Τριακοστο δευτερο Συμποσιο Ποιησης με θεμα «ποιηση και ονειρο»

Το Τριακοστό Δεύτερο Συμπόσιο Ποίησης, με θέμα «Ποίηση και Όνειρο», θα πραγματοποιηθεί από το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιουλίου (18.00), έως το μεσημέρι της Κυριακής, 8 Ιουλίου 2012.

Aφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο

Η απογευματινή συνεδρία της Πέμπτης είναι αφιερωμένη στον παλιό φίλο του Συμποσίου Νικηφόρο Βρεττάκο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Στην αναφορά αυτή και στην παρουσίαση του έργου του, η οποία οργανώνεται με τη συμβολή του γιου του, σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκου, συμμετέχουν με εισηγήσεις ο μεταφραστής του Βρεττάκου Ντέιβιντ Κόνολι, καθηγητής Μεταφρασεολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τζίνα Καλογήρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Βάσω Οικονομοπούλου, δρ φιλολογίας.

Η οντολογική σχέση της ποίησης με το όνειρο και το όραμα

Από το πρωί της Παρασκευής 6 Ιουλίου ως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Ιουλίου, 19 εισηγητές εξετάζουν την οντολογική σχέση της ποίησης με το όνειρο και το όραμα, και παρακολουθούν και αναλύουν την παρουσία τους στην ελληνική ποίηση από τον Όμηρο και τον Πίνδαρο ως το Σολωμό και τους ρομαντικούς, τους νεορομαντικούς και τους νεοσυμβολιστές, τον υπερρεαλισμό, τη νεωτερική ποίηση και τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές. Ακόμα την αισθητική του ονείρου, το όραμα και την ονειροπόληση στους Κύπριους ποιητές, τη γαλλική ποίηση της Αναγέννησης και το γερμανικό Εξπρεσιονισμό.

Συμμετέχουν: Γιάννης Δάλλας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Στεργιόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ποιητής, Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ποιήτρια, Άννα Ποταμιάνου, δφ, διδάσκουσα Ψυχαναλύτρια της Εταιρείας Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Αθηνά Γεωργαντά, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής, Γιώργος Δουατζής, ποιητής, Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Νικόλαος Α.Ε. Καλοσπύρος, ΜΙΘΕ / Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός, Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων, Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, επιστημονική υπεύθυνη «Δεκαοκτώ Άνω» (ΨΝΑ), Αριστείδης Βουγιούκας, επίτιμος σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Βασίλης Κ. Καλαμαράς, ποιητής, δημοσιογράφος, Μιχάλης Κ. Άνθης, δρ φιλολογίας, Μαρία Περατικού – Κοκαράκη, φιλόλογος, ποιήτρια, Μαρία Λιτσαρδάκη, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Έλενα Νούσια, φιλόλογος, ποιήτρια.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των συνέδρων με τους εισηγητές, η οποία καταγράφεται στα Πρακτικά του Συμποσίου.

Θα γίνουν επίσης 5λεπτες παρεμβάσεις στις παρουσιαζόμενες εισηγήσεις, οι οποίες θα κατατίθενται στη Γραμματεία κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.

Τα βραβεία ποίησης

Στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων θα διαβαστεί ποίηση από τις συλλογές που είναι υποψήφιες για τα Βραβεία Ποίησης (1ο, 2ο και 3ο) καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2011 του Συμποσίου Ποίησης.
Η τελική επιλογή των τριών (3) πρώτων συλλογών θα γίνει με ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων του Συμπoσίου Ποίησης, και της Οργανωτικής Επιτροπής, με το πέρας της πρωινής συνεδρίας του Σαββάτου, 7/7/2012.

Ο τελικός κατάλογος υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Ποίησης (1ο, 2ο και 3ο) καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2011 είναι ο κάτωθι:

Ορφέας Απέργης, «Υ», Εκδόσεις Πατάκη
Χρήστος Ι. Βατούσιος, «Ρημάτων τύχη», εκδόσεις Γαβριηλίδης
Eυσταθία Δήμου, «Στη σπορά των αστεριών», εκδόσεις Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη
Γιάννης Δούκας, «Στα μέσα σύνορα», εκδόσεις ΠΟΛΙΣ
Θωμάς Ιωάννου, «Ιπποκράτους 15», εκδόσεις Σαιξπηρικόν
Αλέξιος Μάινας, «Το περιεχόμενο του υπόλοιπου», εκδόσεις Γαβριηλίδης
Αργύρης Παλούκας, «Θέλω το σώμα μου πίσω», εκδόσεις Μεταίχμιο
Γιώργος Χ. Στεργιόπουλος, «Η Διάβολος», Οι εκδόσεις των Φίλων
Ιωάννης Τσίρκας, «Σκυλοτροφή», εκδόσεις Γαβριηλίδης

Οι κριτικοί παρουσιάζουν ποιητές

Η απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου αφιερώνεται όπως πάντα στην παρουσίαση παλαιότερων και νεότερων ποιητών από κριτικούς: ο Θανάσης Νάκας θα παρουσιάσει τον Αριστείδη Βουγιούκα και το Γιάννη Ευσταθιάδη, ο Σ.Λ. Σκαρτσής τον Αλέξη Λυκουργιώτη και τη Μαρία Τσιράκου, η Ζωή Σαμαρά το Δημήτρη Λαμπρέλλη, η Αικατερίνη Λάμπρου τη Μαρία Περατικού – Κοκαράκη, ο Γιώργος Παναγιωτίδης το Βασίλη Ρούβαλη, η Ευτυχία -Αλεξάνδρα Λουκίδου την Ειρήνη Ρηνιώτη και ο Βασίλης Ρούβαλης το Γιώργο Παναγιωτίδη. Θα προηγηθεί η παρουσίαση των βραβευθέντων με το 2ο και 3ο βραβείο Ποίησης βιβλίου νέου ποιητή 2010, Χρήστου Κούκη και Ευτυχίας Παναγιώτου, από τον Αλέξη Ζήρα. Ο βραβευθείς με το 1ο βραβείο Θοδωρής Ρακόπουλος έχει ήδη παρουσιαστεί σε παλαιότερο Συμπόσιο.

Το φετινό Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με την απονομή των Βραβείων Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2011.

Τα πρακτικά των Συμποσίων

Tηρούνται πλήρη πρακτικά των ετήσιων Συμποσίων. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30 τόμοι (2 τόμοι για το πρώτο Συμπόσιο) με περισσότερες από 13.000 σελίδες. Ευρετήριο Περιεχομένων των Πρακτικών των Συμποσίων Α΄- ΚΘ΄ και τα πλήρη Πρακτικά των Συμποσίων ΙΖ΄-ΚΕ΄ σε ηλεκτρονική μορφή φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου.

Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, από το 1981 στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 15μελής Οργανωτική Επιτροπή (και ένας επίτιμος πρόεδρος).

Η οργανωτική επιτροπή

Γεώργιος Παναγιωτάκης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών • Χρίστος Αλεξίου, τ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Birmingham, διευθυντής περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας» • Σωτήρης Π. Βαρνάβας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής • Ξενοφών Βερύκιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής • Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων • Κώστας Καπέλας, υπεύθυνος Βιβλιοπωλείου Πολύεδρο • Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιητής, μεταφραστής • Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής, διδάκτωρ, εκδότης περιοδικού «Μανδραγόρας» • Αλέξης Λυκουργιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ποιητής • Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός • Θανάσης Νάκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών • Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ποιητής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών • Ξένη Σκαρτσή, ποιήτρια, δρ φιλολογίας • Λύντια Στεφάνου, ποιήτρια, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος • Δημήτρης Χαρίτος, κινηματογραφικός κριτικός, ποιητής

Επίτιμος Πρόεδρος Μιχάλης Γ. Μερακλής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός

Σημειωτέον ότι το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.

Χορηγοί του φετινού Συμποσίου είναι: η INTERAMERICAN και η Τράπεζα Κύπρου και χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΑ 3.

Ιnfo:
Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου
έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του
(http://wwww.poetrysymposium.gr).
Eπίσης, στη στήλη agenda διαδικτυακού Π
αρατηρητή στο www.paratiritis-news.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.