Οι στοχοι συνεργασιας για να γινει η Κομοτηνη «μπασκετουπολη»

5 κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην επόμενη ημέρα για το καλό του μπάσκετ και της νέας γενιάς

Σαν «βόμβα» έσκασε στην αθλητική κοινότητα της Ροδόπης η ανακοίνωση του ΓΑΣ Κομοτηνή, στην οποία γνωστοποιούταν η συνεργασία με την ΑΕΚ και τον Αίαντα με στόχο να μετατραπεί εκ νέου η πόλη μας σε «μπασκετούπολη».

Η αλήθεια είναι πως η ανακοίνωση είχε ιδιαίτερη απήχηση και η νέα αυτή «αρχή» για το μπάσκετ της πόλης «αγκαλιάστηκε» από όλους. Αρκετοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως πρόκειται για ένωση αλλά δεν είναι αυτό. Απλά μιλάμε για το απόλυτα λογικό που έπρεπε να εφαρμοστεί, δηλαδή το να είναι ο ΓΑΣ σε υψηλότερο επίπεδο και να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με ΑΕΚ και Αίας ώστε να παίρνουν χρόνο συμμετοχής παιδιά της περιοχής που πρέπει να «ψηθούν».

Βέβαια το κλίμα ανάμεσα στις ομάδες ήταν και είναι καλό και απόδειξη του καλού κλίματος ήταν οι 6 αναμετρήσεις του ΓΑΣ και της ΑΕΚ στην Γ΄ Εθνική, όπου οι αθλητές και οι προπονητές έδειξαν σεβασμό, στους ίδιους και τους φιλάθλους και δεν προκάλεσαν ούτε στιγμή, κάτι που λειτούργησε απόλυτα θετικά.

Ο «ΠτΘ» καταγράφει 5 βήματα τα οποία θα ήταν καλό να γίνει στη νέα ημέρα του μπάσκετ της Κομοτηνής ανάμεσα στα 3 σωματεία.

  • Ξεκάθαρες τοποθετήσεις, οριοθετημένοι στόχοι, ειλικρίνεια και αμοιβαίος σεβασμός

Για να γίνει μία νέα αρχή πρέπει να αφήσουν όλοι στην άκρη αντιπάθειες, συμπάθειες και λάθη του παρελθόντος. Δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί τίποτα αν υπάρχει καχυποψία και στο μυαλό όλων βρίσκονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Οπότε νούμερο 1 στόχος είναι η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης.

  • Ορισμός ενός υπεύθυνου προπονητή και κατάρτιση ενός προπονητικού πλάνου όλων των ηλικιών

Η πόλη μας διαθέτει 3 ακαδημίες μπάσκετ και θα ήταν ευχής έργο να διαθέτει άλλες 3 και γιατί όχι περισσότερες.  Αυτό που θα ήταν σημαντικό να γίνει είναι να προσληφθεί ένας καταξιωμένος και άρτια καταρτισμένος προπονητής κοινής αποδοχής, ο οποίος θα φτιάξει το προπονητικό πλάνο όλων των ηλικιών, πάνω στο οποίο θα δουλεύουν οι προπονητές των 3 συλλόγων. Ο υπεύθυνος προπονητής θα επιβλέπει τον βαθμό υλοποίησης των προπονήσεων και εξέλιξης των αθλητών, θα συζητά σε εβδομαδιαία βάση με τους προπονητές και σε μηνιαία βάση θα γίνεται συγκέντρωση όλων των εμπλεκομένων ώστε να αναλύουν τις εξελίξεις και τυχόν προβλήματα.

  • Συνεχείς φιλικές αναμετρήσεις και διεξαγωγή τουρνουά με ομάδες της Ελλάδας και των Βαλκανίων

Οι φιλικές αναμετρήσεις δίνουν πάντα κίνητρο στα παιδιά, καθώς δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε επίπεδο αγώνων και παράλληλα κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον. Οπότε είναι σημαντικό να γίνονται φιλικές αναμετρήσεις σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο είτε ανάμεσα στις ομάδες της πόλης είτε εκτός νομού ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για διεξαγωγή τουρνουά Χριστουγέννων και Πάσχα με ομάδες της χώρας και ίσως από γειτονικές χώρες.

  • Στην κορυφή ο ΓΑΣ, σε ρόλο «φυτωρίου» ΑΕΚ και Αίας

Ο ΓΑΣ Κομοτηνή βρίσκεται στην Β΄ Εθνική με την διοίκηση του συλλόγου να μην κρύβει το όραμα της για την άνοδο της ομάδας στην Α2 σε μία πενταετία. Σε αυτήν την προοπτική, θα ήταν καλό να υπάρχει εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις ομάδες ώστε να δίνονται παίδες και έφηβοι στις άλλες δύο ομάδες, όπου θα έχουν ρόλο στο rotation των προπονητών, όπως γίνεται και τώρα σε μεγάλο βαθμό. Έτσι από το να έχουν 8 αγώνες σε επίπεδο εφήβων, θα τους δοθεί η δυνατότητα να αναμετρηθούν σε περισσότερους από 20 αγώνες επιπέδου ανδρών. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται επικοινωνία ανάμεσα στους προπονητές των 3 ομάδων και παράθεση ιδεών.  Μία άλλη ιδέα είναι η δημιουργία ενός καλού παιδικού τμήματος σε μία ομάδα ή ενός εφηβικού σε άλλη, συγκεντρώνοντας τις καλές φουρνιές σε έναν σύλλογο, ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά χημεία και να διεκδικήσουν καλύτερες πορείες.

  • Κοινές δράσεις και συνεργασία με το Δ.Π.Θ.

Είναι σημαντικό για τους συλλόγους η διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων από διακεκριμένους ομιλητές σε θέματα προπόνησης, φυσικής κατάστασης, διατροφής και συμπεριφοράς γονέων. Αυτό μπορεί να γίνει πάντα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.