Σπυρος Κατσικας: «Στην Κομοτηνη το μπασκετ ειναι πολυ δυνατο»

Ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στην Κομοτηνή ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ

Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ στην Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΚΑΣΑΜΑΘ), Σπύρος Κάτσικας, μίλησε στην εκπομπή «Ανάπτυξέ το» του ΕΟΚ Web Radio με την Αθηνά Πατρινού.

Αναλυτικά όσα είπε ο υπεύθυνος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ:

Για τις εντυπώσεις του από τη 2η συνάντηση με τα σωματεία: «Έχουμε βγει από το Δεκέμβριο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους για να καταγράψουμε τι γίνεται, ο καθένας στην περιοχή του. Εγώ έχω αναλάβει τους νομούς απ’ τη Θεσσαλονίκη και πάνω, μέχρι Διδυμότειχο και Ορεστιάδα. Είναι η περιοχή μου, ήξερα πάνω – κάτω τι γίνεται, αλλά ακόμα δεν είχα εντρυφήσει τόσο πολύ στα θέματα και τα προβλήματά τους. Η 2η επίσκεψή μου μού άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις και ήταν κάτι που χρειαζόταν να γίνει. Οι άνθρωποι μάς καλωσορίζουν και μας υποδέχονται παντού με μεγάλη χαρά, γιατί μετά από αρκετό καιρό υπάρχει κάποιος άνθρωπος της Ομοσπονδίας που μπορούν να μιλήσουν, να πουν τα προβλήματά τους, κάτι που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα για το μέλλον».

Για τα προβλήματα των ομάδων που έχει παρακολουθήσει: «Εδώ πέρα υπάρχουν 38 ομάδες καταγεγραμμένες. Κάποιες δεν έχουν κατέβει φέτος, κάποιες δεν έχουν αναπτυξιακά. Οι ομάδες που έχουν κατέβει και έχουν αναπτυξιακά είναι περίπου 34-35. Τα προβλήματα από μέρος σε μέρος αλλάζουν. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι το γηπεδικό. Αν εξαιρέσουμε το νομό Ξάνθης, στους υπόλοιπους νομούς υπάρχει μεγάλο θέμα με το γήπεδο. Δεν υπάρχουν γήπεδα να υποδεχτούν παιδιά και βρίσκουν ώρες σε σχολεία τα οποία πολλές φορές κρίνονται ακατάλληλα, όσον αφορά τον χώρο. Αναγκάζονται να βρουν λύσεις, οι οποίες είναι δύσκολες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γιατί υπάρχει κρύο και δεν υπάρχει το έξω. Αυτό είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το τι άθλημα υπάρχει σε κάθε πόλη. Για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει το βόλεϊ, το οποίο έχει μεγάλες επιτυχίες, οπότε τα παιδιά δε στρέφονται στο μπάσκετ. Κατά τ’ άλλα υπάρχει όρεξη, θέληση και θα αλλάξουν αρκετά πράγματα στο άμεσο μέλλον».

Για την κατάσταση σε κάθε πόλη ξεχωριστά: «Η Καβάλα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έχει δύο ομάδες σε υψηλό επίπεδο, πράγμα που είναι σημαντικό. Υπάρχει τεχνογνωσία και αυτό είναι σημαντικό. Οι Σέρρες πρωταγωνιστούν όλα τα χρόνια. Έχουν ενώσει τις 4 απ’ τις 5 ομάδες τους, υπάρχει συνεργασία και γίνεται δουλειά, με αποτέλεσμα να έχουν βγει και να συνεχίσουν να βγαίνουν παίκτες από ‘κει. Στη Δράμα γίνεται πολύ καλή προσπάθεια. Έχουν θέμα γιατί το χάντμπολ είναι κυρίαρχο και δίνεται εκεί περισσότερη βαρύτητα, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα λυθεί. Η Ξάνθη δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά. Έχουν τρεις μεγάλες ακαδημίες, όπου η κάθε μία έχει το δικό της γήπεδο. Σίγουρα υπάρχουν μερικά προβλήματα, αλλά μπορούν και κάνουν τη δουλειά τους. Στην Κομοτηνή το μπάσκετ είναι πολύ δυνατό. Υπάρχουν ακαδημίες, δουλεύουν σε πολύ υψηλά στάνταρ, έχουν και το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής που είναι πολύ μεγάλο όφελος. Γίνεται πολύ καλή δουλειά κι εκεί. Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει τρομερό πρόβλημα με το γήπεδο, τα παιδιά δε βλέπουν κανονικό γήπεδο μπάσκετ. Το βόλεϊ είναι «βασιλιάς» στην περιοχή. Οι άνθρωποι πάντως προσπαθούν και με τη βοήθεια τη δικιά μας ελπίζω να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την όλη κατάσταση. Στις Φέρες υπάρχει πολύ μεγάλη όρεξη. Έχουν δικό τους γήπεδο, αλλά το κακό είναι πως η πόλη έχει πληθυσμό μόλις 5 χιλιάδες. Στην Ορεστιάδα, παρ’ ό,τι το βόλεϊ έχει πάρα πολύ κόσμο, μπορούν και κρατάνε το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Είναι μόνο μία ομάδα εκεί και αυτό τους βοηθάει. Γίνεται δουλειά, υπάρχει όρεξη και «δίψα». Στο Διδυμότειχο το γήπεδο δεν είναι αδειοδοτημένο, έχει τρυπήσει η σκεπή και έχει κριθεί ακατάλληλο. Δεν έχουν ιδιαίτερη στήριξη απ’ την τοπική κοινωνία και τον Δήμο, προσπαθούν να βρουν λύσεις. Κάνουν προπονήσεις σ’ ένα σχολείο. Γίνονται, ωστόσο, ενέργειες απ’ την ΕΟΚ έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα».

Για το επίπεδο των παιδιών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: «Ο σκοπός είναι τα παιδιά να βρίσκονται στο γήπεδο. Το αν υπάρχουν παιδιά τα οποία είναι ικανά ή όχι έρχεται σε 2η μοίρα. Αυτό προς το παρόν αρχίζει και γίνεται και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Όσον αφορά το επίπεδο των παιδιών, υπάρχουν πολύ μεγάλα «κενά» λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτόν το λόγο μπήκαμε στη διαδικασία να καταγράφουμε όλες τις ηλικίες και προετοιμαζόμαστε ούτως ώστε στο μέλλον να ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Είδαμε όλα τα παιδιά του 2006, τελειώνουμε αυτά του 2007 και έχουμε παρακολουθήσει και τους εφήβους. Εγώ προσωπικά θα μπω στη διαδικασία να δω τα παιδιά του 2008 και του 2009 μετά τη Μεγάλη βδομάδα, γιατί διοργανώνεται ένα μίνι πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετάσχουν. Υπάρχουν παιδιά, έχουν φύγει παιδιά, στείλαμε ένα παιδί απ’ τον ΑΕ Σερρών στην Προεθνική εφήβων, ένα ακόμη απ’ τον Αρίων Ξάνθης στην Προεθνική παίδων και πιστεύω ότι στο μέλλον με πολύ δουλειά θα καταφέρουμε να βγάλουμε κι άλλα παιδιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.