Νικος Νικολοπουλος: «Ο Βαγγελης Λιολιος εχει οραμα και παθος για το ερασιτεχνικο μπασκετ και τους υπηρετες του»

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να τεθεί στο πλευρό του Βαγγέλη Λιόλιου υποστηρίζοντας πως υπάρχει ο τρόπος αναζωογόνησης του ενδιαφέροντος του μπάσκετ

Ο Νίκος Νικολόπουλος έχει συνδέσει το όνομα του με το μπάσκετ, καθώς βρίσκεται στην Θράκη για περισσότερες από 3 δεκαετίες ενώ από το 2011 βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΚΑΣΑΜΑΘ αλλά και στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Στις επικείμενες εκλογές της Ομοσπονδίας επέλεξε να ακολουθήσει και να συστρατευτεί με τον Βαγγέλη Λιόλιο, καθώς οι θέσεις του επικεφαλής του συνδυασμού «Δώσε Πάσα» ταυτίζονται με τις δικές του.

Ο έμπειρος παράγοντας μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του στο πλευρό του Βαγγέλη Λιόλιου και αποκαλύπτοντας τις βασικές θέσεις και προτάσεις του συνδυασμού. Παράλληλα δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στο μπάσκετ της περιοχής μας και ποιο είναι το όραμα του για την επόμενη ημέρα εφόσον πάρουν την εντολή των σωματείων.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει όραμα και πάθος για το ερασιτεχνικό μπάσκετ και τους παράγοντες που το κρατούν ζωντανό»

ΠτΘ: Δραστηριοποιείστε στο μπάσκετ της Θράκης από διάφορα πόστα περισσότερο από 3 δεκαετίες . Τι είναι αυτό που σας ώθησε να μπείτε στο πλευρό του Βαγγέλη Λιολιου;

Ν.Ν.: Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πώς βλέπεις και πώς αντιμετωπίζεις το μπάσκετ. Εμείς που ζούμε σε επαρχιακές πόλεις και παρακολουθώντας χρόνια τη λειτουργία των ομάδων μας, καταλάβαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Ο κύριος λόγος που επέλεξα να συμπορευτώ με τον κ. Λιόλιο είναι πως εστιάζει εκεί, στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση του κυττάρου του αθλητισμού, που είναι το ερασιτεχνικό σωματείο. Διέκρινα ένα πάθος για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους παράγοντες τους. Η τρέλα και το όραμα του για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τους παράγοντες που κρατούν τον αθλητισμό και τροφοδοτούν τον ελληνικό αθλητισμό με βρήκαν απόλυτα σύμφωνα για αυτό και είμαι στο πλευρό του.  Ο κ. Λιόλιος θέλει να δώσει κίνητρα στους παράγοντες για να μείνουν στο άθλημα και να το αναζωογονήσουν.

«Πρέπει να θέσουμε καλύτερες συνθήκες για τα ερασιτεχνικά σωματεία»

ΠτΘ: Η ΕΚΑΣΑΜΑΘ όπως και το μπάσκετ ακολουθεί μια πτωτική πορεία. Τι πρέπει να αλλάξει για να πάρουμε τα πάνω μας και να βρει τη χαμένη του αίγλη το άθλημα;

Ν.Ν.: Η πτωτική τάση οφείλεται στο ότι ο Έλληνας παράγοντας, αντιμετωπίζοντας μία σειρά προβλημάτων στη ζωή του, έβαλε σε δεύτερη μοίρα το μπάσκετ, το οποίο ήρθε και του πρόσθετε προβλήματα. Η Ομοσπονδία επέβαλε «χαράτσια». Εκεί που ο παράγοντας χρηματοδοτούσε, έκανε προσπάθειες, αφιέρωνε χρόνο και χρήμα, χρειάστηκε να δώσει και παραπάνω. Υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι με το που αναλαμβάνουν, ψάχνουν αμέσως διάδοχη κατάσταση και άλλοι που δεν θέλουν να ασχοληθούν. Αυτό οδήγησε σε αδιαφορία και κατ’ επέκταση σε αποδυνάμωση των ομάδων και πτώση του επιπέδου του μπάσκετ. Εκεί θα εστιάσουμε, δηλαδή στο πώς θα αναζωογονήσουμε το ενδιαφέρον για το άθλημα και το σωματείο και να θέσουμε καλύτερες συνθήκες για τα ερασιτεχνικά σωματεία.

«Στόχος μας την επόμενη ημέρα η ελάφρυνση των σωματείων μέσα από εξασφάλιση οικονομικών πόρων από την Ομοσπονδία»

ΠτΘ: Τι θα μπορούσε κανείς να περιμένεις από τον συνδυασμό σας, εφόσον πάρετε την εντολή των σωματείων;

Ν.Ν.: Αυτό που είναι σίγουρο πως θα κάνουμε είναι πως θα απαλλάξουμε τα σωματεία από το χαράτσι των δελτίων και της ιατρικής θεώρησης, προκειμένου να ελαφρυνθούν από ένα κόστος. Δεν θα ήταν δόκιμο να εξαγγέλλουμε πράγματα, καθώς δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση θα βρούμε την Ομοσπονδία. Με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο θέλουμε να εξασφαλίσουμε πόρους και να πάνε αυτά τα χρήματα στα σωματεία. Εμείς είμαστε αντιπρόσωποι των σωματείων, άρα θα ψάξουμε λύσεις για αυτά στα προβλήματα. Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα γιατί δεν είμαστε ούτε οικονομικός παράδεισος ούτε μπορούν να γίνουν όλα εξαρχής. Πρέπει να δούμε τη δομή της ομοσπονδίας, να δούμε την επόμενη ημέρα, να προσλάβουμε τεχνοκράτες και να βρούμε λύσεις για να κάνουμε τα σωματεία να είναι βιώσιμα και πόλος έλξης ανθρώπων και παραγόντων ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες και να έρθουν ξανά καλύτερες μέρες για το μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι προεκλογικές εξαγγελίες αλλά οι σκέψεις μας, που κάποιες θα υλοποιηθούν εύκολα, κάποιες θα δυσκολευτούμε και κάποιες ίσως να μην γίνουν. Εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν αλλά θέλουμε όλοι να καταλάβουν πως ο στόχος μας είναι το ερασιτεχνικό σωματείο και η ανάπτυξη του.

«Κάποιες περιοχές όπως η Θράκη χρειάζονται ενίσχυση και προσοχή»

ΠτΘ: Η Θράκη ουσιαστικά είναι εκτός χάρτη από την ΕΟΚ και την Πολιτεία. Μπορεί να διοργανωθεί κάποια διοργάνωση πανελλήνιας ή πανευρωπαϊκής εμβέλειας ξανά στην περιοχή μας;

Ν.Ν.: Δεν θα μπορούσα να πω πως είμαστε εκτός χάρτη. Η Θράκη είναι στο ίδιο επίπεδο που είναι και οι υπόλοιπες Ενώσεις. Ίσως λόγω της ενασχόλησης μου με την ΕΟΚ, ίσως λόγω του γηπέδου που υπάρχει στην Ξάνθη, η Θράκη κατάφερε το 2015 να διοργανώσει ένα μεγάλο τουρνουά με την Εθνική Ανδρών, ένα πανελλήνιο τουρνουά εφήβων η ΕΚΑΣΑΜΑΘ το 2019 στην Ελευθερούπολη, το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά μπάσκετ στην Ξάνθη το 2019 και θα γινόταν και το 2020 αν μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Δεν είμαστε μακριά, αλλά αυτά γίνονται εξαιτίας της αγάπης των παραγόντων και της στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι έξω από τα σχέδια, γενικώς αφημένο, το μπάσκετ της επαρχίας από την Ομοσπονδία.

Μπορούν να έρθουν διοργανώσεις αλλά θέλει και την κατάλληλη υποδομή. Η Ξάνθη για παράδειγμα στερείται ξενοδοχείων αλλά έχει ένα γήπεδο στολίδι που μπορεί να διοργανώσει πανευρωπαϊκή διοργάνωση ενώ αντίθετα για παράδειγμα η Αλεξανδρούπολη που έχει πληθώρα ξενοδοχείων δεν έχει κατάλληλο γήπεδο. Δεν είναι να πάρεις μία διοργάνωση αλλά πώς θα την διεκπεραιώσεις ώστε να αξιολογηθείς θετικά. Ωστόσο δεν είναι εκεί το θέμα μας. Πράγματι χρειάζεται τα παιδιά των περιοχών να έχουν παραστάσεις και να λαμβάνουν σημαντικά μηνύματα. Όποια μέτρα θεσπιστούν και ό,τι γίνει σίγουρα θα μετρήσει το γεωγραφικό κριτήριο. Κάποιες περιοχές χρειάζονται ενίσχυση και προσοχή. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Πάτρα. Είναι η Κοζάνη, η Καστοριά, η Ορεστιάδα και ο Έβρος, η Λήμνος και η κάθε γωνία της χώρα μας, που πρέπει να έχει την κατάλληλη υποστήριξη και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.

«Τα προβλήματα δεν θα λυθούν ως δια μαγείας αλλά με συζήτηση και τη βοήθεια των τεχνοκρατών συνεργατών μας»

ΠτΘ: Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα για την επόμενη ημέρα του μπάσκετ και πάνω από ποια προβλήματα θα σκύψετε αν πάρετε την εντολή των σωματείων.

Ν.Ν.: Επειδή οι εποχές είναι περίεργες και δεν μου αρέσει να λέω πολλά πράγματα προς άγρα ψήφων θα σας πω το εξής. Στις εξαγγελίες και τις σκέψεις μας που έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά για κάθε τομέα, εκεί που συνοψίζουμε είναι πως το μέλημα μας είναι η αναβάθμιση των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των παραγόντων του αθλήματος μέσα από σεμινάρια και συζητήσεις. Την επόμενη ημέρα αν και εφόσον εμείς είμαστε η διοίκηση της ομοσπονδίας θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τα σωματεία και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που εντοπίζονται. Αυτά δεν θα λυθούν ως δια μαγείας. Τα σωματεία θα πιστέψουν και θα καταλάβουν ποιος έχει την όρεξη, το όραμα και τη διάθεση για την επόμενη ημέρα του μπάσκετ.

Κάποιοι θέλοντας να μειώσουν την προσπάθεια, θεωρούν τις θέσεις μας προεκλογικές εξαγγελίες. Ό,τι έχουμε πει πως με τις υποδείξεις των τεχνοκρατών θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε. Ό,τι χρειάζεται για την αφύπνιση του κυττάρου του ελληνικού αθλητισμού, δηλαδή των ερασιτεχνικών σωματείων θα επιδιώξουμε να το κάνουμε πράξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.