Η πραγματικοτητα της νεας ελληνικης στον Παρευξεινιο και Βαλκανικο χωρο

Μελετήθηκε κατά την διάρκεια του 3μερου Διεθνούς Συνεδρίου της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ - Με θέμα «Η Νέα Ελληνική γλώσσα στον Παρευξείνιο Χώρο και στα Βαλκάνια»

Μια πλήρη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης της νέας ελληνικής γλώσσας στον Παρευξείνιο Χώρο και Βαλκάνια προσέφερε στα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ αλλά και στο σύνολο της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, το τριήμερο Διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού τα Τμήματα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Κομοτηνή.
 
Το συνέδριο αυτό με θέμα «Η Νέα Ελληνική γλώσσα στον Παρευξείνιο Χώρο και στα Βαλκάνια», σύμφωνα και με τον απολογισμό της οργανωτικής επιτροπής, κατάφερε να δώσει επαρκείς απαντήσεις στους προβληματισμούς που αφορούν
 στη Νέα Ελληνική και τη διδασκαλία της στον Παρευξείνιο Χώρο και στα Βαλκάνια, καταγράφοντας παράλληλα τις προοπτικές που ανοίγονται γι’ αυτήν, μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των καλεσμένων ομιλητών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, παρουσία μεταξύ άλλων και του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανασίου Καραμπίνη, αλλά και του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους, υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης, που αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του ανοίγματος του ΔΠΘ προς την τοπική κοινωνία αλλά και το εξωτερικό, καθώς και της στενής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει τα τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.
 
Κατά την τελετή έναρξης τον λόγο έλαβε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ήτοι η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών κ. Μαρία Δημάση, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου και οι κ.κ. Ελένη Γρίβα και Σμαράγδα Παπαδοπούλου από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάνοντας μία σύντομη παρουσίαση τόσο των Τμημάτων που συνδιοργάνωσαν το συνέδριο όσο και των βασικών στόχων αυτού.
 
Το σύνολο των εισηγήσεων που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου έτυχαν θερμής υποδοχής, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού ήταν τόσο η συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων στον τομέα της γλωσσολογίας, και όχι μόνο, όσο και η συμμετοχή νεαρών επιστημόνων, πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν για πρώτη φορά, με την ιδιότητα του εισηγητή σε μία τέτοιου μεγέθους διοργάνωση.

Μαρία Δημάση «Το μέλλον της νέας ελληνικής, τόσο σε σχέση με την διδασκαλία όσο και με την παρουσία της στις Παρευξείνιες χώρες και σε αυτές της Βαλκανικής, είναι ελπιδοφόρο» 

«Η θεματική και μόνο του συνεδρίου αποτέλεσε βασικό λόγο προσέλκυσης επιστημόνων τόσο από το εξωτερικό όσο και από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας» τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών κ. Μαρία Δημάση. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του συνεδρίου, η ίδια υπογράμμισε πως «υπήρξαν πάρα πολύ σημαντικές εισηγήσεις και διαπιστώσεις, αναφορικά με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη νέα ελληνική, προσφέροντας μία πλήρη χαρτογράφηση δομών, καταστάσεων αλλά και προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν». Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, κατατέθηκαν πολύ σημαντικές προτάσεις όσον αφορά στη θεωρητική πλαισίωση και το επιστημονικό υπόβαθρο για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής στον Παρευξείνιο Χώρο και τα Βαλκάνια, ενώ μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν αφορούσαν στην παραγωγή διδακτικού υλικού που μπορεί να υποστηρίξει την αποτελεσματική διδασκαλία και εκμάθηση της νέας ελληνικής.
 
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Δημάση υπογράμμισε πως «παρά την κρίση και τα αποτελέσματα αυτής σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των επιστημόνων, οι οποίοι επιμένουν, όπως αντίστοιχα και οι λαοί των χωρών αυτών, άνθρωποι όπως η κ. Ελόεβα, οι οποίοι αποδεικνύουν στην πράξη ότι το μέλλον της νέας ελληνικής, όχι απλά δεν είναι ζοφερό, αλλά μάλλον ελπιδοφόρο, τόσο σε σχέση με τη διδασκαλία όσο και με την παρουσία της στις άλλες χώρες». 

Ζωή Γαβριηλίδου «Η συμβολική αξία της ελληνικής γλώσσας στα Βαλκάνια και στον Παρευξείνιο χώρο είναι υψηλή» 

«Η συμβολική αξία της ελληνικής γλώσσας στα Βαλκάνια και στον Παρευξείνιο χώρο είναι υψηλή και αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον και την προσέλκυση φοιτητών στα τμήματα που αυτή διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα» επεσήμανε με τη σειρά της η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου παραθέτοντας ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου. «Η γλώσσα έχει συμβολική αλλά και λειτουργική αξία» συνέχισε τονίζοντας πως «πολλοί φοιτητές για παράδειγμα στη Ρουμανία, όπως ακούσαμε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μαθαίνουν ελληνικά διότι την θεωρούν επαγγελματικό εφόδιο».
 

«Το συνέδριο ήταν πολύ σημαντικό επίσης, διότι διαπιστώσαμε τη ζήτηση που υπάρχει για την ελληνική γλώσσα αλλά και τα προβλήματα, όπως το ζήτημα της επιμόρφωσης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» επεσήμανε για να υπογραμμίσει πως «ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι μπορέσαμε και είδαμε ποιοι άνθρωποι ασχολούνται με όλα αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ανθρώπινου δικτύου με τα ίδια ενδιαφέροντα από αυτούς τους χώρους». «Μένει αυτό το ανθρώπινο δίκτυο που δημιουργήθηκε να του δώσουμε και μια άλλου τύπου υπόσταση και αυτό είναι μια δέσμευση για το ΔΠΘ» συνέχισε η ίδια για να επισημάνει πως το ΔΠΘ δεσμεύτηκε επίσης και για τη δημιουργία ενός «αποθετηρίου» εκπαιδευτικού υλικού και δράσεων με θέμα τη διδασκαλία της ελληνικής κυρίως στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου, αποφασίστηκε η σύνταξη ενός ψηφίσματος στο οποίο θα περιγράφονται οι ανάγκες και τα αιτήματα όλων όσων ασχολούνται με τον κλάδο, η οποία θα αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.