Πολλα τα λεφτα Αρη…

Της Έκδοσης

Το μεγαλύτερο κομμάτι της προσοχής για την επίσκεψη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής κ. Ντόρας Μπακογιάννη στη Θράκη, στράφηκε στην αντιπαράθεση και την αποχώρηση  του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη από τη σύσκεψη στην Κομοτηνή.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις παραλείψεις που χρεώθηκαν στην συγκεκριμένη περιοδεία, ήταν και αυτή των Δημάρχων του Έβρου, μιας και αυτοί δεν συμμετείχαν στις συσκέψεις που έγιναν στον Έβρο, την πρώτη μέρα της επίσκεψης.

Αποτέλεσμα αυτής ήταν μια κοινή ανακοίνωση και των 5, η οποία όμως ομολογουμένως ήταν εξαιρετικά ήπια (ιδίως συγκρινόμενη με τα όσα διαμείφθηκαν στην Κομοτηνή).

Σε αυτή λοιπόν, αφού τονίζουν τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη της Θράκης, τονίζουν πως με σοβαρές, ουσιαστικές και κυρίως υλοποιήσιμες προτάσεις, θα συνδράμουν τα μέγιστα στη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, όταν αυτό τους ζητηθεί, ενώ όλοι θα είναι παρόντες, προκειμένου το έργο της επιτροπής να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία».

Δεν είναι ακριβώς «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω», σωστά;

Πολλοί απέδωσαν αυτή την κίνηση στο γεγονός ότι ο Έβρος γενικότερα τείνει να κλίνει προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγαλύτερη ηπιότητα όταν αφορά εκπροσώπους μιας δεξιάς Κυβέρνησης, αν και αυτή η θεωρία καταπέφτει στις λεπτομέρειες.

Ας μην ξεχνάμε πως ένας από αυτούς τους Δημάρχους, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ.  Παναγιώτης Καλακίκος, κατέβηκε μαζί με δημότες του να διαμαρτυρηθεί έξω από το Επιμελητήριο Έβρου, εξαιτίας της φήμης ότι μπορεί να κλείσει το στρατόπεδο στον Προβατώνα, ζήτημα σημαντικό για την περιοχή, που όμως ωχριά μπροστά στο θέμα της ανάπτυξης της Θράκης τα επόμενα 30 χρόνια.

Οπότε, η ανακοίνωση είναι περισσότερο εναλλακτική προσέγγιση, με στόχο όχι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχε η αντίδραση του Δημάρχου Κομοτηνής: Η επιτροπή έχει και το μαχαίρι, και το πεπόνι, οπότε και θα αποφασίσει, που θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις, όποιες και αν είναι αυτές.

Με δεδομένο ότι εκτίμηση πολλών είναι πως τα χρήματα του πακέτου των 72 δις από το ταμείο αναδιάρθρωσης, που θα δοθούν στην περιοχή, θα «περάσουν» μέσα από τις προτάσεις της επιτροπής, τα λεφτά είναι πολλά, και το πώς θα διατεθούν είναι πολύ σημαντικό για όλους τους εμπλεκόμενους.

Έτσι παρόλο που οι προσεγγίσεις είναι ριζικά διαφορετικές, ο στόχος είναι ο ίδιος: οι δήμοι να έχουν μερίδιο από την πίτα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι τα μέχρι τώρα προγράμματα με τα οποία αναμένεται να μοιάζει αυτό του ταμείου Ανασυγκρότησης, μοιράστηκαν σε πολλές περιπτώσεις αναλογικά. Οπότε αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση, είτε πετύχει το καρότο, είτε το μαστίγιο, όλοι οι Δήμοι της Θράκης θα ωφεληθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.