Ολα ετοιμα για το 1ο Brevet Ελευθερια Θρακης

Να αναδείξουν την ομορφιά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας θέλουν οι διοργανωτές

Κάλεσμα προς όσους θέλουν να γνωρίσουν ποδηλατικά την περιοχή μας, μέσω της διοργάνωσης Brevet Ελευθέρια Θράκης έκαναν οι διοργανωτές της την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Η διαδρομή που χαράκτηκε για τη συγκεκριμένη ετήσια δράση αφορά στη διάσχιση 205 χλμ. κι έχει επιλεγεί έτσι ώστε να φέρνει σε επαφή τους ποδηλάτες με το πανέμορφο φυσικό τοπίο, την πλούσια ιστορία και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής. Διέρχεται από πολλούς οικισμούς πέντε διαφορετικών δήμων της Ροδόπης και της Ξάνθης, με αφετηρία και τερματισμό στον Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα στο Ηρώο, στις 8:00 το πρωί της 29ης Μαΐου.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Κίμων Λεχούδης ευχαρίστησε τους συλλόγους για τις δράσεις τους και τις δραστηριότητες που κάνουν εν μέσω πανδημίας, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και τόνισε πως θα είναι κοντά σε όλους τους υγειονομικούς και τους πολιτιστικούς συλλόγους στην επανεκκίνηση των δράσεων, για να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Στήριξη από το ΓΑΣ Κομοτηνής

Την διοργάνωση στηρίζει ο ΓΑΣ Κομοτηνής, με τον κ. Νίκο Μωραΐτη να επισημαίνει πως ο σύλλογός τους, λόγω της ιστορικότητάς του, πρέπει να στηρίζει τέτοιου είδους δράσεις. Ο ίδιος έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εμπνευστές της διοργάνωσης, διαβεβαιώνοντας πως «θα είμαστε κοντά σε ό,τι και αν χρειαστεί, και θα είναι καλό να στηρίξουν όλοι οι σύλλογοι δράσεις σαν και αυτή, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά και για τους συλλόγους και για την τοπική κοινωνία».

Φιλοδοξία για ανάπτυξη του θεσμού και πέρα από τα σύνορα

Την ποδηλατική ομάδα Breveterians εκπροσώπησαν ο κ. Μιχάλης Ράντος και ο Γιώργος Τοκαλατσίδης, με τον δεύτερο να σημειώνει πως η ομάδα τους αποτελείται από ερασιτέχνες ποδηλάτες που ασχολούνται με την αγωνιστική ποδηλασία και είναι λάτρεις του ποδηλάτου.

Στόχος τους είναι η ανάδειξη του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και άθλησης, για μια πιο όμορφη και πιο λειτουργική πόλη, και πέρυσι το καλοκαίρι η ομάδα μαζί με τον κ. Λεχούδη αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση του brevet.

Το brevet είναι ποδηλατικός αγώνας αντοχής άνω των 200 χιλιομέτρων, που ξεκίνησε από τη Γαλλία και είναι αγώνες αντοχής με όριο το χρόνο. Ήδη έχουν 60 συμμετοχές, οι οποίες σταδιακά αυξάνονται.

Η διαδρομή είναι Κομοτηνή, Σάπες, Συκοράχη, Αύρα, Μέστη, Κρωβύλη, Μαρώνεια, Ίμερος, Ξυλαγανή, Άγιοι Θεόδωροι, Νέο Σιδηροχώρι, Παγούρια, Μολυβωτή, Γλυφάδα, Μέση, Φανάρι, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Συδηνή, Πολύσιτο, Αμαξάδες, Ίασμος, Σώστη, Μέγα Πιστό, Σύμβολα, Κομοτηνή. Το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της διαδρομής ορίστηκε στις 13,5 ώρες, περιλαμβάνοντας τρία σημεία ελέγχου- βοήθειας σε Μαρώνεια- Φανάρι- Ίασμο. Προϋπόθεση συμμετοχής αποτελεί η ύπαρξη ποδηλατικού μητρώου brevet, η συμπλήρωση του 18ου έτους και η καλή φυσική κατάσταση.

Το «Brevet  Ελευθέρια Θράκης», ανέφερε, αποτελεί ένα φιλόδοξο θεσμό με στόχους διεθνούς ανάπτυξης γύρω από τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, όταν εξομαλυνθεί το ζήτημα της πανδημίας, προσελκύοντας επισκέπτες αθλητικής και πολιτισμικής βάσης, με αρχικό ενδιαφέρον που κινείται γύρω από το ποδήλατο και διανθίζεται με άλλα αθλητικά και πολιτισμικά προϊόντα.

Μέσω του θεσμού, σημείωσε, αναδεικνύονται οι ομορφιές του τόπου, και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης προωθούνται τα τοπικά προϊόντα, παρέχονται υπηρεσίες τουρισμού και δραστηριοτήτων, ενισχύονται οι επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης, ψυχαγωγίας και μεταφορών. Προβάλλεται η πολυπολιτισμικότητα και η κουλτούρα των κατοίκων και αναδεικνύονται δυναμικά τα πολιτισμικά και περιβαλλοντικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

«Γνώμονας η ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στη ευρύτερη περιοχή μας» ανέφερε, ελπίζοντας πως παράλληλα θα αλλάξουν την κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης των συμπολιτών μας για το ποδήλατο και τις χρήσεις του, συμβάλλοντας και στη γνωριμία των παιδιών και των νέων με αυτό.

Πρόθεση να γίνει θεσμός

Από την πλευρά του ο κ. Ράντος τόνισε πως ο θεσμός δεν έχει μόνο αθλητικό χρώμα, αλλά μπορεί να εντάξει και ανθρώπους εκτός αθλητικού επιπέδου. Έτσι μπορεί να συμμετάσχει όποιος θεωρεί πως μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το μικρό «άθλο» όπως τον χαρακτήρισε.

«Αυτοί που θα έρθουν, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, δεν συμμετέχουν σε αγώνες, απλώς μπορούν να μείνουν πολλές ώρες πάνω στη σέλα, γιατί το έχουν δοκιμάσει και είδαν πως το καταφέρνουν» εξήγησε.

Παράλληλα διευκρίνισε πως από την αρχή το σχέδιό τους ήταν να περάσει από σημεία κλειδιά της Ροδόπης, προσελκύοντας κόσμο από όλη την Ελλάδα που θα μείνουν σε ξενοδοχεία, θα μάθουν για τον τόπο, και θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Στο μέλλον μπορούμε να το κάνουμε θεσμό, να το εντάξουμε στα ελευθέρια, και αν προσφέρει ακόμα πιο πολλά αποτελέσματα στην περιοχή μας» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.