Νεοι με αναπηρια γνωριζουν την επιτραπεζια αντισφαιριση στην Κομοτηνη

70 αθλητές από επτά χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα SEEYou που λαμβάνει χώρα στην ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 13 Μαρτίου στο χώρο της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, ένα σημαντικό καμπ που αφορά στην εκπαίδευση νέων με αναπηρία στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, με τη συμμετοχή 70 αθλητών από επτά χώρες.

Το καμπ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος SEEYou από το Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση τόσο για τους νέους αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία όσο και για τους προπονητές τους αλλά και φοιτητές φυσικής αγωγής.

Το καμπ διοργανώνεται από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής, της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των σωματείων Περπατώ και Ηρόδικος. Αποτελεί δε συνέχεια ανάλογου προγράμματος που είχε πραγματοποιήσει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή στο άθλημα της κολύμβησης, με μεγάλη επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο πρόεδρος της ΕΠΕ Γιώργος Καπελλάκης προσκάλεσε στην πόλη της Κομοτηνής σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου, τους ομολόγους του από τις Παραολυμπιακές επιτροπές της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μία συνάντηση κορυφής προκειμένου να θεσμοθετηθεί μια μόνιμη συνεργασία που αποσκοπεί στην ενίσχυση του Παραολυμπιακού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή.

Το παρόν στη συνάντηση αναμένεται να δώσουν οι πρόεδροι των Παραολυμπιακών επιτροπών της Σερβίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ιδανική η Κομοτηνή για τέτοιες δράσεις

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Βασίλης Καλύβας, η Επιτροπή είναι πολύ ενεργή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, με το SEEYou να αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παραολυμπιακής Επιτροπής της Κροατίας, με εταίρους από τις Βαλκανικές κυρίως χώρες, με σκοπό να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρία τόσο νέοι αθλητές με αναπηρία, όσο και προπονητές σε παραολυμπιακά αθλήματα, αλλά και γενικότερα στελέχη.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή επιτροπή συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, έχοντας υλοποιήσει ήδη το καμπ κολύμβησης το Φεβρουάριο, αυτό της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Κομοτηνή, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους προέδρους των συμμετεχόντων επιτροπών και να συνάψει ένα μνημόνιο συνεργασίας μαζί τους για την ανάπτυξη παραολυμπιακών θεμάτων, για την ανάπτυξη στελεχών, διενέργεια αγώνων και άλλα ζητήματα.

Επιδίωξή τους είναι να πραγματοποιούνται παραολυμπιακές δράσεις στην περιφέρεια, και η Κομοτηνή είναι μια από τις αγαπημένες τους περιοχές, γιατί είναι πολύ ενεργή και δραστήρια σε θέματα παραολυμπιακού αθλητισμού, κυρίως μέσα από τον Ηρόδικο και τον ΠΕΡΠΑΤΩ. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται φιλόξενα αλλά και ασφαλείς, γιατί γνωρίζουν πως αυτοί που εμπλέκονται στο παραολυμπιακό κίνημα στην Κομοτηνή είναι και γνώστες και αγαπούν αυτό που κάνουν. Προσθέτοντας σε αυτό την παρουσία του Πανεπιστημίου και των υποδομών του, γίνεται ιδανική η περιοχή για δράσεις όπως το SEEYou.

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: Ο ΠΕΡΠΑΤΩ βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη των παραολυμπιακών αθλημάτων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΕΡΠΑΤΩ και υπεύθυνος δημόσιων Σχέσεων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης τόνισε πως οι αθλητές και οι προπονητές φιλοξενούνται στον ΠΕΡΠΑΤΩ και ξενοδοχεία της πόλης, ενώ στην διοργάνωση συνεισφέρουν και φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Το μνημόνιο αναμένεται να υπογραφεί στη Δημοτική βιβλιοθήκη και θα τιμηθούν οι φορείς που συνέβαλλαν στην συγκεκριμένη δράση.

Όσο για το άθλημα του πινγκ πονγκ που επιλέχθηκε για τη δράση της Κομοτηνής, ο κ. Ταξιλδάρης εξήγησε πως το άθλημα αυτό είναι ένα εύκολο για ανάπηρους νέους αθλητές, τα υλικά του έχουν σχετικά μικρό κόστος, μπορεί να παιχθεί σε μικρούς και κλειστούς χώρους, ενώ αναπτύσσει τα αντανακλαστικά και μπορεί να παιχθεί είτε ατομικά είτε και ομαδικά.

Θύμισε δε πως ο ΠΕΡΠΑΤΩ παράλληλα τρέχει και ένα πρόγραμμα μπάσκετ σε αμαξίδιο, θέλοντας να βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη των αθλημάτων αυτών και στο μέλλον. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.