Μηπως η καταπολεμηση των κουνουπιων να επιστρεψει στους Δημους;

Απαρατήρητα

Μεγάλη συζήτηση για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών έχει ανοίξει στην περιοχή μας, τόσο λόγω της κατάστασης που επικρατεί, με πολλά παράπονα από τους πολίτες, αλλά και την εμφάνιση ξανά κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά, παρά να τη σβήσει όμως, φαίνεται να έριξε η πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας, που τόνιζε την ανάγκη να τηρηθούν από τους δημότες τα ατομικά μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και από τους Δήμους τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικής ενότητας.

Και ενώ πολλοί δικαίως επικεντρώθηκαν στην παραίνεση για τα μέσα ατομικής προστασίας, δημιουργείται και θέμα με τους Δήμους, και τα προγράμματα που θα τρέξουν και αυτοί.

Να θυμίσουμε πως τον Φλεβάρη, πριν την πανδημία, η ΠΕΔ ΑΜΘ είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των παρεμβάσεων των Δήμων, και την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει, λόγω γραφειοκρατίας, να τα εκτελούν χωρίς να βρεθούν υπόλογοι για τη χρηματοδότησή τους, παρόλο που συνήθως βρισκόταν τρόποι να γίνουν.

Βέβαια οι αναγνώστες μας γνωρίζουν, πως η καταπολέμηση κουνουπιών από τις Περιφέρειες είναι σχετικά καινούριο φαινόμενο, μιας και η αρμοδιότητα εφαρμογής προγραμμάτων δημόσιας υγείας, εν προκειμένω της καταπολέμησης των κουνουπιών και της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, πέρασε με τον Καλλικράτη στις Περιφέρειες.

Και έτσι όση καλή θέληση και αν υπάρχει, οποιαδήποτε καταπολέμηση γίνει από τους Δήμους, από τη στιγμή που γίνεται παράλληλα με της περιφέρειας, μοιραία θα έχει μειωμένα αποτελέσματα.

Ίσως με δεδομένη τη δυστοκία που υπάρχει, οι Δήμοι θα έπρεπε να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όσο αφορά τον προγραμματισμό και την εφαρμογή της καταπολέμησης των κουνουπιών, τουλάχιστον όσο αφορά το επίγειο πρόγραμμα ψεκασμών, μιας και είναι αναμενόμενο να έχουν μια καλύτερη εικόνα των προβληματικών σημείων στα οποία πρέπει να δοθεί περεταίρω προσοχή.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως με δεδομένη τη φύση της περιοχής μας, με τις περιοχές Natura αλλά και την γειτνίαση με την Τουρκία στον Έβρο, που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και στην καταπολέμηση των κουνουπιών, ήδη πρέπει να εξειδικεύονται πολλές δράσεις ανάλογα με την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, με τον Καλλικράτη, , παρόλο που με διάταξη του ίδιου νόμου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να εκτελούν προγράμματα Δημόσιας υγείας σε τρείς περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που τα προγράμματα αυτά είναι από κάποιο Υπουργείο, με χρηματοδότηση από αυτά, σε περίπτωση εκτέλεσης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, με έκτακτη χρηματοδότηση ή και αυτοχρηματοδότηση από το Δήμο.

Στις αρχές του 2019, το Υπουργείο Υγείας είχε αποστείλει εγκύκλιο στους Δήμους, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, που ζητούσε από αυτούς να συνδράμουν στις δράσεις της Περιφέρειας, αλλά και να υλοποιήσουν συνοδευτικά έργα κουνουποκτονίας.

Με βάση τη στενή ερμηνεία του Καλλικράτη, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει από το Δήμο, που όμως κατάφερε να το κάνει, με σκληρή διαπραγμάτευση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καταφέρνοντας να καλυφθεί και δημοσιονομικά αλλά και ποινικά.

Επειδή όμως φέτος φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα αποστείλει ξανά ανάλογη εγκύκλιο στους Δήμους, πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα πληρωμής.

Έτσι ο κ. Πετρίδης πρότεινε την άμεση αποστολή από πλευράς ΠΕΔ μιας επιστολής τόσο προς την ΚΕΔΕ όσο και προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα ζητούν μια διευκρινιστική δήλωση επάνω στο ζήτημα ώστε να μην έχουν προβλήματα πραγματοποίησης ανάλογων δράσεων.

Έτσι ή θα δίνεται χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας για αυτές τις δράσεις, ή το Υπουργείο Εσωτερικών θα συμφωνεί ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους Δήμους οι δράσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.