Στη βουλη παρουσιαστηκε το στρατηγικο αναπτυξιακο σχεδιο της ΠΑΜΘ

Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη στη μόνιμη επιτροπή περιφερειών

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Χρήστος Μέτιος παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής το Σχέδιο της Διοίκησης για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για περισσότερο από δυόμιση ώρες, ανέλυσε στα μέλη της Επιτροπής και στους βουλευτές της Περιφέρειάς μας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και διεξήχθη μια εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της περιοχής μας.
 
Αρχικά ο Περιφερειάρχης παρουσιάζοντας το σχέδιο έκανε λόγο για «μια ανοιχτή και δυναμική περιφέρεια, που έχει συγκεκριμένους στόχους και θέτει προτεραιότητες στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό. Μία περιφέρεια που επιδιώκει τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων και βασίζεται στην υπευθυνότητα» για να εξειδικεύσει στη συνέχεια στη συνέχεια τις δράσεις της περιφέρειας εξηγώντας πως «καλύπτει 18 τομείς αρμοδιότητας και ευθύνης της Περιφέρειας και εξειδικεύεται σε 159 μεγαλύτερες και μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό οι οποίες και αποτελούν το Σχέδιο». 4 δε από τους 18 τομείς, ο πρωτογενής τομέας, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός και η ενέργεια αποτελούν τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες της Περιφέρειάς μας. 

Τοποθετήσεις από Ιλχάν Αχμέτ και Μουσταφά Μουσταφά 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις των μελών της επιτροπής προς τον Περιφερειάρχη, διαδικασία κατά την οποία τοποθετήθηκαν και δύο βουλευτές της Ροδόπης, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο κ. Μουσταφά Μουστάφα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Κατά την τοποθέτηση του ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, επικεντρώθηκε στο θέμα του φράγματος Ιασίου που ανέδειξε ο ίδιος με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις το καλοκαίρι όσο και το ζήτημα της ενίσχυσης ομάδων καπνοπαραγωγών αλλά και της ανάδειξης της πολυπολιτισμικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα και από τη διάσωση οθωμανικών μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.         
 
Από την πλευρά του, κατά την τοποθέτησή του, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά υιοθέτησε τη φράση του πρωθυπουργού που είπε κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή ότι «η ΑΜΘ είναι σε φάση μετάβασης» για να τονίσει  την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων στον τουρισμό, την ορθολογική αξιοποίηση πόρων και παραγωγικών δυνατοτήτων. Επίσης έκανε μνεία στο θέμα των αρμοδιοτήτων κάνοντας λόγο για «έλλειμμα από γεννησιμιού», εξηγώντας πως αρκετές από τις επισημαίνοντας πως αρκετές από τις αρμοδιότητες της περιφέρειας δόθηκαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως οι εκπαιδευτικές αρμοδιότητες για τη μειονότητα. Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ενισχύσεων του καπνού, τονίζοντας την ιστορικότητα της καλλιέργειας για την περιοχή αλλά και τη σημαντικότητά της για περισσότερες από 6.000 οικογένειες της περιοχής που ασχολούνται με την καλλιέργεια του τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στήριξης της. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.