Η πανδαισια της κλασικης μουσικης στο Μεγαρο Μουσικης

«Ο βιολιστής των βιολιστών» Λεωνίδας Καβάκος και η κρατική ορχήστρα Αθηνών μάγεψαν το κοινό της ΠΑΜΘ

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τον παγκοσμίου φήμης βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.
 
«Μουσική Προσφορά και Προσφορά Μουσικής» υπήρξε ο τίτλος του εκπαιδευτικού-κοινωνικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, με τα έσοδα αυτής να διατίθενται υπέρ του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι».
 
Η ξεχωριστή βραδιά στην κατάμεστη από κόσμο που κατέφθασε από διάφορες πόλεις της Θράκης, αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, άνοιξε με το μπαρόκ Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι μείζονα, BWV 1042 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, έργο με ιταλικές επιρροές. Συνεχίστηκε με τη μεγαλειώδη Συμφωνία αρ.83 σε σολ ελάσσονα, Hob. I/83, του Γιόζεφ Χάυντν, μία από τις έξι συμφωνίες Του Παρισιού και ολοκληρώθηκε με την εμβληματική Τέταρτη Συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς, ακτινοβολία της ωριμότητάς του ως συμφωνικού συνθέτη.
 

Αρωγός και σταθερός φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια ΑΜΘ

 
Για «αθρόα προσέλευση κόσμου» και ένα «μεγάλο» πολιτιστικό γεγονός για την Περιφέρεια μίλησε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ και υπεύθυνη λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής κ. Ζωή Κοσμίδου.
 
Σύμφωνα με την ίδια η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε το καλύτερο ξεκίνημα για την εορταστική περίοδο, ενώ παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα προβολής των δελτίων τύπου καθώς και των αναρτήσεων της περιφέρειας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.
 
Τέλος, αναφορικά με την είσοδο στις εκδηλώσεις τόνισε την σειρά προτεραιότητας που οφείλεται να ακολουθηθεί, η οποία εξαρτάται από τον χρόνο προμήθειας της εκάστοτε πρόσκλησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα καταβληθεί προσπάθεια να εξυπηρετηθούν σε επόμενη εκδήλωση εκείνοι που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν προσκλήσεις εισόδου, υποσχόμενη πως θα επαναφέρει τον Λεωνίδα Καβάκο σε δεύτερη εκδήλωση για την ικανοποίηση όλου του κόσμου.
 
Εν συνεχεία, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, κ. Αθανάσιος Τσώνης ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ σπουδαία βραδιά εθελοντισμού, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που υλοποιεί η περιφέρεια με κέντρο διεξαγωγής το Μέγαρο Μουσικής.
 
Ακολούθως, υπογράμμισε πως η συνέχεια θα είναι αντίστοιχη και στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την ένταξη της Θράκης στον εθνικό κορμό, ενώ χαρακτήρι σε «συγκινητική» την συμμετοχή του κόσμου, γεγονός που αποδεικνύει τη «δίψα» του για πολιτισμό.
 
Καταληκτικά, επεσήμανε την συνέχεια διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν συμπολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.
 

Ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας ως εκπλήρωση της πεμπτουσίας της λειτουργίας τέτοιων συναυλιών

 
Ο κ. Λεωνίδας Καβάκος, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε πριν από την έναρξη του δευτέρου μέρους της εκδήλωσης, σημείωσε πως η εν λόγω προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και αποτελεί μια προσφορά μουσικής και αγάπης σε κοινωνίες και πόλεις που βρίσκονται μακριά από τις μεγάλες πόλεις που όπως ανέφερε δεν έχουν ευκαιρίες παρακολούθησης αντίστοιχων εκδηλώσεων συμφωνικής μουσικής.«Πρόκειται για σειρά από συναυλίες που σκοπό έχουν να στηρίξουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και κατ’ επέκταση ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και η ζωή τους έχει φορτώσει με τεράστια στοιχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης μουσικός.
 
«Για όλους τους συναδέλφους και εμένα προσωπικά, η τέχνη δεν υμνεί τίποτε περισσότερο από το μεγαλείο του ανθρώπου. Όταν μπορεί κανείς μέσα από τέτοιες προσπάθειες να στηρίξει κοινωνικές ομάδες, θεωρώ ότι εκπληρώνεται η πεμπτουσία της λειτουργίας αυτής της συναυλίας που ως σκοπό έχει και την επικοινωνία των τεράστιων μηνυμάτων των μεγάλων αυτών συνθετών που ερμηνεύονται».
 
Τέλος, ευχαρίστησε το κοινό που παρευρέθη, τους μουσικούς της κρατικής ορχήστρας για την εκπόνηση του δύσκολου αυτού έργου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη απέναντι στους τοπικούς φορείς, την περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, χάριν της στήριξης των οποίων υλοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις, ευχόμενος να μπορέσει να παρευρεθεί ξανά σύντομα στην πόλη της Κομοτηνής.
 

 

Μοναδική ευκαιρία και πρωτόγνωρη εμπειρία για την μαθητιώσα νεολαία της ΠΑΜΘ

 
Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν όλων των υπολοίπων, η εκδήλωση είχε και παιδευτικό χαρακτήρα, με την ευκαιρία που δόθηκε σε διάφορα μουσικά σχολεία της περιφέρειας αλλά και σε ωδεία, να παρακολουθήσουν την πρόβα της κρατικής ορχήστρας και του Λεωνίδα Καβάκου, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής.
 
Η κ. Χριστίνα Συκάκη, διοικητική διευθύντρια του Ωδείου «Μ. Συκάκη», ανέφερε πως επρόκειτο για μια καταπληκτική ευκαιρία και μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
 
Αρχικά, ευχαρίστησε τον Λεωνίδα Καβάκο και όλο του το επιτελείο που επέτρεψε την παρακολούθηση της πρόβας, ενώ στη συνέχεια μετέφερε τόσο για την χαρά των μαθητών όσο και για τις πολύ σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισαν όντας παρόντες σε αυτή. Οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να διακρίνουν τόσο τον σεβασμό που επεδείκνυε όλη η ορχήστρα προς τον μαέστρο. Αυτό που τους έκανε φοβερή εντύπωση είναι ότι σε κάθε εντολή του μαέστρου όλη η ορχήστρα ανταποκρίνονταν άμεσα σαν ένα σύνολο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Συκάκη.
 
Οι μαθητές, κατάφεραν τόσο να κατανοήσουν τις αλλαγές ανάμεσα στις εποχές, όσο και τις χρονικές αλλαγές του εκάστοτε συνθέτη, γεγονός που προέκυψε από τον επαγγελματισμό τόσο της ορχήστρας όσο και του ίδιου του διευθυντή της.
 
«Το μαγικό της ευκαιρίας που μας δόθηκε ήταν η παρακολούθηση ενός προγράμματος που αν μη τι άλλο καθήλωσε τους μαθητές, οι οποίοι επέδειξαν τον πρέποντα σεβασμό» τόνισε η κ. Συκάκη, ενώ καταληκτικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την εν λόγω πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.