Πυρηνας πολιτισμου στην καρδια της Κομοτηνης η Τσανακλειος

Στα «χνάρια» του Gottingen με «πρωτεργάτη» το Μουσείο Καραθεοδωρή

Την ιδέα του για την δημιουργία ενός Πολιτιστικού Πυρήνα με κέντρο τη νέα στέγη του Μουσείο Καραθεοδωρή, την Τσανάκλειο, παρουσίασε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ο επιστημονικός σύμβουλος του μουσείου κ. Νίκος Λυγερός στο κοινό της Κομοτηνής και τα μέλη του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή. Ο κ. Λυγερός εξέφρασε την άποψη πως η αξιοποίηση των ιστορικών δεδομένων της Κομοτηνής πρέπει να γίνει με ένα στρατηγικό τρόπο, με στρατηγικό τουρισμό, με αιχμή του δόρατος τον πολιτισμό.
 
Σε αυτό το πλαίσιο το Μουσείο Καραθεοδωρή, στη νέα έδρα του στον δεύτερο όροφο της Τσανάκλειου, «επεκτεινόμενο» πολιτιστικά στο χώρο γύρω του θα μπορέσει να αποτελέσει τον πρώτο πυρήνα της πόλης, που ονόμασαν μικρό Gottingen, από την πόλη που σπούδασε και δίδαξε ο Καραθεοδωρή, με την έννοια ότι θα είναι ένας πυρήνας αφιερωμένος στη μελέτη, τις επιστήμες και τα μαθηματικά, όπως και η ομώνυμη πόλη.
 
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, μέλη του Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής καθώς και πολύς κόσμος. 

Δημιουργώντας το μικρό Gottingen 

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Λυγερού μαζί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σάκη Λιπορδέζη στο Gottingen, ακολουθώντας τα βήματα του Καραθεοδωρή. Όπως ανέφερε ο κ. Λυγερός, εκεί είδαν ότι σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πανεπιστήμιο, ένα κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας για τα Μαθηματικά, όπου στον εικοστό αιώνα, δόθηκαν περισσότερα από 40 βραβεία Νόμπελ σε επιστήμονες που εργαζόταν εκεί, κάτι που δείχνει πως η πόλη αποτέλεσε μαγνήτη της διανόησης.
 

Όλο το κέντρο της πόλης άλλωστε, εμπεριέχει μια επιστημονική ατμόσφαιρα, με την κατοικία του Καραθεοδωρή να είναι χαρακτηριστική και να αντιπροσωπεύει το πνεύμα της πόλης. «Έχουν κτίρια με κουλτούρα, κάτι που συμβαίνει και στην Κομοτηνή, και το γεγονός ότι μιλάμε τώρα για το Μουσείο Καραθεοδωρή, θα δίνει ένα στίγμα στην περιοχή, και από το νέο του χώρο στην Τσανάκλειο, θα εισάγει αυτό το πνεύμα στην περιοχή κάνοντας τη γειτονιά να ακολουθεί το μοτίβο του Gottingen» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός.
 
Αυτή η ιδέα, σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, αποτελεί φυσική συνέχεια της διαδρομής που ξεκίνησε προ ετών, όταν έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να βρουν συγγράμματα, εργαλεία, εγκυκλοπαίδειες που αφορούν την οικογένεια Καραθεοδωρή, επειδή είναι το στίγμα της Θράκης. «Στη συνέχεια αποφασίστηκε και από το Σάκη Λιπορδέζη ως πρόεδρο του συλλόγου, και μαζί με το Δήμο, ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα κεντρικό πλαίσιο που θα μπορούσε να αναβιώσει αυτά που ζούσε και ο Καραθεοδωρή στο Gottingen όταν σπούδασε, και στη συνέχεια όταν έγινε μεγάλος ερευνητής και διάσημος όπως ξέρουμε» σημείωσε.
 

Τόνισε μάλιστα ότι όταν δημιουργηθεί αυτή η περιοχή, μπορεί αρχικά να αποτελεί κάτι μοναδικό και αξιοπερίεργο, όμως σε είκοσι χρόνια όλοι θα το θεωρούν φυσιολογικό, σημειώνοντας πως το σημαντικότερο κομμάτι για την υλοποίηση του μικρού Gottingen, είναι το ίδιο όπως και σε κάθε ανάλογη προσπάθεια: η νοοτροπία, χωρίς την οποία τίποτα δεν είναι δυνατό. 

Προσφορά στο Δήμο και την πόλη 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Σάκης Λιπορδέζης, απευθύνθηκε πρώτα από όλα στο Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Πετρίδη, στον οποίο τόνισε ότι ο Σύνδεσμος, σαν φορέας πολιτισμού σε αυτή την πόλη, είναι στο πλευρό του Δήμο και της πόλης.
 
Άλλωστε «το μουσείο Καραθεοδωρή είναι μοναδικό στον κόσμο, έχει μεγάλη εξωστρέφεια, προσελκύει αρκετά μεγάλο τουρισμό, και σχολικό και επιστημονικό από όλη την Ελλάδα, σε βαθμό τέτοιο που τα μέλη του Συνδέσμου δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν», σύμφωνα με τον κ. Λιπορδέζη.
 
«Με το νέο χώρο που θα δημιουργήσουμε στην Τσανάκλειο», σημείωσε, «θα έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες, προπάντων για διαδραστική έκφραση πολιτισμού», και τόνισε ότι θα βρίσκονται στο πλευρό του Δημάρχου για το όραμα που έχουν για την πόλη.
 

Στη συνέχεια ζήτησε από το κοινό να γίνουν φορείς και αναμεταδότες του γεγονότος ότι η πόλη μας τιμά ένα πολύ μεγάλο Θρακιώτη επιστήμονα, που τίμησε την Ελλάδα σε όλη την οικουμένη, πρόσφερε τεράστιο επιστημονικό έργο αλλά και πολλά για την πατρίδα του, μιας και για τον Καραθεοδωρή η επιστήμη ήταν πάνω από την πολιτική, και η πατρίδα πάνω από την επιστήμη.
 
Αναφερόμενος τέλος τον κ. Λυγερό σημείωσε πως αυτός δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη πόλη ή περιοχή, αλλά κατοικεί στην Ελλάδα, και έχει επισκεφτεί όλα τα μήκη και τα πλάτη της. «Είναι ο Έλληνας που μένει να προσφέρει στην πατρίδα ανιδιοτελώς, και αυτή την ιδέα του πατριωτισμού της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς έχει περάσει και στην ομάδα του και στους μαθητές του», εξαίροντας την προσπάθεια του στο στήσιμο του Μουσείου Καραθεοδωρή όπως είναι τώρα, μια προσπάθεια που θα επαναληφθεί, όταν γίνει η μετακόμιση στον καινούριο χώρο του. 

Συνεργασία για το καλό της πόλης 

Τέλος από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης ευχαρίστησε το Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή για όλα όσα κάνει και όλα όσα θα κάνει στο μέλλον. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα προχωρήσουν ό,τι πρέπει για την πόλη μαζί με το Σύνδεσμο, και όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
 
Κλείνοντας ευχήθηκε μια παρόμοια μάζωξη του χρόνου να γίνει στην Τσανάκλειο, «με ένα άλλο ντεκόρ γύρω μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.