Να φερουν μια διαφορετικη φιλοσοφια στις ακαδημιες ποδοσφαιρου θελουν οι Ακριτες Κομοτηνης

Φώτης Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος Ακαδημιών «Η δική μας φιλοσοφία είναι ότι πρέπει το παιδί και ο γονέας, να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

Μια νέα σχολή ποδοσφαίρου ιδρύθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή, οι Ακρίτες Κομοτηνής, με τους τρεις πρωτεργάτες της, τον Φώτη Κωνσταντινίδη, τον Νετζατή Αμπντουραχήμ και τον Γιώργο Κασσιτερίδη, που φιλοδοξεί να μεταδώσει την αγάπη των προπονητών για το ποδόσφαιρο στους νέους αθλητές.

Για την νέα αυτή προσπάθεια, και το τι φιλοδοξεί να κάνει η ομάδα, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου ο υπεύθυνος της Ακαδημίας κ. Φώτης Κωνσταντινίδης, που τόνισε ότι θα φέρουν την εμπειρία που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια στην νέα τους προσπάθεια, μαζί με την φιλοσοφία τους.

Αγάπη για το ποδόσφαιρο

ΠτΘ: Διατελείτε υπεύθυνος της νέας ποδοσφαιρικής ακαδημίας, το όνομα αυτής είναι Ακρίτες. Τι σας ώθησε στην απόφαση δημιουργίας της ακαδημίας;

Φ.Κ.: Το πλήρες όνομα της σχολής είναι «Ακρίτες Κομοτηνής», για να τιμήσουμε και την πόλη στην οποία ζούμε, με τον Γιώργο Κασσιτερίδη και τον κ.  Νετζατή Αμπντουραχήμ, που έχουν διατελέσει προπονητές σε διάφορες ακαδημίες της πόλης.

Η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει μόνο με την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο, με αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε και πολλές φορές ίσως δεν μας επιτρεπόταν λόγω των συνθηκών ή συγκυριών, να μπορούμε να το κάνουμε όπως εμεί το ονειρευόμαστε. Άλλωστε και οι τρεις μέχρι πρότινος υπήρξαμε στο προπονητικό τιμ του Πανθρακικού.

Αγαπάμε το ποδόσφαιρο, μας αρέσει, έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία ταιριάζει και μας έχει φέρει αρκετά κοντά. Είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια, δύσκολη μεν, είναι κάτι όμως που το κάνουμε με πολύ  μεράκι και πολύ αγάπη.

Να καταλάβουν πως το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι

ΠτΘ: Ποια είναι η φιλοσοφία των ακαδημιών;

Φ.Κ.: Η σχολή αυτή γίνεται ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο, να καταλάβουμε όλοι, περισσότερο οι γονείς,  ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την προπονητική και πολύ περισσότερο με τα τμήματα υποδομών, βλέπω τους γονείς, και εγώ γονιός είμαι, ότι κάπου λίγο παθιαζόμαστε παραπάνω από αυτό που πρέπει. Περιμένουμε μια ομάδα 7χρονων να παίζει ποδόσφαιρο όπως μια ομάδα 18  ή 20 χρονών, ή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Η δική μας φιλοσοφία είναι  ότι πρέπει το παιδί και ο γονέας, να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το παιδί πρέπει να αγαπήσει αυτό το παιχνίδι. Αν  αύριο ένα παιδί έχει το ταλέντο, τη διάθεση να δουλέψει και να κάνει ένα ή δύο ή τρία βήματα παραπάνω, θα το βοηθήσουμε κι εμείς, είναι χαρά για όλους. Όμως πρέπει να καταλάβουμε αυτό, ότι είναι παιχνίδι.

Όλα τα παιδιά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας έχουν στο μυαλό τους να πάρουν το κινητό, να ασχοληθούν με ένα τάμπλετ, παρά με το να βγουν έξω, να παίξουν ποδόσφαιρο ή τα παιχνίδια που παίζαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά.

Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το παιδί έξω από το σπίτι, να αθληθεί.  Πολλοί γονείς είναι επιφυλακτικοί, αλλά είναι λογικό ένα 7χρονο, 8χρονο παιδί όταν θα κάνει μια πρώτη επαφή με τον αθλητισμό να μην γνωρίζει. Η σχολή, είναι η εκπαίδευση. Όπως εκπαιδευόμαστε πάνω σε μια ξένη γλώσσα, έτσι είναι και το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ. Εκπαιδεύεσαι πάνω στον αθλητισμό. Κοινωνικοποιείσαι, κάνεις παρέες, κάνεις ένα όμορφο σώμα, προσέχεις τη διατροφή σου, είναι πολλά τα συν που ακολουθούν έναν αθλητή.

Η διαφορά πλέον είναι ότι στην προσπάθεια που κάνουμε έχουμε τις δικές μας αρχές  και είμαστε υπεύθυνοι για το πλάνο και το οργανόγραμμα αποκλειστικά εμείς. Δεν έχουμε να λογοδοτήσουμε κάπου και θέλουμε να περάσουμε ξεκάθαρα τη δική μας φιλοσοφία, αυτή που πιστεύουμε εμείς ότι είναι σωστή για κάθε ηλικιακό τμήμα.

ΠτΘ: Αυτό απαιτεί και μια πάρα πολύ  καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, και  δη των προπονητών. Ποια είναι η σχέση  μας μεταξύ του προπονητικού τιμ της νέας αυτής ακαδημίας;

Φ.Κ.: Τα τρία αυτά χρόνια που συνεργαζόμαστε με τα παιδιά και με τα προηγούμενα που προϋπήρξαν στον Πανθρακικό, είχαμε μια αγαστή συνεργασία, γι’ αυτό πήραμε και την απόφαση. Έχουμε και δέσιμο μεταξύ μας και η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο μας έκανε να προχωρήσουμε.

Και οι τρεις είμαστε πιστοποιημένοι προπονητές, ο καθένας έχει κάνει τη δική του σταδιοδρομία, και οι τρεις είμαστε πιστοποιημένοι μέσω ΟΥΕΦΑ, εγώ θα παρακολουθήσω τώρα τη σχολή  Α. Έχουμε λοιπόν πείρα τουλάχιστον μια δεκαετία στα παιδιά, ειδικά στα τμήματα υποδομών, και  προσπαθούμε αυτή την αγάπη  που έχουμε να τη  δέσουμε όσο  καλύτερα γίνεται, γιατί από κει ξεκινάει, από το δικό μας δέσιμο και μετά να την μεταδώσουμε στα παιδιά.

Απαραίτητη η επένδυση σε Κ16 και Κ17

ΠτΘ: Πώς βλέπετε αυτή τη στιγμή την κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Ροδόπης και ιδιαίτερα στην παραγωγική διαδικασία του;

Φ.Κ.: Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια, και εκεί οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης, να ξαναμπεί ο αθλητισμός, γιατί κακά τα ψέματα, μέχρι τα 15 παίζουν τα παιδιά.

Ο νομός μας πάσχει στα Κ16, Κ17, και τελευταία δύο χρόνια η  Ένωση προσπαθεί να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς όμως είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με άλλους νομούς.

Για παράδειγμα πέρυσι υπήρχαν 6 ομάδες Κ14 στο πρωτάθλημα και στους άλλους νομούς υπήρχαν 15 και 16. Όμως γίνονται προσπάθειες ώστε ένας νεαρός αθλητής να έχει και το επόμενο σκαλοπάτι και πάνω σε αυτό κι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, και θα κάνουμε μια προσπάθεια ακόμη και φέτος να κατεβάσουμε ομάδα ακόμη και στο Β τοπικό με νεαρούς αθλητές 14-15-16 χρονών.

ΠτΘ: Ποια είναι η έδρα των Ακριτών, και πώς θα επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας για να ενταχθεί στη Σχολή;

Φ.Κ.: Αυτή τη στιγμή οι Ακρίτες θα χρησιμοποιήσουν το γήπεδο των Υφαντών, που τους παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο facebook Ακρίτες Κομοτηνής και στο Instagram Akrites Komotinis. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν αναρτήσεις στις σελίδες όλων των στοιχείων, για να μπορεί ο κόσμος να ενημερωθεί περισσότερο, αλλά αυτή στιγμή μόνο διαδικτυακά.

Η εκπαίδευση θα γίνεται πάντα με βάση τους κανόνες που δίνει η Ελληνική Ποδοσφαιρική  Ομοσπονδία. Δεν κάνουμε τους κεφαλιού μας, προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις που έχουμε και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.