Επανεκκινηση στην αιμοδοσια απο το Ν. Σιδηροχωρι

Η πρώτη οργανωμένη αιμοδοσία μετά την πανδημία πραγματοποιήθηκε στον οικισμό

Πραγματοποιήθηκε με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω κορωνοϊού

Με επιτυχία, αλλά και όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία στο Νέο Σιδηροχώρι, η πρώτη οργανωμένη, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αιμοδοσία στο Νέο Σιδηροχώρι, έχει μια ιστορία πλέον σχεδόν δέκα ετών, και άντεξε ακόμα και στους περιορισμούς που προηγήθηκαν, παρόλο που η ψυχή της διοργάνωσης, η κ. Εύα Τσουρπουδή, δεν μπορούσε να δώσει το παρόν.

Για ακόμα μια φορά δεκάδες κάτοικοι του οικισμού προσήλθαν, στο χώρο του Συλλόγου, στο παλιό δημαρχείο, για να προσφέρουν αίμα, μια πράξη ακόμα πιο πολύτιμη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία περιόρισε σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα.

Τη στήριξή τους παρείχαν στο χώρο και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, όσο και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης που μάλιστα έφερε στο χώρο υλικά προστασίας.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τόσο το Δήμο Κομοτηνής, που φρόντισε για την απολύμανση της αίθουσας, ενώ για την καθαριότητα του χώρου φρόντισε εθελοντικά η εταιρεία καθαρισμού «Καθαρά ποδήλατα».

Δεν σταμάτησε η αιμοδοσία κατά την πανδημία

Η αιμοδοσία δεν σταμάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ροδόπης κ. Κωστής Δημητρακόπουλος, μιας και υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου που δίνει αίμα με τις προβλεπόμενες αποστάσεις και μέτρα.

Η προσφορά αίματος βέβαια έχει μειωθεί, αλλά όπως τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται γιατί υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου, των μέσων ενημέρωσης, αλλά και το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Βέβαια λειτούργησε και ο δεύτερος χώρος, για αρκετό καιρό, της αιμοδοσίας στο Α΄ ΚΑΠΗ, παρόλο που ο χώρος της αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο, για όσους ήθελαν να δώσουν αίμα αλλά ανησυχούσαν για τον κορωνοϊό.

Πάντως όλη η διαδικασία γίνεται με τις σωστές αποστάσεις και τα μέτρα που χρειάζονται, χωρίς συγχρωτισμό, οπότε τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Καλύφθηκαν οι ανάγκες σε αίμα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής κατά την πανδημία

Καλύφθηκαν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Κομοτηνής, παρά τη γενικότερη πτώση του ενδιαφέροντος από αιμοδότες αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την διευθύντρια της αιμοδοσίας Κομοτηνής κ. Μαριάννας Ανδρεάδου.

Όπως ανέφερε, προσπαθούν να έχουν μια άμεση σχέση με τους αιμοδότες, και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όταν χρειαστεί για συγκεκριμένη ομάδα αίματος τους καλούν για να καλύψουν την ανάγκη.

Μετά από το πρώτο σοκ του κορωνοϊού, υπήρχε μια κάμψη στην αιμοδοσία, παρόλα αυτά επειδή λειτουργούσαν σε δύο σημεία, στον Α΄ ΚΑΠΗ και το χώρο του Νοσοκομείου, κατάφεραν να κρατήσουν μια ικανοποιητική ροή αιμοδοτών, όπως πρέπει να γίνεται.

Μάλιστα κατάφεραν όχι μόνο να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και να δώσουν αίμα σε άλλα νοσοκομεία όσο χρειάστηκε.

Βέβαια ένας από τους λόγους που μπόρεσαν να καλύψουν την ζήτηση ήταν ότι λόγω της πανδημίας, περιορίστηκαν σημαντικά τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Τώρα, επειδή επιστρέφοντας στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει το 50% των χειρουργείων στα Νοσοκομεία, πλέον οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν, για αυτό και καλούν και τους αιμοδότες να επιστρέψουν κανονικά στην αιμοδοσία.

Άλλωστε δράσεις όπως αυτή στο Ν. Σιδηροχώρι είναι πολύ σημαντικές, σημείωσε, καλώντας όλους τους συλλόγους αλλά και τους απλούς πολίτες να προσέλθουν άφοβα για να δώσουν αίμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.