Σε δημοσια διαβουλευση το 5ο σχεδιο νομου της αθλητικης μεταρρυθμισης

Αναλυτικά οι βασικότερες ρυθμίσει του

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (Δείτε ΕΔΩ) έως και τις 22 Νοεμβρίου, τέθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το σχέδιο νόμου «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στη διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το 5ο κατά σειρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού, είχε παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Οκτωβρίου και αποτελεί τη συνέχεια της μεταρρύθμισης, η οποία σταδιακά και στοχευμένα υλοποιείται στον τομέα του αθλητισμού.

Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εισάγεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του αθλητικού εθελοντισμού, του αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, του πνευματικού αθλητισμού, του ηλεκτρονικού αθλητισμού και εργασιακού αθλητισμού.

Τι προβλέπει

Ειδικότερα ως προς τον αθλητικό εθελοντισμό θεσπίζεται ένα σαφές και συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του αθλητικού εθελοντισμού, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής προώθησης των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό. Το πλαίσιο αυτό είναι σε πλήρη αρμονία με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εθελοντισμό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμα «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού» όπου τηρούνται Μητρώο αθλητικών εθελοντών και εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος αθλητικών φορέων, καθώς και τα ηλεκτρονικά αρχεία καταχώρισης εκθέσεων αξιολόγησης, αφενός των αθλητικών εθελοντών και αφετέρου των εθελοντικών αθλητικών διοργανώσεων.

Οροθετείται επίσης η έννοια του αθλητισμού αναψυχής και της «Άθλησης για Όλους», κατ’ αντιδιαστολή προς τον αγωνιστικό αθλητισμό και ιδρύονται σωματεία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, τα οποία εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων σωματείων αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους.

Οροθετείται νομικά ο πνευματικός αθλητισμός, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα και εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τα αθλήματά του, τα οποία διακρίνονται σε επιτραπέζια/παιχνίδια στρατηγικής και αθλήματα/παιχνίδια καρτών, με τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν πνευματικά αθλήματα να εγγράφονται πλέον στη Γ.Γ.Α. και λαμβάνουν ειδική αθλητική αναγνώριση.

Ηλεκτρονικός τουρισμός

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο η Ελλάδα ρυθμίζει τον  ηλεκτρονικό Αθλητισμός/e-sports που αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο είδος αθλητισμού, ιδίως στις εφηβικές ηλικίες (12-17 ετών), αναγνωρίζοντας ως ηλεκτρονικά αθλήματα όσα έχουν αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο, δηλαδή ψηφιακή αναπαράσταση αναγνωρισμένων αθλημάτων.

Προβλέπεται η ίδρυση σωματείων με αντικείμενο την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αθλημάτων, τα οποία λαμβάνουν την ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γ.Γ.Α.

Επίσης οροθετείται ο εργασιακός αθλητισμός για τις αθλητικές δραστηριότητες και τα προγράμματα που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του εργοδότη και απευθύνεται στους εργαζομένους, δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο φορέων, όπου πιστοποιούνται και εποπτεύονται οι φορείς που υλοποιούν αθλητικές δράσεις και διοργανώσεις εργασιακού αθλητισμού και θεσπίζεται η κάρτα υγείας εργαζομένου, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο κάθε αθλούμενου εργαζόμενου.

Μέτρα για την ανάπτυξη του αθλητισμού ατόμων με νοητική αναπηρία

Τέλος ευνοείται η ανάπτυξη του αθλητισμού ατόμων με νοητική αναπηρία (Special Olympics) μέσα από την πρόβλεψη  ίδρυσης σωματείων, επεκτείνονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αθλητών και στην κατηγορία των βετεράνων αθλητών, απλοποιείται η άδεια λειτουργίας Κέντρων Γιόγκα (Yoga), αλλάζοντας και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους που πλέον δεν θα εξομοιώνονται πλέον με εκείνες των ιδιωτικών γυμναστηρίων και απονέμεται η ιδιότητα Εφέδρου Αξιωματικού και σε Ολυμπιονίκες Ομαδικών Αθλημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.