Οι Δανοι σωζουν τους Εβραιους

Η επίσκεψη της Κλειώς

Όλοι γνωρίζουν φυσικά για το Ολοκαύτωμα και το γεγονός πως οι ναζί μάζεψαν τους Εβραίους από όλες τις χώρες που είχαν καταλάβει προκειμένου να τους εξοντώσουν στα στρατόπεδα του θανάτου. Στην προσπάθειά τους αυτή μάλιστα βρήκαν σύμμαχους αρκετούς λαούς, οι οποίοι παρέδωσαν ευχαρίστως τους Εβραίους της χώρας τους, όπως για παράδειγμα οι Ούγγροι και οι Κροάτες.

Υπάρχει ωστόσο ένας λαός που κατάφερε με κρυφή δράση και αντίσταση να φυγαδεύσει πάνω από το 90% του εβραϊκού πληθυσμού του και αυτός ήταν οι Δανοί. Στη Δανία κατοικούσαν περίπου 7.000 Εβραίοι τους οποίους ο Χίτλερ διέταξε να μεταφερθούν στα στρατόπεδα του θανάτου τον Σεπτέμβρη του ’43. Τότε περίπου 1.000 ναζί αξιωματούχοι ήρθαν στη Δανία για να εκτελέσουν την επιχείρηση. Η δανική όμως κυβέρνηση, έχοντας πληροφορηθεί για τις συλλήψεις, ειδοποίησε τους Εβραίους να κρυφτούν, και πολλοί Δανοί πολίτες ρίσκαραν τη ζωή τους για να τους βοηθήσουν. Μέχρι και φοιτητές βοήθησαν στη φυγάδευση των Εβραίων στη γειτονική ουδέτερη Σουηδία, η οποία τους υποδέχτηκε επίσης με ανοιχτές αγκάλες. Οι Δανοί ψαράδες βέβαια απαιτούσαν χρήματα για τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης, πολλοί Δανοί πολίτες όμως έδωσαν ευχαρίστως τα χρήματα στους διωκόμενους συμπολίτες τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά οφείλουν οι Εβραίοι της Δανίας και σε έναν Γερμανό διπλωμάτη ονόματι Γκέοργκ Ντούκβιτς, ο οποίος ήταν και εκείνος που ενημέρωσε τη δανική κυβέρνηση για τις επικείμενες συλλήψεις. Επιπροσθέτως, κάποιοι αξιωματούχοι του γερμανικού στρατού έκαναν και αυτοί τα «στραβά μάτια», βοηθώντας έτσι στην ακόμη πιο επιτυχημένη έκβαση της όλης επιχείρησης.

Το παράδειγμα των Δανών και όσων βοήθησαν τους Εβραίους το 1943 μπορεί να καταχωρηθεί στη συλλογική μνήμη ως παράδειγμα ανδρείας και ανθρωπιάς μιας ολόκληρης χώρας ηρώων.

Πηγές:

—Rick Beyer, «Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», εκδ. Κλειδάριθμος, Αθήνα 2010.
—Λεύκη Σαραντινού, «Μύθοι που έγιναν ιστορία», εκδ. Ενάλιος, Αθήνα 2020.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι ιστορικός και συγγραφέας. Πρόσφατα βιβλία της, το βοήθημα ιστορίας για τη θεωρητικής κατεύθυνση της γ΄ λυκείου («Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας», εκδ. Historical Quest 2020), η βυζαντινή ιστορία για παιδιά («Σε χρόνους βυζαντινούς», εκδ. Historical Quest, 2020). και η ιστορική ανάλυση των μύθων που εντάχθηκαν στην επίσημη ιστορία («Μύθοι που έγιναν ιστορία», εκδ. Ενάλιος 2020).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.