«Πρεπει να ανοιξουν οι ακαδημιες ποδοσφαιρου για το καλο των παιδιων»

Θράκες, Ορφέας Ξυλαγανής, Πανθρακικός, ΠΑΟΚ Κομοτηνής και Σπάρτακος ένωσαν τις φωνές τους για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 όλα τα επιχειρήματα ενασχόλησης των παιδιών με την άθληση είχαν να κάνουν με την απομάκρυνση από τις οθόνες, αυτές των tablet, των υπολογιστών, των Video Games και της τηλεόρασης. Ξαφνικά, με την εμφάνιση του covid-19 τα παιδιά αναγκάστηκαν να κλειστούν σπίτι και να βρουν διέξοδο σε αυτά, προκαλώντας μία μεγάλη σύγχυση στον παιδικό τους εγκέφαλο. Έχοντας περάσει 13 μήνες από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την απαγόρευση συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες.

Να ανατραπούν οι κακές συνήθειες των παιδιών στην καραντίνα

Για τον λόγο αυτόν οι ακαδημίες ποδοσφαίρου της περιοχής μας και συγκεκριμένα οι προπονητές των Θρακών, του Ορφέα Ξυλαγανής, του Πανθρακικού, του ΠΑΟΚ Κομοτηνής και του Σπάρτακου έδωσαν ραντεβού στο προπονητικό κέντρο του Κηκιδίου συνοδευόμενοι από ένα παιδί της κάθε ακαδημίας θέλοντας να στείλουν ένα συμβολικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς βλέπουν την χρονιά να πηγαίνει χαμένη και τα παιδιά να αποκτούν συνήθειες στην καθημερινότητα τους που είναι δύσκολα να φύγουν στο μέλλον, όπως η προσκόλληση στην οθόνη και οι κακές διατροφικές επιλογές.

Όλοι οι προπονητές των ακαδημιών συμφώνησαν στην ανάγκη επιστροφής στο γήπεδο με κανόνες και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, μέχρι να λυθεί εντελώς το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί.  Δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση πως οι πιτσιρικάδες είναι καθηλωμένοι μπροστά στους υπολογιστές και στο playstation, σε μια υπερβολικά καθιστική και ανθυγιεινή ζωή, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσουμε ως κοινωνία και ψυχολογικά και οικονομικά. Αν μιλάμε λοιπόν για μη υπερβολική  συνάθροιση παιδιών και νέων ανθρώπων σε ανοικτά ή κλειστά γήπεδα με σωστές αναλογίες αθλητών/τετραγωνικών μέτρων, είναι από παράλογο έως αυτοκτονικό αυτό που συμβαίνει.

Ας επιτραπεί η προπόνηση

Κι αν τα πρωτόκολλα των πρωταθλημάτων είναι πολύ αυστηρά και ανελαστικά, ας επιτραπούν οι προπονήσεις, η αθλητική προετοιμασία, ας μην καταδικάσουμε μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην απραξία, στην παχυσαρκία, σε όλα δεινά του blue light για την ισορροπία τους!

Ένα άλλο παράλογο είναι το γεγονός πως ενώ έχει απαγορευτεί η οργανωμένη άσκηση, τα παιδιά επειδή δεν αντέχουν –όπως είναι απόλυτα λογικό – να είναι εγκλωβισμένα  στα σπίτια, επιλέγουν να αθληθούν και πηγαίνουν από μόνα τους είτε σε πάρκα, είτε σε γήπεδα. Οπότε ουσιαστικά η Πολιτεία απαγορεύει την οργανωμένη και με τάξη προπόνηση και επιτρέπει μία κατάσταση χωρίς αρχή – μέση και τέλος. Ο μακροχρόνιος εγκλεισμός λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού επηρέασε τα παιδιά ψυχολογικά σε μεγάλο βαθμό, καθώς, όπως συμφώνησαν οι προπονητές των ακαδημιών, τα παιδιά δεν μπορούσαν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε κάποια υγιή ενασχόληση, κάτι που είχε επιφέρει αρνητικά φαινόμενα. Και φυσικά τα χειρότερα είναι μπροστά μας…

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, βλέποντας μία μπάλα με λουκέτο και αλυσίδες συμφώνησαν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. «Ο αθλητισμός είναι ζωή, είναι υγεία, δεν μπορεί να μην το σκέφτονται αυτό οι αρμόδιοι που αποφασίζουν για την καθημερινότητα μας» συμφώνησαν όλοι. «Όλοι μιλάνε για διάφορες πτυχές της καθημερινότητας και κανείς δεν αναφέρεται στην ψυχολογία των παιδιών και την άθληση τους» συμφώνησαν όλοι και επισήμαναν πως σημειώνεται μία τρομερή αδικία εις βάρος των παιδιών που έβρισκαν διέξοδο στον αθλητισμό.

Να δοθεί το «πράσινο φως» για την άθληση των παιδιών

Πέτρος Δημόπουλος (Θράκες), Κώστας Πετμεζάς (Ορφέας Ξυλαγανής), Φώτης Κωνσταντινίδης (Πανθρακικός), Δημήτρης Παγωνίδης (ΠΑΟΚ Κομοτηνής) και Γιάννης Θεοδωρίδης (Σπάρτακος) έστειλαν το δικό τους μήνυμα ελπίζοντας πως οι λοιμωξιολόγοι και η Πολιτεία θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως» για την άθληση των παιδιών πριν είναι πολύ αργά.

Ενώ οι αθλητές των ακαδημιών Σταύρος Βούζης (Θράκες), Ραφαήλ Βαρβιτσιώτης (Ορφέας Ξυλαγανής), Άγγελος Σακάρης (Πανθρακικός), Άγγελος Παγωνίδης (ΠΑΟΚ Κομοτηνής) και Γιάννης Μηλιάς (Σπάρτακος) ευχήθηκαν σύντομα να δώσουν ραντεβού στο γήπεδο, καθώς αγαπάνε το ποδόσφαιρο και τους λείπει όσο τους λείπουν οι φίλοι και συμπαίχτες τους. Γιατί αυτά τα παιδιά και οι συμπαίχτες τους, όλη η νεαρή αθλητική κοινότητα είναι το μέλλον της περιοχής μας.

Οι αθλητικές ακαδημίες πρέπει να ανοίξουν άμεσα και να δώσουν «ανάσα» στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των παιδιών. Πριν η κατάσταση είναι χωρίς επιστροφή και οι επιπτώσεις εμφανείς σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.