Πολλα τα θετικα μηνυματα της εκπαιδευτικης Διαδικτυακης Ημεριδας «Παιρνοντας τη ζωη μας πισω»

Tην επανένταξη μας στην «προ καραντίνας» εξέτασε ημερίδα του Δρομέα Θράκης

Θετικά Μηνύματα, για την επανένταξη μας στην «προ καραντίνας» ζωή, έδωσε σε όλους η Διαδικτυακή Ημερίδα Υγείας από τον «Δρομέα Θράκης», με τίτλο «Παίρνοντας τη ζωή μας πίσω».

Οι Ομιλητές ειδικοί επιστήμονες στον χώρο τους, αφού περιέγραψαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την καραντίνα, έδωσαν πρακτικές λύσεις και συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Δ. Τζατζάκη: «Επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε ποιες είναι οι ανθυγιεινές συμπεριφορές»

Ειδικότερα, η Δώρα Τζατζάκη, Αθλητική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπ.Θεσσαλίας, μίλησε για την Αντικατάσταση ανθυγιεινών συμπεριφορών μας. Όπως εξήγησε η ίδια, «παρά τις μεγάλες κατακτήσεις της βιοϊατρικής διαπιστώνουμε δυστυχώς, ότι το κόστος υγείας συνεχώς αυξάνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από ‘υποκινητικές’ ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, πόνους μέσης και παχυσαρκία λόγω του τρόπου ζωής. Σήμερα πλέον είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατάσταση της υγείας του ατόμου επηρεάζεται όχι μόνο από βιολογικούς ή γενετικούς παράγοντες, αλλά και από ψυχολογικούς και κοινωνικούς.

Ειδικά όμως σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο κρίνεται επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε ποιες είναι οι ανθυγιεινές συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας και πως μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με πιο παραγωγικές και υγιεινές συμπεριφορές που θα μας χαρίσουν σωματική αλλά και ψυχική υγεία».

Άκης Τάκας: «Κατά την καραντίνα αναπτύξαμε πολλά νέα ταλέντα όπως αυτό της μαγειρικής αλλά και… τους “μουσικούς καναπέδες”»

Ο Άκης Τάκας, Διατροφολόγος, παρουσίασε την διατροφική επανένταξη μας. Συγκεκριμένα επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «μετά από αρκετούς πλέον μήνες εγκλεισμού και αλλαγής της συνολικής μας καθημερινότητας, έχει έρθει πλέον ο καιρός να επανενταχθούμε σε μια διαφορετική καθημερινότητα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα του εγκλεισμού αναπτύξαμε πολλά νέα ταλέντα όπως αυτό της μαγειρικής αλλά και μια παραλλαγή του παιχνιδιού “μουσικές καρέκλες” το οποία το βαφτίσαμε “μουσικοί καναπέδες” μιας και πηγαίναμε από καναπέ σε καναπέ όποτε είχαν διαφημιστικά μηνύματα τα κανάλια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεκουραστήκαμε, αλλάξαμε διατροφικές συνήθειες και ίσως να βγήκαμε με λίγα κιλά παραπάνω. Μπορούμε να επανενταχθούμε; Ναι αρκεί να το κάνουμε έξυπνά!».

Μιχάλης Πολιτσάκης: «Πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω»

Τέλος ο Μιχάλης Πολιτσάκης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, αναφέρθηκε στην μεγιστοποίηση της «εποχής της οθόνης» κι την υποκινητικότητα των παιδιών.

Όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, «η ολοκληρωτική χρήση της οθόνης ενός Η/Υ, ή ενός TABLET, ή μιας TV, κατά τον εγκλεισμό μας λόγω της πανδημίας, αύξησε δραματικά την υποκινητικότητα των παιδιών, επέφερε πλήρη εθισμό τους στις οθόνες και τα μετέφερε σε μία κατάσταση που πρέπει οπωσδήποτε να ανατραπεί, καθώς τα ψυχοσωματικά αλλά και οργανικά αποτελέσματα της ακινησίας στα παιδιά είναι ολέθρια. Υπάρχει αύξηση του ήδη υπάρχοντος μεγάλου βαθμού παχυσαρκίας των παιδιών στην Ελλάδα και απώλεια της ψυχοκινητικής τους εκτόνωσης, με άσχημα αποτελέσματα στην υγείας τους και στην κοινωνικοποίηση τους. Πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Να σημειωθεί ότι συντονίστρια της όμορφης συζήτησης, ήταν η Κική Τσακαλδήμη, η ορειβάτισσα του Έβερεστ, υπεύθυνη του Πεζοπορικού Τμήματος του «Δρομέα Θράκης».

Info

Mπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.