Χωρις σχολεια, αλλα με τον Ιππικο Ομιλο, η παρελαση της 25ης Μαρτιου στην Κομοτηνη

Κανονικά παρέλασαν οι μαθητές σε Σάπες και Ξυλαγανή• με μια δυναμική παρέλαση τίμησε την επέτειο η Γρατινή

Ο καιρός βάλθηκε να στερήσει κάτι από τη λαμπρότητα των φετινών επετειακών εκδηλώσεων για την εθνική παλιγγενεσία στην Κομοτηνή και έτσι, ελέω της συνεχούς βροχόπτωσης και του «τσουχτερού» κρύου που επικρατούσε το πρωί και το μεσημέρι της Παρασκευής, η μαθητική παρέλαση ματαιώθηκε, ενώ οι σύλλογοι έλαβαν μέρος με αισθητά λιγότερα μέλη τους.

Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε κανονικά η στρατιωτική παρέλαση, με τους ένστολους να αποσπούν το θερμό χειροκρότημα των λιγοστών συγκεντρωμένων πολιτών, ενώ τη συμμετοχή του στις παρελάσεις των εθνικών επετείων εγκαινίασε πανηγυρικά ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής.


 
Στην κερκίδα των επισήμων βρέθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, πλαισιωμένος από τον Σεβασμιώτατο, κ. Παντελεήμονα, την τοπική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, τους βουλευτές Ροδόπης, κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Παυλίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη κ.α.


 
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Κομοτηνή, στις Σάπες και στην Ξυλαγανή οι μαθητές παρήλασαν κανονικά, σε πείσμα του άστατου καιρού.

Την παρέλαση τις Σάπες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, πέρα από τους πολίτες, και οι κ.κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Γιάννης Σταυρίδης, οι οποίοι παρέστησαν στην εξέδρα των επισήμων.


 
Τέλος, με τη δική τους παρέλαση τίμησαν μετά από αρκετά χρόνια τους αγωνιστές του 1821 και οι κάτοικοι της Γρατινής. Στις προηγούμενες εθνικές επετείους παρέλαυναν συνήθως κρατώντας τη γαλανόλευκη τα λιγοστά νεαρά παιδιά του χωριού.

Αυτή τη φορά, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού, Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Γρατίνος», η παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν τελείως διαφορετική και εντυπωσιακή για τα δεδομένα του οικισμού.

Μικροί και μεγάλοι παρήλασαν μαζί, προκαλώντας συναισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης στους συγχωριανούς τους, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την παρέλαση της έτερης εθνικής επετείου, της 28ης Οκτωβρίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.