Η απαιτουμενη και η «αγνοουμενη» διαψευση

Απαρατήρητα

Μπερδευτήκαμε και εμείς με την σειρά μας είναι η αλήθεια χθες, σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση ή μη της Θάσου και της Σαμοθράκης σε νησιά «υψηλής επικινδυνότητας».

Και αυτό διότι στην συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης, ξεκαθάρισε πως ουδέποτε υπήρξε τέτοιος διαχωρισμός από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού, και όπως μπορείτε κάλλιστα να διαβάσετε στην συνέντευξη που παρατίθεται στις επόμενες σελίδες, οφείλεται σε «λάθος διατύπωση» που υπήρξε σε σχετικό δημοσίευμα.

Ακολούθησαν όμως δριμείες αντιδράσεις δια ανακοινώσεων από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ είχαν προηγηθεί και σχετικές δηλώσεις από βουλευτές, κυρίως του νομού Καβάλας, αλλά και η επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού του Δημάρχου Θάσου Ελευθέριου Κυριακίδη.

Τελικά η εξήγηση για την «σύγχυση» ήρθε δια στόματος του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα ο οποίος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως «το Υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους», για να συμπληρώσει «επιβεβαιώνοντας» τρόπον τινά και τα λεγόμενα του κ.Τσώνη στην πρωινή του συνέντευξη πως «μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής». «Θα έστελνε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού εξήγησε πως η μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσε να γίνει και έγινε από πλευράς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, αφορά «στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας», για να τονίσει επίσης πως δεν είναι η ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις και τεχνητές εντάσεις καθώς η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που μας αφορά όλους.

Ακόμα και έτσι ωστόσο, αποδεχόμενοι ότι η σύγχυση προήλθε από λάθος διατύπωση, δεν παύει να μας προκαλεί εντύπωση η «κατάταξη» της Θάσου σε «επίπεδο επικινδυνότητας 1, ήτοι υψηλού κινδύνου», ως προς τις υφιστάμενες δομές υγείας που διαθέτει, δεδομένου ότι ο ίδιος ο δήμαρχος του νησιού, στην προαναφερθείσα επιστολή του παρέθεσε αναλυτικά τόσο τις υφιστάμενες υποδομές όσο και τους τρόπους με τους οποίους αυτές ενισχύθηκαν εν καιρώ πανδημίας, επιχειρηματολογία την οποία ενίσχυσαν στις σχετικές ανακοινώσεις τους και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως εντύπωση μας προκαλεί το ότι ναι μεν ήρθε η «διόρθωση» της «σύγχυσης» δια στόματος του υφυπουργού Τουρισμού – και ορθώς – αλλά ουδεμία «διόρθωση» δεν διαβάσαμε ή ακούσαμε από πλευράς του Υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΔΥ.

Και αυτό διότι οι «κίνδυνοι» που ελλόχευαν για το τουριστικό προϊόν, και όχι μόνο, του νησιού και ευρύτερα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αν είχε όντως υπόσταση η «κατηγοριοποίηση» από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού που τελικά διαψεύστηκε, συνεχίζουν να ελλοχεύουν και με την επιβεβαιωμένη και αναίτια κατηγοριοποίηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ. Διότι αν το νέο «όπλο» στην εργαλειοθήκη της χώρας ως προς την διεκδίκηση τουριστών είναι η «ασφάλεια» που προσφέρει απέναντι στον κορωνοϊό, τότε η ΠΑΜΘ μένει άοπλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.