Το 2021 θα συνεχιστει η ανασκαφη στη Μολυβωτη

Η αρχαιολογική ομάδα του Princeton δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει φέτος στη χώρα μας

Για το καλοκαίρι του 2021 μετατίθεται η συνέχεια της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της χερσονήσου της Μολυβωτής, μιας και η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του Πανεπιστημίου του Princeton να έρθει στην χώρα μας για την ανασκαφή, που αναμενόταν να ξεκινήσει στα μέσα του Ιουνίου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013, και αυτή θα ήταν η δεύτερη χρονιά της δεύτερης φάσης της ανασκαφής, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Μολυβωτή, Θράκη, Αρχαιολογικό Πρόγραμμα- Molyvoti, Thrace, Archaeological Project (MTAP), το οποίο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, εκπροσωπούμενη από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Όμως ο κορωνοϊός ανέτρεψε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, και έτσι, σύμφωνα με την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Μαρίνα Τασακλάκη, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η ανασκαφή, αλλά θα συνεχιστεί, εκτός απροόπτου, το καλοκαίρι του 2021.

Σε σημαντικό σημείο η πορεία των ερευνών

Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη φάση είχε ξεκινήσει πολλά υποσχόμενη, μιας και πέρυσι με τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφεραν να ανασκάψουν την οικία του Ερμή, την δεύτερη οικία που αποκαλύφθηκε, μέσα σε μία χρονιά, όταν για την ανασκαφή της πρώτης που εντοπίστηκε, της οικίας της Γοργούς, χρειάστηκαν τρία.

Έτσι η ανασκαφική έρευνα εστίασε στην αποκάλυψη της οικίας του Ερμή, τμήμα της οποίας είχε ήδη αρχίσει να αποκαλύπτεται κατά την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο. Η οικία έχει διαστάσεις 18Χ18 μ. περίπου και βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα μιας οικοδομικής νησίδας, πάνω σε σταυροδρόμι.

Τα κινητά ευρήματα στην πλειονότητά τους χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις χρήσης του χώρου κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επιφανειακή έρευνα στην περιοχή βορείως της χερσονήσου της Μολυβωτής με κύριο στόχο την καταγραφή στοιχείων που θα συμβάλουν στην κατανόηση των αλλαγών της υπαίθρου κατά την αρχαιότητα και της σχέσης της αρχαίας παραλιακής πόλης στη Μολυβωτή με τη θρακική ενδοχώρα.

Επιπλέον, σε απόσταση 6 χλμ. από την πόλη, κοντά στη λίμνη του Μητρικού, σε χώρο που υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου δημόσιου κτηρίου, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή, με την έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο να αναμενόταν να συνεχιστεί και φέτος.

Η δεύτερη φάση, όταν συνεχιστεί, αναμένεται να δώσει σημαντικά στοιχεία τόσο για την ίδια την πόλη που βρίσκεται στη χερσόνησο, όσο και για τον περιβάλλοντά χώρο της, ρίχνοντας περισσότερο φως στις συνήθειες των αρχαίων κατοίκων της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.