Η επισκεψη της Κλειως

Κατοικίδια και διατροφή στην Αρχαία Αθήνα

Όλοι ξέρουμε και έχουμε ακούσει αρκετά για την αρχαία Αθήνα, και συγκεκριμένα για τον Παρθενώνα, τον Περικλή, το θέατρο, τη δημοκρατία κτλ. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν έστω και λίγα πράγματα για τις καθημερινές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων;

Φυσικά οι αρχαίοι είχαν για ζώα φάρμας άλογα, πρόβατα, κατσίκες, γουρούνια και πουλερικά, όπως ακριβώς και σήμερα. Συχνά έβρισκε κανείς επίσης χήνες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν και ως κατοικίδια, ακριβώς δηλαδή όπως και οι σκύλοι. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι οι γάτες δεν ήταν καθόλου διαδεδομένες στην αρχαία Ελλάδα, σε αντίθεση με την αρχαία Αίγυπτο, και ότι αντί γι’ αυτές οι Έλληνες είχαν νυφίτσες ως κατοικίδιο, αλλά και για το κυνήγι των ποντικών! Συνηθισμένο θέαμα ήταν επίσης οι κοκορομαχίες. Τα βόδια χρησιμοποιούνταν στην Αττική μόνο για όργωμα και οι Αθηναίοι έτρωγαν κυρίως χοιρινό κρέας, το μοσχαρίσιο το εισήγαγαν. Όσον αφορά το κυνήγι τους, αξίζει να θυμηθούμε ότι εκτός από κάπρους, ελάφια, πέρδικες και λαγούς υπήρχαν τότε στα —περισσότερα απ' ό,τι σήμερα— δάση και λύκοι, αρκούδες, ακόμη και λιοντάρια.
 
 Η διατροφή των αρχαίων ήταν φυσικά μεσογειακή, με πολλές ελιές, ψάρια και λαχανικά, έλειπαν όμως πολλά είδη διατροφής τα οποία σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως τα βερίκοκα, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, η ντομάτα, η πατάτα, το ρύζι και φυσικά η μπύρα. Συνηθισμένο «κολατσιό» ήταν επίσης ψωμί —όχι λευκό φυσικά— βουτηγμένο σε κρασί, το οποίο το έτρωγαν ακόμη και τα παιδιά ως δυναμωτικό πρωινό! Επιπροσθέτως, τα σύκα θεωρούνταν βασικό είδος διατροφής. Τέλος, κάτι ακόμα που χρήζει μνείας, είναι ότι οι αρχαίοι, αν και γνώριζαν το γυαλί από τους κοντινούς τους Πέρσες, Αιγυπτίους και Φοίνικες, εντούτοις δεν το χρησιμοποιούσαν ούτε στην οικοδομική τέχνη, αλλά ούτε και ως ποτήρι, σε αντίθεση με τα πήλινα-κεραμικά σκεύη.

ΠΗΓΗ: Εγκόν Φριντέλ, «Πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας», εκδόσεις Τόπος, 2013, Αθήνα

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι ιστορικός και συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.