Το φεστιβαλ λαικων δρωμενων ηρθε για να μεινει!

«Αναστάτωσαν» το κέντρο της Κομοτηνής οι τρεις σύλλογοι από την Καβάλα, τη Δράμα και τη Νάουσα

Ξεχωριστό χρώμα, εικόνες και ήχους από μια άλλη εποχή, χάρισαν στο σαββατιάτικο πρωινό οι τρεις σύλλογοι, προσκεκλημένοι του Συλλόγου Εβριτών νομού Ροδόπης, που ήρθαν στην Κομοτηνή για να παρουσιάσουν παραδοσιακά δρώμενα και έθιμα των τόπων τους. Ο λόγος για τους πολιτιστικούς συλλόγους Νικήσιανης Καβάλας «Ο Αράπης», Χαρίεσσας Νάουσας «Άγιος Δημήτριος» και Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί», οι οποίοι έκαναν «ποδαρικό» σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την πόλη μας, την καθιέρωση του Φεστιβάλ Λαϊκών Δρωμένων.

Ο γενικά άστατος καιρός, που επικρατούσε την ημέρα της διοργάνωσης, έκανε τελικά το χατίρι των συμμετεχόντων και επέτρεψε τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου να στηθεί μια γιορτή αφιερωμένη στην παράδοση, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τα μέλη των τριών συλλόγων παρουσίασαν τα παραδοσιακά τους δρώμενα στο πλήθος των Κομοτηναίων, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, ενώ ακολούθησε ένα μικρό γλέντι, υπό τους ήχους του μουσικού σχήματος «Οδρύσες». Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο παραδοσιακών χορών στη στέγη του Συλλόγου Εβριτών, ενώ το βράδυ του Σαββάτου  διοργανώθηκε παραδοσιακό γλέντι στο ξενοδοχείο «Chris&Eve».

Χρήστος Χατζηπέμου
«Χρειαζόμαστε τέτοιες εκδηλώσεις, για να αποκτήσουμε μία ταυτότητα την οποία δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού»

«Είναι μια προσπάθεια που πιστεύουμε ότι θα έχει διάρκεια», τόνισε, χαιρετίζοντας την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Λαϊκών Δρωμένων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών, κ. Χρήστος Χατζηπέμου. «Θα προσπαθήσουμε να έχει διάρκεια», επισήμανε με έμφαση, «γιατί νομίζω ότι υπάρχει το περιθώριο ανάπτυξης και παρουσίασης των λαϊκών δρωμένων στην περιοχή μας». «Σημειωτέον ότι είναι κάτι που λείπει σε επίπεδο φεστιβάλ από όλη τη Βόρεια Ελλάδα», προσέθεσε, «οπότε καλό θα ήταν να τύχει και της ενδυνάμωσης ευρύτερα από τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, ούτως ώστε να καθιερώσουμε έναν θεσμό, ικανό να προσδώσει μια ιδιαίτερη πολιτιστική αξία σε αυτό το οποίο όλοι κάνουμε, έχοντας ως γνώμονα  να πάει πολιτιστικά αυτή η περιοχή ένα βήμα πιο μπροστά».

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε τέτοιες εκδηλώσεις», συνέχισε ο κ. Χατζηπέμου, «από την άποψη ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε μία ταυτότητα την οποία δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού. Όλοι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον πολιτισμό, όχι μόνο με τον λαϊκό πολιτισμό, αλλά κι ευρύτερα, αναζητούμε την ύπαρξη μίας ταυτότητας. Τα λαϊκά δρώμενα ήταν μια ταυτότητα για την Κομοτηνή, με την ύπαρξη του κέντρου λαϊκών δρωμένων κατά το παρελθόν, πλην όμως αυτό ατόνησε. Έρχεται τώρα ο Σύλλογος Εβριτών, ορμώμενος, αν θέλετε, από αυτήν την πετυχημένη πρωτοβουλία, να προσπαθήσει, με τις δικές του δυνάμεις αρχικά και ευελπιστώντας στη στήριξη όλων, για κάτι καλύτερο πάνω στον τομέα των λαϊκών δρώμενων, δίνοντας μια ταυτότητα στην πόλη, την οποία είχε κατά το παρελθόν αλλά έχει απωλέσει». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.