Στην Κομοτηνη η 2η Ημεριδα και Συναντηση Εργασιας του ΣΗΠΕ

Εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ και όχι μόνο ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης των εργαζομένων που υλοποιεί ο Σύνδεσμος

Η Κομοτηνή αποτέλεσε τον τόπο διεξαγωγής της 2ης Ενημερωτικής Ημερίδας και της 2ης Συνάντησης Εργασίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων για την παρουσίαση του προγράμματος «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων για την Προσαρμογή Εργαζομένων στις Νέες Αναπτυξιακές Απαιτήσεις μέσω Καινοτόμων Δράσεων Κατάρτισης και Πιστοποίησης Επίκαιρων Γνώσεων και Δεξιοτήτων» με στόχο την κατάρτιση και πιστοποίηση των εργαζομένων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στο χώρο της Δημοσιογραφίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σκοπός της δεύτερης αυτής εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των οφελών της υλοποίησης της Πράξης τόσο για τους ωφελούμενους του προγράμματος, ως εργαλείο αλλά και ευκαιρία ενίσχυσης των προσόντων τους και ως βασικό εργαλείο βελτίωσης της εργασιακής τους κινητικότητας, όσο και για τον ίδιο τον ΣΗΠΕ.

Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και Εθνικούς Πόρους.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου, 12 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης παρουσία εκπροσώπων του κλάδου της ενημέρωσης της περιοχής, και όχι μόνο, ωφελούμενους του προγράμματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Κωστής Σιμιτσής

«Η κατάρτιση εργαλείο γνώσης και δύναμης που απαιτούνται στον στίβο της ζωής»

Μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ κ. Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας την αξία της κατάρτισης ως εργαλείο γνώσης και δύναμης που προσφέρει όπως τόνισε «την απαραίτητη συνεχιζόμενη γνώση και τις επιπλέον δεξιότητες που απαιτούνται στον στίβο της ζωής». Ο ίδιος συνεχάρη τον ΣΗΠΕ για την δυνατότητα αυτή που προσφέρει σε 799 ωφελούμενους από όλη την ελληνική επικράτεια, ευχόμενος τέλος η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, δύο όροι που εισήλθαν δυναμικά και λόγω πανδημίας, στην καθημερινότητά όλων, να μην συνδεθούν με την ετυμολογική έννοια των όρων, ήτοι της απομάκρυνσης και της αποχής από την δουλειά, αλλά ως μία δυνατότητα να δουλεύουμε ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικονομίας στις υφιστάμενες συνθήκες.

799 ωφελούμενοι από όλη την Ελληνική Επικράτεια

Για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ευρείας ενημέρωσης που αφορά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, διοικητικούς υπαλλήλους καθώς και εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα διαφόρων κλάδων, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Γιώργος Κατσαΐτης.

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα το πρόγραμμα εξήγησε πως κατά την διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση επιλογής ωφελουμένων, υπέβαλαν αίτηση 1.222 ενδιαφερόμενοι από τους οποίους επιλέχθηκαν 799 από το σύνολο της ελληνικής επικρατείας.  Ο κ. Κατσαΐτης παρουσίασε την ταυτότητα του προγράμματος, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που όπως τόνισε «επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των ωφελουμένων» για να εξηγήσει επίσης πως προσδοκία του ΣΗΠΕ αποτελεί η συνέχεια αντίστοιχων προσπαθειών. Άλλωστε αντίστοιχες ημερίδες ενημέρωσης και workshops όπως γνωστοποίησε ο ίδιος θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. 

Τα οφέλη της Πράξης για τον κλάδο των Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων

Ακολούθως η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Νατάσσα Βαφειάδου εξειδίκευσε στα οφέλη του κλάδου των Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων από την υλοποίηση της Πράξης μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση προσόντων εργαζομένων στις σύγχρονες απαιτήσεις και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση των ίδιων των επιχειρήσεων τύπου, η ευκαιρία δικτύωσης και ανταλλαγής πολύτιμης τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των ωφελουμένων, καθώς η «επανασύσταση» τους με βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και της διαχείρισης της είδησης.

Τα οφέλη της τηλεκατάρτισης στη σύγχρονη εποχή

Τον ρόλο της Τηλεκπαίδευσης – Τηλεκατάρτισης στη σύγχρονη εποχή και τα πλεονεκτήματά της, τα οφέλη των συμμετεχόντων σε τέτοια προγράμματα καθώς και η δυνατότητα πιστοποίησης που προσφέρετε ανέλυσε στην εισήγησή της η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου. Μεταξύ αυτών η ευελιξία ως προς την πρόσβαση στην κατάρτιση, οι ίσες ευκαιρίες μάθησης σε ομάδες εκπαιδευόμενων από διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά πλαίσια καθώς και το «κλείσιμο» της ψαλίδας των συμμετεχόντων σε κάθε τέτοια εκπαιδευτική διαδικασία με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης συντόνισε ακολούθως την διαλογική συζήτηση με θέμα την Ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων σαν εργαλείο βελτίωσης της κινητικότητας, δίνοντας την ευκαιρία για μία συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που η ανάπτυξη δεξιοτήτων όχι μόνο δίνει διεξόδους εργασιακής κινητικότητας, αλλά ευνοεί και ένα νέο μοντέλο εργασίας που βασίζεται στον επαγγελματισμό και τη συνεχή εξειδίκευση και βελτίωση προσόντων. Η συζήτηση αυτή, μετά από ένα σύντομο διάλλειμα ενισχύθηκε με την εισήγηση της εκδότριας της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» Ξάνθης κ. Ελένης Διαφωνίδου με θέμα «Προσαρμογή των εργαζομένων στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις μέσω καινοτόμων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης επίκαιρων γνώσεων και δεξιοτήτων. Το σύγχρονο ευρωπαϊκό υπόδειγμα».

Της ενημερωτικής ημερίδας ακολούθησε η 2η Συνάντηση Εργασίας (Workshop) που διοργάνωσε επίσης ο ΣΗΠΕ  για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων ως μέσο βελτίωσης της εργασιακής τους

Κινητικότητας και τον ρόλο της τηλεκατάρτισης στην νέα εποχή, κατά την διάρκεια του οποίου μέσα από μία διαλογική συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Νατάσσα Βαφειάδου, Θανάση Τσολάκη, Γιώργο Κατσαΐτη, τον δημοσιογράφο και ωφελούμενο του προγράμματος κ. Κωνσταντίνο Μαρκενδούδη αλλά και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

 

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.