Με μια σχολη που μετρα 150 χρονια ιστοριας υπεγραψε πρωτοκολλο συνεργασιας το ΤΙΕ του ΔΠΘ

Μανόλης Βαρβούνης, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας «Πολύ τιμητικό για μας το γεγονός της συνεργασίας με τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου»

«Οι πρώτοι καρποί της συνεργασίας θα είναι ορατοί στις αρχές Σεπτεμβρίου»

 

Αεικίνητο το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Μπορεί η πανδημία να μετέβαλε τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων τούτο όμως δεν σημαίνει πως ανέκοψε και τη δραστηριοποίηση τους. Την εν λόγω θέση επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνης, που μέσω της συχνότητας του Ράδιο Παρατηρητής ανακοίνωσε μια ακόμη συνεργασία του Τμήματος, αυτή τη φορά μάλιστα με ένα από τα ιστορικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης. Ο λόγος για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συγκεκριμένα με τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών [School of Oriental and African Studies (SOAS)]. «Είναι μια σχολή που έχει 150 χρόνια ιστορία» εξήγησε ο κ. Βαρβούνης για να επισημάνει πως «είναι πολύ τιμητικό για μας το γεγονός ότι υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας. Εγκρίθηκε και από τη Σύγκλητο του πανεπιστήμιο μας και προχωράμε τη συνεργασία αυτή της οποίας οι πρώτοι καρποί θα είναι ορατοί στις αρχές Σεπτεμβρίου».

 

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας συμπλήρωσε πως «στις αρχές Σεπτεμβρίου η SOAS διοργανώνει ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, στην Αθήνα 2-5 Σεπτεμβρίου στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, που έχει να κάνει με την ανθρωπολογία και τη γλωσσική ανθρωπολογία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό μας έχουν ζητήσει να διοργανώνουμε ένα colloquium στο οποίο θα παρουσιάσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις στη λαογραφία και την ανθρωπολογία και στη γλωσσική ανθρωπολογία που υπάρχουν στην Ελλάδα, ώστε και οι ξένοι συνάδελφοι που θα έχουν έρθει από όλο τον κόσμο, να δουν τι κάνουμε εδώ στην Ελλάδα. Στο colloquium που διευθύνω εγώ θα μιλήσουν η κ. Γαβριηλίδου, η κ. Καμπάκη, η κ. Μαχά, ο κ. Κούζας, ο οποίος είναι συνεργάτης του εργαστηρίου και προχθές εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εγώ βέβαια, παρουσιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις στη Γλωσσική Ανθρωπολογία και τη Λαογραφία».

 

Συνεργασία σε τέσσερις άξονες

 

Κι η εν λόγω συμμετοχή είναι μόνο μια από αυτές που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με τη SOAS. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον κ. Βαρβούνη, σε πρώτο επίπεδο συνεργασίες στο πλαίσιο κινητικότητας του  ERASMUS και του ERASMUS+ με ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών. Σε δεύτερο επίπεδο από κοινού διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων. Σε τρίτο επίπεδο η συμμετοχή καθηγητών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ως κριτών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα οποία βγάζει το SOAS. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης το Τμήμα βγάζει τέσσερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με τον ίδιο να έχει προσκληθεί πριν από λίγους μήνες να πάρει μέρος στην επιστημονική επιτροπή όλου αυτού του εγχειρήματος και να είναι μέλος του Global Council of Linguistic Anthropology. Τέλος σε τέταρτο επίπεδο προβλέπεται η  από κοινού διοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων. Ήδη το Τμήμα έχει πάρει μέρος σε έναν τόμο περιοδικού που πρόκειται να βγει και αφορά την Ανθρωπολογία και τη Γλωσσική Ανθρωπολογία στην Ελλάδα, αφιέρωμα στην Ελλάδα, και ετοιμάζεται επίσης και μια μεγάλη έκδοση η οποία θα βγει από το Cambridge University Press και η οποία έχει θέμα πάλι τη Γλωσσική Ανθρωπολογία και την Ανθρωπολογία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μανόλης Βαρβούνης

 

Αυτά σε επίπεδο τμήματος. Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Βαρβούνης είχε την ευτυχία να δεχθεί ακόμη μία αναγνώριση για το επιστημονικό έργο του. Αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που τον αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα. «Με δύο τόπους έχω ασχοληθεί, με τα νησιά του Αιγαίου, όπου είναι και η καταγωγή μου, και με τη Θράκη» ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας για να υπογραμμίσει πως σε προσωπικό επίπεδο είναι μια πολύ σημαντική ικανοποίηση να  βλέπει ένας άνθρωπος να αναγνωρίζεται από συναδέλφους το έργο του και μάλιστα όσο είναι εν ενεργεία, καθώς οι πιο αυστηροί κριτές είναι οι συνάδελφοι και οι ομότεχνοι και συνήθως αυτά γίνονται σε ανθρώπους που έχουν αφυπηρετήσει, που έχουν δηλαδή ολοκληρώσει πλέον την καριέρα τους. «Είναι και σε προσωπικό επίπεδο πολύ σημαντικό, αλλά είναι και επίσης πολύ σημαντικό και για το τμήμα και για τη σχολή, διότι οι διακρίσεις αυτές εγγράφονται και αξιολογούνται» τόνισε ο κ. Βαρβούνης.

 

«Η προσωπική επαφή δεν αντικαθίσταται με τίποτα»

 

Ερωτηθείς για τον τρόπο λειτουργία του τμήματος από τον Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος του Τμήματος κράτησε στάση αναμονής. «Έχουν συσσωρευτεί αρκετά πράγματα, τα οποία με το πού θα μπορέσουμε να ανοίξουμε θα τα δούμε» παραδέχθηκε ο κ. Βαρβούνης για να εκφράσει την αμφιβολία του για το αν το άνοιγμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο. «Δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο εξάμηνο, αλλά νομίζω ότι κάποια στιγμή το θέμα με τον κορωνοϊό θα λυθεί». «Σίγουρα είμαστε σε μια περίεργη κατάσταση γιατί όπως και να το κάνουμε ούτε η ηλεκτρονική διδασκαλία, ούτε τα ηλεκτρονικά συνέδρια είναι αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει. Η προσωπική επαφή δεν αντικαθίσταται με τίποτα» υπογράμμισε ο κ. Βαρβούνης για να διευκρινίσει όμως πως «είναι μια κατάσταση ανάγκης την οποία πρέπει να περάσουμε». Προς επίρρωση των παραπάνω ο πρόεδρος του Τμήματος έφερε ως παράδειγμα το μεγάλο διεθνές συνέδριο που διοργάνωνε στο Βόλο το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος στις 25-27 Σεπτεμβρίου. Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιήσει τελικά τις εργασίες του διαδικτυακά.  «Οπωσδήποτε δεν θα είναι όπως όταν θα συνεδριάζαμε και ήμασταν όλοι μαζί εκεί , αλλά τουλάχιστον δεν σταμάτησαν οι δραστηριότητες» εξήγησε ο κ. Βαρβούνης.

 

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να γυρίσουμε αλλά πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε την υγειονομική ασφάλεια των ανθρώπων μας και των οικογενειών τους»

 

Ο πρόεδρος του Τμήματος τοποθετήθηκε και έναντι όσων πιστεύουν τάχα πως η εξ αποστάσεως λειτουργία του πανεπιστημίου «βολεύει» το διδακτικό προσωπικό. «Επειδή παρακολουθώ στενά και τον Τύπο της Κομοτηνής και της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, βλέπω ορισμένες φορές σχόλια που γίνονται από παράγοντες τοπικούς σε διάφορα επίπεδα, που βεβαίως βλέπουν τις πόλεις τους να μαραζώνουν με την έλλειψη των φοιτητών, διότι μιλάμε για 22.000 φοιτητές και που μέσα στην στεναχώρια τους αφήνουν και ορισμένες μπηχτές ότι αυτό βολεύει και τους καθηγητές που κάθονται στα σπίτια τους και δεν ανεβαίνουν στην Κομοτηνή κλπ. Αυτό δεν είναι σωστό. Δουλεύουμε πολύ περισσότερο τώρα. Κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα και βεβαίως δουλεύουμε πολύ περισσότερο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συνάδελφος που δεν θέλει να ανεβεί στην Κομοτηνή ή ο οποίος βολεύεται με αυτή την κατάσταση. Καθόλου. Όλοι είχαμε τους προγραμματισμούς μας, όλοι έχουμε μείνει πίσω στους προγραμματισμούς μας, και με συναδέλφους που επικοινωνώ, όλοι δουλεύουμε τις περισσότερες μέρες μέχρι τις 11:30 το βράδυ, που αν ήμασταν με φυσική παρουσία δεν θα το κάναμε. Δεν μας βολεύει αυτή η κατάσταση. Κι εμείς αισθανόμαστε και πιεσμένοι και άβολα. Αυτό γίνεται για λόγους απόλυτης ασφάλειας. Και του προσωπικού και των φοιτητών και των οικογενειών τους. Φανταστείτε 22.000 άτομα στις 3-4 πόλεις μας να πηγαίνανε στις καφετέριες, στα μπαράκι, τι πιθανή διασπορά θα υπήρχε. Δεν το κάναμε γιατί μας βολεύει. Ούτε εμάς μας βολεύει» τόνισε.

 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε» συμπλήρωσε ο ίδιος «ότι τα νέα μέτρα και η αποστασιοποίηση απαιτούν και κάποιες μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, άρα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερες αίθουσες τις οποίες τους χώρους αυτούς δεν τους έχει το Δημοκρίτειο. Οι περισσότερες τουλάχιστον σχολές».  «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να γυρίσουμε» ξεκαθάρισε συμπερασματικά ο κ. Βαρβούνης, για να διευκρινίσει ωστόσο πως «πρέπει να μην παρασυρθούμε από το συναίσθημα και να γίνει ταυτοχρόνως με την απόλυτη δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε την υγειονομική κατάσταση και την υγειονομική ασφάλεια των ανθρώπων μας και των οικογενειών τους».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.