Οι 21 προπονητες του Πανθρακικου στον 21ο αιωνα

Πρώτος σε παρουσία ο Κώστας Βασιλακάκης, αρκετοί αυτοί που άφησαν το «αποτύπωμα» τους στην ομάδα της Κομοτηνής

Στην Ελλάδα το πόστο του προπονητή μοιάζει περισσότερο με ηλεκτρική καρέκλα παρά με επαγγελματική κατεύθυνση. Αυτό βίωσαν όλοι όσοι πέρασαν από τον Πανθρακικό καθώς συνολικά από την στιγμή που η ομάδα της Κομοτηνής ξεκίνησε την ανοδική πορεία από την Β΄ ΕΠΣ Θράκης μέχρι σήμερα κάθισαν στον πάγκο του Πανθρακικού συνολικά 21 προπονητές.

Πολλοί εξ αυτών αγαπήθηκαν και αγάπησαν τον Πανθρακικό συμβάλλοντας στην εκπληκτική πορεία της ομάδας, όπως ο Βασιλακάκης, ο Παντελίδης, ο Μάντζιος και ο Ρόκα ενώ κάποιοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν καθόλου όπως ο Ντουμιτρέσκου και ο Καλαϊτζίδης. Υπήρχαν όπως σε κάθε ομάδα οι πιστοί «στρατιώτες» του Πανθρακικού όπως ο Νίκος Μπαχαρίδης, ο Κώστας Γεμενετζής και ο Ζόραν Στοϊνοβιτς, που έδιναν το «παρών» όποτε τους χρειαζόταν η ομάδα της Κομοτηνής, η ομάδα της καρδιάς τους.

Ο Κώστας Βασιλακάκης ήταν αυτός που οδήγησε τον Πανθρακικό στην ιστορική άνοδο στην Super League

Η συνεισφορά του Σκουλή στην άνοδο από το τοπικό και η προσφορά του Βασιλακάκη στον Πανθρακικό

Το ταξίδι του Πανθρακικού στην καταξίωση ξεκίνησε στις αρχές του 2000 με τον Σάκη Σκουλή να βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία των «Πρασίνων» όταν η ομάδα αγωνιζόταν στο β΄ τοπικό. Για δύο μήνες ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Γιάννη Γούναρης, παλιός τερματοφύλακας του Πανθρακικού όταν αγωνιζόταν στην Β΄ Εθνική τη δεκαετία του 80΄ με τον Σκουλή να επιστρέφει και να πανηγυρίζει δύο συνεχόμενες ανόδους, από την Β΄ ΕΠΣ Θράκης στην Α΄ και από εκεί στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Τα ηνία τότε πέρασαν στον Δραμινό Αντώνη Μιχαλακόπουλο ενώ την επόμενη σεζόν ανέλαβε ο Κώστας Βασιλακάκης, με τον οποίο η ομάδα της Κομοτηνής κατέκτησε την 1η θέση παίρνοντας το εισιτήριο για την Γ΄ Εθνική. Εκεί ο Πανθρακικός με μία εξαιρετική πορεία κατάφερε να φτάσει στην 3η θέση, χάνοντας την απευθείας άνοδο στις λεπτομέρειες ενώ στα μπαράζ ηττήθηκε από τον Μεσσηνιακό με 1-0.

Η χρονιά των διαδοχικών αλλαγών και η σίγουρη «συνταγή» του Βασιλακάκη που έφερε την άνοδο στην Superleague

Παρόλα αυτά ο Πανθρακικός ανέβηκε στην Β΄ Εθνική λόγω της απόσυρσης του Ακράτητου και εκεί ξεκίνησε με τον Ζήση Τσέκο στο τιμόνι, ο οποίος αποτέλεσε παρελθόν με τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη να τον αντικαθιστά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και τον Γιάννη Γούναρη να παίρνει την «σκυτάλη» των προπονητών, η οποία τελικώς μετά από μία πολύ περιπετειώδη σεζόν κατέληξε στα χέρια του Κώστα Βασιλακάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην αναμέτρηση του κυπέλλου Ελλάδος με την Λάρισα στον πάγκο κάθισε ο Σίμος Νάντσος.

Η επόμενη σεζόν (2007-08) ήταν σαφέστατα πιο ομαλή με τον Κώστα Βασιλακάκη να ξεκινάει και να τελειώνει την σεζόν με πανηγυρικό τρόπο καθώς η ομάδα στο τέλος της σεζόν κατάφερε να κατακτήσει το εισιτήριο για την Super League με τον τεχνικό να στηρίζεται στα δύσκολα από την διοίκηση και να δικαιώνεται για την επιλογή της.

Ο Εμίλιο Φερέρα άφησε το στίγμα του στον Πανθρακικό συμβάλλοντας στην άνετη εξασφάλιση της παραμονής την σεζόν 2008/09

Η Βέλγικη «αύρα» και οι αναταράξεις της σεζόν 2009-10

Στην πρώτη παρουσία στην Super League ο Πανθρακικός έδωσε τα ηνία στον Βέλγο Εμίλιο Φερέρα, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο και να εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Αντίθετα η επόμενη σεζόν ήταν γεμάτη αλλαγές καθώς η χρονιά ξεκίνησε με τον Ίλιε Ντουμιτρέσκου, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά την ήττα από τον Ηρακλή στην πρεμιέρα. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννενα στον πάγκο κάθισε ο Λεωνίδας Μπίλης ενώ αμέσως μετά στον πάγκο των «Πρασίνων» κάθισε ο Γάλλος Αλμπέρ Καρτιέ. Μπορεί η ομάδα να παρουσίαζε πολύ καλό πρόσωπο αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά με αποτέλεσμα να υπάρξει μία ακόμα αλλαγή με τον Παύλο Δερμιτζάκη να αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας φέρνοντας πρόσκαιρα κάποιες νίκες, ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός.

Ο Σάββας Παντελίδης αγάπησε τον Πανθρακικό και αγαπήθηκε από τον κόσμο του Πανθρακικού

Οι επιστροφές δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και η επένδυση στον Παντελίδη

Στην επιστροφή στην Football League ο Πανθρακικός ξεκίνησε με τον Παύλο Δερμιτζάκη, ωστόσο ο Καβαλιώτης τεχνικός δέχθηκε πρόταση από τον ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη με τον Κώστα Βασιλακάκη να επιστρέφει. Δυστυχώς η επιστροφή δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα με την διοίκηση της ομάδας να κάνει εκ νέου την υπέρβαση φέρνοντας τον Εμίλιο Φερέρα με το δεύτερο του πέρασμα όμως να μην είναι εξίσου επιτυχημένο με το πρώτο. Έτσι λοιπόν αποχώρησε και ο Βέλγος με τον Σάββα Παντελίδη να αναλαμβάνει τελικώς τα ηνία και να προετοιμάζει ουσιαστικά το ρόστερ της επόμενης σεζόν…

Με τον Σάββα Παντελίδη η ομάδα της Κομοτηνής κατάφερε μέσα από μία εξαιρετική πορεία να τερματίσει στην 1η θέση κατακτώντας το πρωτάθλημα επιστρέφοντας στην Super League. Εκεί ο Σάββας Παντελίδης έφτιαξε ένα άκρως ανταγωνιστικό ρόστερ με την ομάδα της πόλης μας να είναι άτυχη σε δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια και να γνωρίζει την ήττα από ΠΑΣ Γιάννενα και Πανιώνιο. Το «διαζύγιο» ήρθε με βαριά καρδιά με τον Παύλο Δερμιτζάκη να αναλαμβάνει τα ηνία και να σώζει την παρτίδα στο παρά 5 στο ΟΑΚΑ με τη νίκη επί της ΑΕΚ με 1-0 σε ένα παιχνίδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ο Άκης Μάντζιος έδειξε τις προπονητικές του ικανότητες στην Κομοτηνή

Η συνεισφορά του Μάντζιου στις επιτυχίες και ο άθλος του Ρόκα

Ο Παύλος Δερμιτζάκη αποτέλεσε παρελθόν και ο Πανθρακικός πέρασε στην εποχή Άκη Μάντζιου. Εκείνος κατάφερε να διατηρήσει με άνεση την ομάδα του Πανθρακικού στην Super League την σεζόν 2013/14 ενώ το ξεκίνημα στην αμέσως επόμενη σεζόν δεν ήταν το επιθυμητό με αποτέλεσμα να έρθει η λύση της συνεργασίας κοινή συναινέσει. Για ένα παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κάθισε στον πάγκο του Πανθρακικού ο Νίκος Μπαχαρίδης ενώ στη συνέχεια ο Μάνουελ Ρόκα επέστρεψε στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε καταφέρνοντας να σώσει τον Πανθρακικό με ένα εκπληκτικό σερί θετικών αποτελεσμάτων.

Το «πλήρωμα» του χρόνου για την παρουσία της ομάδας στα σαλόνια ήρθε την σεζόν 2015/16 όταν και ο Πανθρακικός ξεκίνησε με τον Ρόκα στο τιμόνι, τον οποίο διαδέχθηκε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να αλλάξει την κατάσταση αλλά ούτε και ο Γιάννης Χατζηνικολάου που τον διαδέχθηκε με τον Ζόραν Στοϊνοβιτς να κλείνει την σεζόν στα τελευταία 4 παιχνίδια της σεζόν.

Η επιστροφή του Βασιλακάκη και το άδοξο φινάλε του Πανθρακικού στις εθνικές κατηγορίες

Στην επιστροφή στην Football League ο Πανθρακικός ξεκίνησε με τον Κώστα Ανυφαντάκη στο τιμόνι, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Βασιλακάκη, αφού πέρασε από τον πάγκο της ομάδας για έναν αγώνα ο «στρατιώτης» του Πανθρακικού Κώστας Γεμενετζής. Με τον Κώστα Βασιλακάκη στο τιμόνι, η ομάδα της πόλης μας δυστυχώς δεν άντεξε τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν και αποσύρθηκε από την κατηγορία.

Στο νέο ξεκίνημα στην Β΄ ΕΠΣ Θράκης, προπονητής ήταν ο Βαγγέλης Κυριαλάνης, ο οποίος οδήγησε τον Πανθρακικό στην πρώτη κατηγορία της τοπικής ΕΠΣ. Εκεί τον διαδέχθηκε ο Κώστας Γεμενετζής, ο οποίος έκανε μεγάλη προσπάθεια για να πάει η ομάδα της Κομοτηνής στις Εθνικές κατηγορίες. Τελευταίος προπονητής, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα στον πάγκο του Πανθρακικού είναι η «σημαία» της ομάδας Νίκος Μπαχαρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.