«Κολλημενη» στα δικαστηρια η αναβαθμιση της διαβασης Βοζβοζη

Σχεδόν δύο χρόνια από την προκήρυξη του έργου, δεν φαίνεται ότι θα γίνουν οι εργασίες στο άμεσο μέλλον

Δύο χρόνια θα συμπληρωθούν σε λίγο, από την προκήρυξη της αναβάθμισης της υφιστάμενης ιρλανδικής διάβασης στον ποταμό Βοζβόζη, όμως ακόμα η κατασκευή της, η οποία θα βοηθούσε σημαντικά στην κίνηση των οχημάτων βόρεια της Κομοτηνής, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Άλλωστε οι διακοπές κυκλοφορίας το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης της ροής των υδάτων, ήταν συνεχείς, ενώ μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τις διακοπές κυκλοφορίας την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, παραμένει κλειστή για τα οχήματα, μαζί με πολλές άλλες διαβάσεις της Ροδόπης (παρότι τα οχήματα, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, περνούν κανονικά, μάλιστα πολίτης παρατηρήθηκε να περνά με ποδήλατο, παρότι το νερό παραμένει σε σημαντικό ύψος).

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης ιρλανδικής διάβασης Βοζβόζη από απλού τύπου (simple ford) σε ιρλανδική διάβαση με σωληνωτούς οχετούς (vented ford), για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας κατά την διάρκεια χαμηλών ροών. Το σημαντικό πλεονέκτημα της προτεινόμενης αναβαθμισμένης ιρλανδικής διάβασης είναι ότι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια χαμηλών ροών, περιορίζοντας τα περιστατικά διακοπής της κυκλοφορίας μόνο κατά τη διάρκεια σχετικά σημαντικών βροχοπτώσεων.

Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι τυπική, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν ενστάσεις από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς, οι οποίες ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.

Ως μέτρο σύγκρισης, μπορούμε να δούμε την ανάλογη ιρλανδική διάβαση στο Αμυγδαλόρεμα, στην είσοδο της Γρατινής, ο διαγωνισμός για την κατασκευή της οποίας προκηρύχθηκε μαζί με τον Βοζβόζη.

Αντί όμως να καθυστερήσει, αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, με τις κύριες εργασίες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, να έχουν τελειώσει και να απομένει η ασφαλτόστρωση του δρόμου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Η μορφή της ιρλανδικής διάβασης αυτής, θα είναι σαν τη διάβαση του Κάλχα, της πρώτης «ενισχυμένης» ιρλανδικής διάβασης που οι περισσότεροι κάτοικοι της Ροδόπης είδαν, και η οποία, πρέπει να σημειωθεί, ανταποκρίνεται πολύ καλά στις περισσότερες βροχοπτώσεις, με την κίνηση να γίνεται ομαλά σε κανονικό δρόμο, αντί του μισοκατεστραμμένου (ή και εντελώς κατεστραμμένου μερικές φορές) δρόμου της απλής ιρλανδικής.

Όσο για το έργο του Βοζβόζη; Για αυτό τηρείται στάση αναμονής. Να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, το θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού, και της εκ νέου εκκίνησης της διαδικασίας δημοπράτησης, το οποίο όμως αποσύρθηκε, γιατί ακόμα εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.