Ο προεδρος της ΕΟΚ, Βαγγελης Λιολιος, ανοιγει τα χαρτια του στον «ΠτΘ»

«Στο επίκεντρο της προσοχής μας η Θράκη και όλες οι ακριτικές περιοχές»

«Σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις σχετικά με διοργανώσεις στη Θράκη»

«Κοινός μας αντίπαλος είναι η οθόνη και το παιδί το οποίο βρίσκεται σπίτι του φλερτάροντας με την παραβατικότητα»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλης Λιόλιος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ανοίγοντας τα χαρτιά του σχετικά με το όραμα του για τη νέα εποχή του ελληνικού μπάσκετ, την Εθνική Ελλάδος αλλά και τη στήριξη των σωματείων.

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία έχει φέρει πνοή αλλαγής στο ελληνικό μπάσκετ, τόνισε πως η Θράκη και οι ακριτικές περιοχές βρίσκονται στην κορωνίδα του ενδιαφέροντος προαναγγέλλοντας παράλληλα πως θα έρθουν και άλλες διοργανώσεις στο άμεσο μέλλον στην περιοχή.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Στόχος μας ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός της Ομοσπονδίας»

ΠτΘ: Βρίσκεστε στο τιμόνι της ΕΟΚ ήδη από τον Σεπτέμβριο. Τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα, τι είναι αυτό το οποίο βρήκατε αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΕΟΚ και σε ποιους τομείς έχετε δώσει μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη βαρύτητα;

Β.Λ.: Εμένα με ενδιαφέρει πάντα να κοιτάζω στο μέλλον, οπότε δεν θα με ακούσετε ποτέ να σας πω τι άσχημο ή τι ελλείψεις βρήκα. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι οι ανάγκες των ομάδων, των σωματείων, το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται και  οργανώνουμε για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τις ομάδες. Επειδή ως χαρακτήρας μου αρέσει αυτό που λέμε πολλές φορές να «απλώνω τον τραχανά παντού» δεν πήγαμε μόνο σε ένα κομμάτι, πηγαίνουμε παντού. Δηλαδή μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το αναπτυξιακό, επενδύουμε πάρα πολύ στο να φέρουμε τα παιδιά, να μιλήσουμε με τις ομάδες, να τις βοηθήσουμε όσον αφορά τους αθλητές, αλλά και τις αθλήτριες που είναι κάτω των 18 ετών, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να βοηθήσουμε ξεχωριστά τις ομάδες που είναι σε ακριτικές περιοχές ή σε νησιωτικές περιοχές, γιατί αυτές οι ομάδες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον αθλητισμό, και φυσικά αυτό που έχουμε σε ένα πολύ μεγάλο project είναι ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός της Ομοσπονδίας, που θα δούμε απτά αποτελέσματα από αυτό το καλοκαίρι. Πλέον δεν θα υπάρχουν τα χαρτιά, οι επικοινωνίες, τα δελτία με το χαρτί, αλλά θα είναι με ηλεκτρονικό τρόπο, και φυσικά το επόμενο κομμάτι που κοιτάζουμε πάρα πολύ έντονα, είναι όσον αφορά τη διάρθρωση των εθνικών ομάδων γιατί στην κορυφή όλων αυτών, αυτό που κοιτάμε όλοι μας είναι οι εθνικές ομάδες.

«Ο αθλητισμός ενώνει»

ΠτΘ: Βλέπουμε ένα κλίμα συναίνεσης και νομίζω ότι αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Εθνική, δεδομένης και της  απόφασης που είχαμε Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού να δώσουν τους διεθνείς για τις αναμετρήσεις της. Πώς την κρίνεται αυτή την εξέλιξη κι αν θεωρείτε όντως ότι είναι θετικό αποτέλεσμα των κινήσεων που κάνει η διοίκησή σας.

Β.Λ.: Από την πρώτη στιγμή αυτό που είπα, λέω και θα λέω συνεχώς είναι ότι ο αθλητισμός ενώνει. Ο αθλητισμός δεν χωρίζει. Ο αθλητισμός εντός τεσσάρων γραμμών μπορεί να υπάρχει μια ομάδα έναντι μιας άλλης, να επιδιώξουμε τη νίκη, αλλά εκτός των τεσσάρων γραμμών μόνο ενωμένοι προχωράμε μπροστά. Και αυτό είναι το μότο μας θα έλεγα. Αυτό  έχει γίνει πεποίθηση για όλους, γίνεται συνείδηση, ήδη η κίνηση Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός από κοινού να δώσουν παίκτες στην Εθνική Ομάδα, να βάλουν μπροστά πως αυτό που μας ενώνει είναι η Εθνική Ομάδα, δίνει το έναυσμα, το σύνθημα για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι μόνο το ένα κομμάτι, πρέπει κι εμείς να κατανοήσουμε και σε τοπικό επίπεδο ότι έχουμε αρκετές ομάδες και αντίπαλες. Δεν είναι η μια ομάδα απέναντι στην άλλη. Αντίπαλος είναι το παιδί το οποίο βρίσκεται σπίτι του, το παιδί με την παραβατικότητα όπως προσφάτως τους είδαμε στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Ο αθλητισμός είναι η λύση και η απάντηση. Ο αθλητισμός είναι αυτός που θα μας ενώσει. Αλλά όχι μόνο στα λόγια, εμπράκτως. Η κίνηση να δώσουν αθλητές ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στην Εθνική Ομάδα και μάλιστα σε μέρες που οι ομάδες τους παίζουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση όπως είναι η Euroleague, δείχνει ότι ο αθλητισμός ήρθε να μας ενώσει, ο αθλητισμός θα μας ενώσει, θα υπάρξουν σίγουρα διαφορές μεταξύ όλων μας, αλλά τα κοινά μας στοιχεία και σημεία είναι πολύ περισσότερα, από αυτά που μας χωρίζουν.

ΠτΘ: Έχουμε κάποια εξέλιξη στο ζήτημα του προπονητή; Θεωρείτε πως παρουσίες όπως αυτή, ενός διεθνούς έλληνα παίκτη όπως ο Αντετοκούνμπο, μπορεί να δώσει και στο άθλημα και μεγαλύτερη ώθηση, από την υφιστάμενη τουλάχιστον.

Β.Λ.: Το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως και οι υπόλοιποι, είναι παρόντες στις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις που έχουμε, έχουν ζήλο και αγάπη για την εθνική ομάδα, δίνει τρομακτική ώθηση και στα νέα παιδιά, στους υπόλοιπους παίκτες και σε αυτό που λέγεται Εθνική Ελλάδος και Ομοσπονδία σε σχέση με άλλες Ομοσπονδίες. Οπότε το μπάσκετ το έχει βάλει σε προτεραιότητα. Φυσικά και δίνει ώθηση και μην γελιόμαστε. Όσον αφορά τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας, όπως ο φίλαθλος κόσμος είδαν ότι κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός δώσανε στην Εθνική Ομάδα, αλλά πριν είχαν προηγηθεί διάφορες ενέργειες και διαβουλεύσεις που δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, κάπως αντίστοιχα κινούμαστε ως διοίκηση και με τα θέματα προπονητή. Δεν νομίζω το να δηλώσουμε τι γίνεται έχει σημασία. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα, ώστε να δούμε το καλοκαίρι την εθνική μας ομάδα με την καλύτερη δυνατή σύνθεση, τόσο σε θέμα παικτών, όσο και σε θέμα προπονητικού stuff και πιστεύω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πρόθεση μας η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων»

ΠτΘ: Με αφορμή προσφάτως το ξεκίνημα του διαδικτυακού περιοδικού της ΕΟΚ, που είχαμε και την φιλοξενία του κειμένου του συνεργάτη μας του Βασίλη Στοάκη, για την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, θα ήθελα να ρωτήσω τι είναι αυτό που μπορούν να περιμένουνε οι φίλοι του αθλήματος, αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές για τη Θράκη, μετά και την αναμέτρηση της Εθνικής Γυναικών στην Ξάνθη. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;

Β.Λ.: Θα ήθελα να γνωρίζετε και να γνωρίζουν όλοι ότι η Θράκη, οι ακριτικές περιοχές όπως και οι νησιωτικές περιοχές, για μένα είναι σε προτεραιότητα. Δεν υπάρχουν απλά για να υπάρχουν. Είναι σε προτεραιότητα. Η Ομοσπονδία από μόνη της δημιούργησε ένα ταμείο για πρώτη φορά που λέγεται «Αλληλεγγύη», που όλα τα χρήματα των μεταγραφών όλων των ομάδων της Ελλάδας θα κατευθυνθούν μόνο προς αυτές τις ομάδες που είναι σε ακριτικές ή νησιωτικές περιοχές, γιατί θέλουν ενίσχυση.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι ότι φυσικά θα φέρουμε κι άλλες διοργανώσεις στο άμεσο μέλλον, στην περιοχή σας. Θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως. Το τρίτο είναι ότι πρόθεσή μας είναι να βελτιώσουμε ακόμα σε συνεργασία με την περιφέρεια, αλλά και με τους δήμους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και  ένα σχέδιο που έχουμε βάλει μπροστά θα υλοποιηθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι είμαι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων, και μόνο αν έχω κάτι έτοιμο θα το ανακοινώσω, αλλά η κατεύθυνσή μας είναι αυτή. Για μένα προέχει ο αθλητισμός στη Θράκη, όπως και στις νησιωτικές περιοχές, γιατί είναι η λύση, η απάντηση όχι μόνο σε θέματα συνύπαρξης, αλλά και σε θέματα εκδήλωσης των νέων παιδιών. Τα νέα παιδιά χρειάζονται στήριξη. Τα νέα παιδιά που είναι κλεισμένα στα σπίτια τους πολλές φορές λόγω covid, είναι κλεισμένα μέσα στον υπολογιστή τους και στα παιδιά που είναι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές πρέπει και οφείλουμε να τους δώσουμε προτεραιότητα, για να δείξουμε εμπράκτως ότι ο αθλητισμός είναι παντού. Όχι στα λόγια. Η πράξη  είναι αυτή που δείχνει αν είμαστε υπεύθυνοι των λόγων μας.

Για εμάς είναι προτεραιότητα η Θράκη και εμπράκτως και με το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο έχει δημιουργηθεί και το οποίο θα κατευθύνουμε πόρους προς αυτές τις ομάδες, τόσο στις ακριτικές περιοχές, όπως είναι η Θράκη, όπως τις νησιωτικές περιοχές, παράλληλα με εκδηλώσεις, συγκεκριμένες διοργανώσεις που θα κάνουμε άμεσα, όπως και τρίτον, με προτεραιότητα αθλητικών εγκαταστάσεων που θα γίνουν στην περιοχή σας. Αυτές είναι τρεις συγκεκριμένες απαντήσεις που θέλουμε να δώσουμε και μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός να είναι και ιδιαίτερα το μπάσκετ, σε πρώτη μοίρα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει η απάντηση και η λύση σε προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.