«Μαυρη μερα» για το ελληνικο βολει

Μετά το 1975 δεν γίνονται πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών

«Μαύρη ημέρα» για το ελληνικό βόλεϊ και σε ευρύτερο επίπεδο για τον ελληνικό αθλητισμό αποτέλεσε η 16η Φεβρουαρίου, καθώς o covid-19, οι αποφάσεις των ειδικών και η οικονομική και χρονική στενότητα οδήγησε την ΕΟΠΕ στην αναβολή των πρωταθλημάτων της Pre League Ανδρών – Γυναικών , της Α2 Ανδρών – Γυναικών και Β Εθνικής, κάτι που έχει να γίνει από το 1975 όταν και δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά πρωτάθλημα μικρότερων κατηγοριών.

Σημαντικό σημείο στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ είναι η περίοδος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου, που όπως ήταν λογικό δεν πραγματοποιήθηκαν αγώνες και πρωταθλήματα.

Με την εγκαθίδρυση του αθλήματος της πετοσφαίρισης και με την δημιουργία ανεξάρτητης Ομοσπονδίας (ΕΟΠΕ) το 1970, μπαίνουν πλέον και οι βάσεις για την διοργάνωση ολοκληρωμένων πρωταθλημάτων.

Στο ταξίδι στον χρόνο που πραγματοποίησε το thrakisports.gr, εκτός των δύο μεγάλων κατηγοριών σε γυναίκες και άνδρες, το 1975 δημιουργείται και η πρώτη Β Εθνική Κατηγορία, η οποία παίζει βόλεϊ μέχρι και το 2012 – 2013, όταν και καταργείται με την Πανελλήνια μορφής και μετατρέπεται σε τοπικού χαρακτήρα και υπό την διοργάνωση των τοπικών ενώσεων, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Πολλά χρόνια πριν την μετατροπή της Β Εθνικής σε τοπικού επιπέδου πρωτάθλημα, δημιουργείται το 1989 η Α2 Ανδρών και Γυναικών, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία στην Ελλάδα, η οποία παίζει βόλεϊ μέχρι την περσινή χρονιά όταν και ο COVID19 χτύπησε την πόρτας μας, δημιουργώντας άσχημα τετελεσμένα για το άθλημα και την φετινή χρονιά, με την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων.

Τέλος πριν τρία χρόνια, την περίοδο 2017-2018, στις γυναίκες δημιουργείται η Pre League Γυναικών, ενώ φέτος πρεμιέρα θα έκανε και η Pre League Ανδρών.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πέρα από τις δύο μεγάλες κατηγορίες που είχαν να παίξουν βόλεϊ από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τον Εμφύλιο, οι μικρότερες κατηγορίες, με οποιαδήποτε μορφή τους, δεν θα παίξουν βόλεϊ από το 1975 και την πρώτη Β Εθνική που δημιουργήθηκε.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.