Να επεκτεινει το UniquAll θελει ο Δημητρης Παπανικολαου

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση νευροδιαφορετικών παιδιών που οραματίστηκε μίλησε ο βετεράνος Καλαθοσφαιριστής

Για το UniquAll, το αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση νευροδιαφορετικών παιδιών, το οποίο οραματίστηκε και πραγματοποιεί, μίλησε ο σπουδαίος βετεράνος καλαθοσφαιριστής, κ. Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή με την ευκαιρία της βράβευσης των βετεράνων καλαθοσφαιριστών της Εθνικής Ομάδας κατά το 31ο Συνέδριο Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής την Παρασκευή.

Tο πρόγραμμα «Αθλητικές Ακαδημίες Συμπερίληψης» του UniquAll υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, καταφέρνοντας να προσφέρει σε δεκάδες παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού ευκαιρίες ομαδικής άθλησης προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες και να ευαισθητοποιήσει την αθλητική κοινότητα για τη διαφορετικότητα.

Όπως τόνισε, σημαντικό ήταν ότι από την πρώτη στιγμή τους υποστήριξαν ο πρωταθλητής και δύο φορές MVP του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μοναδικός Έλληνας μέλος του Hall Of Fame, Νίκος Γκάλης.

Συνολικά συμμετείχαν 60 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, ενώ πραγματοποίησαν για πρώτη φορά και πρωινά προγράμματα, προσπαθώντας να ενώσουν τα ειδικά με τα τυπικά σχολεία. Προς το παρόν οι δράσεις αφορούν παιδιά κάτω των 18 ετών, και έχουν γίνει μόνο στην Αθήνα, όμως στόχος τους είναι και να επεκταθούν σε προγράμματα για ενήλικους, ενώ θα ξεκινήσουν sessions για το UniqueAll και εκτός της πρωτεύουσας.

Είναι ανοιχτοί πάντως σε συνεργασίες κάθε είδους, και ήδη έχουν επαφές με σχολεία της ομογένειας για να κάνουν δράσεις και σε αυτά.

«Γενικά προσπαθούμε να κάνουμε ότ,ι καλύτερο μπορούμε για 180 χιλιάδες περίπου οικογένειες, ένας μεγάλος αριθμός που αυξάνεται συνέχεια» ανέφερε.

Όλα αυτά τα κενά τα διαπίστωσε λόγω της κόρης του, Άδας, ενώ κάνουν πολλές ενημερώσεις σε εταιρείες, στρατό, αστυνομία και άλλους φορείς, για το τι είναι ο αυτισμός. «Είναι αόρατος, δεν φαίνεται οπτικά, και διαπιστώνω ότι είναι καλό που γίνονται οι ενημερώσεις καθώς καταλαβαίνουν όλοι πως τους αφορά το θέμα, γιατί θα το βρουν στην εργασία, στην οικογένειά, στο σχολείο» ανέφερε.

Όσο για το αν είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί τον αυτισμό, σημείωσε πως «ποτέ δεν θα ετοιμαστεί κανένας αν δεν κινητοποιηθούμε πολλοί. Βλέπω πως η νέα γενιά είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη στην διαφορετικότητα, ανάμεσα στην οποία είναι και η νευροδιαφορετικότητα. Ελπίζουμε πολλά σε εκείνη, ώστε να βοηθήσει για να υπάρξει πρόοδος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.