠΘ δεν είχαν πάρει  μέρος σε αυτά και δεν είχαν καταθέσει τις επιστημονικές τους εργασίες».

Άλλωστε από τις συνεδριακές αυτές διοργανώσεις προέκυψαν 14 ογκωδέστατοι τόμοι πρακτικών στους οποίους συμμετέχουν όπως εξήγησε η «αφρόκρεμα» της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής ζωής, δεδομένο που αποτελεί και το βασικό έργο, μαζί με τα πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, με το οποίο διοργανώθηκαν μεταξύ άλλων μαθήματα ελληνικής γλώσσας και κατανόησης κειμένων της Εκκλησίας από τους Ιερείς.

Στο έργο αυτό, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, διαχρονικά συμπαραστέκονται οι Μητροπόλεις της Θράκης, με τους ιερείς και τις  δομές τους, συνεπώς όπως τόνισε «είναι ένα έργο το οποίο έχει άμεση σχέση με την υπόσταση του ακαδημαϊκού μου έργου».

«Στην ακαδημαϊκή ζωή δεν μπορούν όλοι να κάνουν τα πάντα, υπό την έννοια ότι δεν ασχολούνται όλοι με όλους τους τομείς της επιστήμης. Μπορεί να διδάσκουμε ευρύτερα αντικείμενα αλλά το ερευνητικό μας έργο είναι προσδιορισμένο» ανέφερε για να εξηγήσει πως το δικό του αντικείμενο έχει κυρίως να κάνει με τη θρησκευτική λαογραφία. Ένα αντικείμενο το οποίο σύμφωνα και με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου εισήγαγε ο ίδιος τόσο ως προς την διδασκαλία του όσο και ως προς την εξέλιξή του, ήτοι την ενασχόληση πολλών νέων επιστημόνων με αυτό.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Βαρβούνης υπογράμμισε πως η βράβευση αυτή αποτελεί «αφετηρία νέων προσπαθειών, γιατί αλίμονο αν κανείς μένει στατικός ή επαναπαύεται σε κάτι με  το οποίο τιμήθηκε». «Η ζωή είναι μια συνεχής εξέλιξη και  μάλιστα στην εποχή  μας οι  εξελίξεις τρέχουν και  πρέπει να τις ακολουθούμε, αν θέλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία και αν θέλουμε το έργο μας να αναγνωρίζετε και να έχει υπόσταση».

Χρονιά προκλήσεων για τις ανθρωπιστικές επιστήμες του ΔΠΘ και το 2025

Απολογιστικά για το έτος που σε λίγες ημέρες θα αποτελέσει παρελθόν ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ έκανε λόγο για μια πολύ καλή χρονιά σε προσωπικό επίπεδο,  αλλά δύσκολη συνολικά για την Σχολή δεδομένης της συγχώνευσης των τμημάτων της και ό,τι αυτή συνεπαγόταν. Ο ίδιος τόνισε πως έγινε το καλύτερο δυνατό, ενώ το μέλλον είναι αυτό που θα δείξει το αν πέτυχε ή όχι.

Ως προς την συνέχεια ο ίδιος τόνισε πως και το 2025 αναμένεται να είναι χρονιά προκλήσεων δεδομένης της έναρξης λειτουργίας του νέου Ενιαίου τμήματος με τα διαφορετικά προγράμματα σπουδών από την 1η Γενάρη, ευχόμενος όλα να κυλήσουν ομαλά και η εξέλιξη αυτή να δώσει μια νέα ώθηση στις ανθρωπιστικές σπουδές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.