Ολα ετοιμα για τον 5ο VIA EGNATIA RUN

Ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση

Περισσότεροι από 1.600 δρομείς αναμένεται να «πλημμυρίσουν» τη διαδρομή του 5ου Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στην Αλεξανδρούπολη. 

Μετά από υποχρεωτική διακοπή δύο ετών εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 ο VIA EGNATIA RUN, η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή στίβου στον Έβρο, επιστρέφει με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου. Μυημένοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, πολίτες όλων των ηλικιών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, παιδιά και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα τρέξουν στα «χνάρια» της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού, έχοντας επιλέξει έναν από τους τέσσερις αγώνες: Ημιμαραθώνιος 21.097,5 μ., Λαϊκός Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ., 400 μ. για ΑμεΑ και 800 μ. για παιδιά. 

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του αγώνα παρουσιάστηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη. 

«Το ρεκόρ συμμετοχών που καταγράφουμε φέτος αποτελεί την αναγνώριση των προσπαθειών μας για τη διοργάνωση ενός ξεχωριστού αγώνα δρόμου με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλό επίπεδο οργάνωσης» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς. Και συνέχισε: «Καταδεικνύει, επίσης, την ανάγκη του κόσμου για άθληση, συμμετοχικότητα σε κοινές αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, κάτι που στερηθήκαμε όλοι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Τρέχουμε, λοιπόν, ξανά, παράλληλα στην Ιστορία, τρέχουμε ακολουθώντας τη μπλε γραμμή προσανατολισμού του VIA EGNATIA RUN, τρέχουμε για τη ζωή, για τη Νίκη, το πρωτότυπο, ανάγλυφο, συλλεκτικό μετάλλιο του αγώνα». 

Το πρόγραμμα του αγώνα

Ο VIA EGNATIA RUN είναι ο πρώτος αγώνας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιείται χωρίς περιορισμούς στη συμμετοχή εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2137Β’) και τις διευκρινιστικές οδηγίες που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και ισχύουν από την 1η Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα του VIA EGNATIA RUN περιλαμβάνει αναλυτικά: 

  • τον Ημιμαραθώνιο αγώνα 21.097,5 μ. με αφετηρία τα δημοτικά λουτρά στη «ΧΑΝΑ», ώρα εκκίνησης στις 10:00, και τερματισμό στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σε διαδρομή πιστοποιημένη από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (Association of International Marathons and Distance Races – AIMS) 
  • τον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. για πολίτες, σε διαδρομή επίσης πιστοποιημένη από την AIMS, από το αρχαίο τμήμα της Εγνατίας Οδού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου επί της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κήπων έως το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 10:30
  • τον αγώνα 400 μ. για Άτομα με αναπηρίες, από το Σταθμαρχείο του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη και τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:00 
  • τον αγώνα 800 μ. για παιδιά, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 στην Αλεξανδρούπολη με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:10.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 12:45, οπότε θα πραγματοποιηθούν και οι απονομές.

Τη διαδρομή του VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί και φέτος η «μπλε γραμμή». Τη «μπλε γραμμή» ή «γραμμή προσανατολισμού» τη συναντούμε σε πιστοποιημένους Μαραθώνιους και Ημιμαραθώνιους αγώνες, με στόχο την ασφάλεια των δρομέων, καθώς και των συνοδών αυτών. Η εφαρμογή της αποτελεί «καλή πρακτική» σε αγώνες με υψηλό επίπεδο οργάνωσης, καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις, αναδεικνύει την ποιότητα ασφάλειας της διοργάνωσης και ενδυναμώνει το αγωνιστικό πνεύμα των δρομέων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του VIA EGNATIA RUN έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις για το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ. Αναλυτικά: 

18:00 Ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός & Υγεία». Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει τα οφέλη της άθλησης, και ειδικότερα του δρομικού κινήματος, μέσω της συμμετοχής και της προσπάθειας, στη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. Θα μιλήσουν η Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων και Καρκινοπαθών Ν. Έβρου «ΣΥΝΕΧΙ-ΖΩ» και ψυχολόγος Χριστίνα Παλαιολόγου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Έβρου Αικατερίνη Μαυρομάτη, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Βασίλειος Τσικρικάς. 

19:30 Τιμητική βράβευση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση για την προσφορά του στον VIA EGNATIA RUN από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς

19:50 Άναμμα του βωμού – φλόγα VIA EGNATIA RUN 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναμένοντας τους δρομείς στο σημείο τερματισμού, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, μέλη του Baila Conmigo θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά χορευτικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.