Εντοπίστηκαν λαγοκέφαλοι στην περιοχή Κάριανη της Καβάλας

20.10.2017 10:34

Ένας «επισκέπτης» άκρως επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το θαλάσσιο οικοσύστημα

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Την εμφάνιση ενός άκρως επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία, τοξικού ψαριού, του λεγόμενου «λαγοκέφαλου» στην περιοχή της Καβάλας και συγκεκριμένα στον Στρυμονικό Κόλπο, στα ανοιχτά της Κάριανης του δήμου Παγγαίου, γνωστοποίησε με σχετική του ανάρτηση στο facebook ο συνταξιούχος κτηνίατρος κ. Χριστόφορος Παλαμίδης, με στόχο την προειδοποίηση επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών ψαράδων για τους κινδύνους που αυτό κρύβει. 

Συγκεκριμένα ο ίδιος έγραψε:

Ψάρευα στις 17-10-17 πρωινές ώρες με τη βάρκα καθετί στην περιοχή Κάριανη Καβάλας. Ενώ δεν τσιμπούσαν τα ψάρια στα δολώματα, ξαφνικά σε βάθος 6-8 μέτρα άρχισα να βγάζω κάποια άγνωστα ψάρια. Έτρωγαν λαίμαργα και δεν προλάβαινα να δολώσω τα αγκίστρια. Είχα πέσει σε κοπάδι. 

Είχαν μήκος 10-12 εκ. και χρώμα που έμοιαζε με του κολιού. Το κάτω μέρος ήταν άσπρο που φούσκωνε όταν τα έβγαζα από το νερό και όταν τα έριχνα στον κουβά έβγαζαν ένα χαρακτηριστικό ήχο. Επίσης είχαν μεγάλα μπροστινά δόντια. 

Τα τελευταία 40 χρόνια που ψαρεύω ερασιτεχνικά με τη βάρκα στο Στρυμονικό κόλπο δεν είχα ξαναδεί τέτοια ψάρια. Υποψιάστηκα ότι μπορεί να είναι λαγοκέφαλοι αλλά με προβλημάτισε ο μεγάλος αριθμός τους. Ήξερα ότι είχαν παρουσιαστεί στη Κρήτη και σε άλλα νησιά του Ν. Αιγαίου και δεν είχα συγκρατήσει επακριβώς την εικόνα τους όπως την είχαν παρουσιάσει στα Μ.Μ.Ε. Βγαίνοντας τα φωτογράφησα και μπήκα κατευθείαν στο διαδίκτυο όπου διαπίστωσα ότι ήταν πράγματι λαγοκέφαλοι». 

Τι είναι ο λαγοκέφαλος 

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, λόγω της δηλητηριώδους τοξίνης τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο. Η τοξίνη αυτή υπάρχει και σε άλλα είδη ψαριών που ανήκουν στην τάξη των Τετραοδοντόμορφων (Tetraodontiformes) καθώς και σε άλλους οργανισμούς που ενδημούν στις ζεστές τροπικές θάλασσες.
 


Ο λαγοκέφαλος ή λαγόψαρο πήρε αυτό το όνομα από το δύο μεγάλα δόντια που έχει μπροστά στην πάνω και κάτω γνάθο που το κάνουν να μοιάζει με λαγό. Δαγκώνει χωρίς να εκκρίνει κάποιο δηλητήριο. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 60-100 εκ. και το βάρος του τα 3-5 κιλά.
 
Όπως ανέφερε στην σχετική ανάρτηση ο κ. Παλαμίδης «όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στις δικές μας θάλασσες τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται ο πληθυσμός των ανεπιθύμητων αυτών επισκεπτών που ονομάζονται Λεσσεψιανοί μετανάστες από το όνομα του Λεσσέψ ο οποίος κατασκεύασε τη διώρυγα του Σουέζ απ΄ όπου μας έρχονται προερχόμενα από την Ερυθρά θάλασσα.  Εμφανίστηκε στη Μεσόγειο μετά το 2003 και στη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη και Ρόδο. Από τη στιγμή που υπάρχει στον κόλπο του Στρυμονικού σίγουρα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα».
 
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή τόσο του κοινού όσο και των ψαράδων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών για τη μη διοχέτευση των λαγοκέφαλων στην αγορά ή στην κατανάλωσή τους από άγνοια.
 
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο ίδιος «οι επαγγελματίες ψαράδες που γνωρίζουν τα ψάρια είναι μάλλον απίθανο να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να αφαιρέσει κάποιος από μεγάλο λαγοκέφαλο το δέρμα και τα σπλάχνα, όπου συσσωρεύεται η τοξίνη σε μεγάλα ποσοστά και θεωρώντας το ακίνδυνο να το διοχετεύσει στην αγορά σαν άλλο είδος ψαριού.  Αντίθετα οι ερασιτέχνες ψαράδες κάποιοι από τους οποίους είναι εντελώς άπειροι, κυρίως αυτοί που ψαρεύουν απ’ έξω με καλάμια θα μπορούσαν να το καταναλώσουν από άγνοια», για να επισημάνει επίσης στο έλος πως πέραν των κινδύνων που κρύβονται για την ανθρώπινη ζωή, πολλά είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό λαγοκέφαλων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
 
 «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες στους γηγενείς οργανισμούς τους οποίους ανταγωνίζονται, απλώς ελπίζουμε να μην είναι πολύ δυσάρεστες» κατέληξε. 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine