Ζαχαριας Γεωργιαδης, ο αγαπημενος της κερκιδας του ΓΑΣ και κορυφαιος αθλητης της Α2

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την «χρυσή» πορεία του ΓΑΣ

Σε άλλες εποχές, πιο ρομαντικές για το ελληνικό μπάσκετ, ο Ζαχαρίας Γεωργιάδης ήταν ένας από τους κορυφαίους σκόρερ των γηπέδων. Αγωνιζόμενος με τη φανέλα του ΓΑΣ Κομοτηνή τις δεκαετίες ‘80 και ‘90, έκανε σπουδαία καριέρα, χωρίς όμως να παίξει ποτέ στη μεγάλη κατηγορία φορώντας την φανέλα άλλης ομάδας κατ’ επιλογήν του καθώς είχε γίνει το όνομα του «συνώνυμο» με την ομάδα της Κομοτηνής.

Ο Γεωργιάδης αποτέλεσε τον αγαπημένο της κερκίδας του ΓΑΣ σε μία εποχή όπου στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μας δεν έπεφτε καρφίτσα. Τότε ο ΓΑΣ αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό από ντόπιους αθλητές, οι οποίοι πλαισιώνονταν από κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις αθλητών που σπούδαζαν στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και όλοι μαζί σαν μία οικογένεια είχαν τεθεί υπό των οδηγιών του εμβληματικού δασκάλου Κούλη Ταξιλδάρη, καταφέρνοντας να μείνουν στην Α2 για μία δεκαετία γράφοντας ιστορία στον αθλητισμό της πόλης μας.

Οι αγώνες τότε ήταν μία γιορτή και τα Σαββατοκύριακα ήταν συνδεδεμένα με τον ΓΑΣ Κομοτηνή. Ο Ζαχαρίας Γεωργιάδης αποτελούσε τον «πρωτομάστορα» των επιτυχιών εντός παρκέ, καθώς είχε χίλιους τρόπους να βάλει την μπάλα στα αντίπαλα καλάθια, προκαλώντας αρχικά πονοκέφαλο στους αντίπαλους προπονητές και «εγκεφαλικά» κατά τη διάρκεια καθώς όσους τρόπους και αν έβρισκαν για να τον αντιμετωπίσουν, αυτός πάντα είχε την ικανότητα να βρει αντίδοτο και να σκοράρει. Παρότι θα μπορούσε να φύγει από την Κομοτηνή και τον ΓΑΣ της καρδιάς του, αυτός επέλεξε τον δρόμο που του έλεγε το μέσα του. Δεν ήθελε να αφήσει τους συμπαίχτες του και κυρίως τον κόσμο, στα χείλη του οποίου έγινε σύνθημα. Και όπως δήλωσε μάλιστα πρόσφατα δεν το μετάνιωσε ούτε στιγμή. Μοναδικό «απωθημένο» αποτέλεσε για τον ίδιο πως ο ΓΑΣ της καρδιάς του δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στην Α1 παρότι είχε όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες να φτάσει εκεί ψηλά. Παρόλα αυτά, διαχρονικά υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες που έβαζαν εμπόδια και ιδιαίτερα σε επαρχιακές ομάδες που ήταν μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Μπορεί το ταλέντο του να ήταν αστείρευτο αλλά και οι εργατοώρες προπονήσεων στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μας ήταν ατελείωτες. Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση… Μόνο έτσι θα μπορούσε αυτό το αστείρευτο ταλέντο να αξιοποιηθεί και να ξεδιπλώσει στο παρκέ τις χαρισματικές του επιθετικά ικανότητες.

Ο Ζαχαρίας Γεωργιάδης ήταν σταθερά ο πρώτος σκόρερ της Α2 στα 10 χρόνια που έπαιξε στην κατηγορία, από το 1986 έως το 1996. Ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στην Α2 έχοντας μέσο όρο καριέρας 17,8 πόντους και 4.020 συνολικά, όλους με τη φανέλα της Κομοτηνής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από την μπασκετική ιστοσελίδα infobasket, ο Ζαχαρίας Γεωργιάδης επιλέχθηκε από το φίλαθλο κοινό της χώρας ως ο σημαντικότερος αθλητής της Α2 συγκεντρώνοντας 305 ψήφους «νικώντας» στην ιδιόμορφη αυτήν μονομαχία τον εξίσου χαρισματικό σκόρερ Βασίλη Μουλάκη για 67 ψήφους, καθώς ο παλαίμαχος γκαρντ του ΚΑΟΔ και νυν «ιθύνων νους» της εκπληκτικής πορείας του ΓΣΕ συγκέντρωσε 238.  Άξιο αναφοράς είναι ότι και οι δύο μαζί είχαν το 66% των συνολικών ψήφων, αφήνοντας πολύ πίσω τον τρίτο και επίσης Κομοτηναίο Δημήτρη Οικονομίδη (64 ψήφοι), τον τέταρτο Βαγγέλη Καράμπουλα (48 ψήφοι) και τον πέμπτο Κώστα Τότσιο (41 ψήφοι).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.