Κωστας Γκουντακος: Ενας πρεσβης του αθλητισμου της Κομοτηνης που αγαπηθηκε απο τους δυο «αιωνιους»

Ο Κομοτηναίος αθλητής έζησε μεγάλες στιγμές με την φανέλα του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕ Κομοτηνής και της Εθνικής Ελλάδος

Ένας από τους πιο καταξιωμένους και διακεκριμένους αθλητές σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ο Κώστας Γκουντάκος, ο οποίος έζησε μεγάλες επιτυχίες τόσο με την Εθνική μας ομάδα βόλεϊ όσο και με τα χρώματα των δύο «αιωνίων», δηλαδή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

O Κώστας Γκουντάκος γεννήθηκε τo 1957 στην Πόρπη Κομοτηνής. Βόλεϊ πρωτόπαιξε στο Γυμνάσιο και είχε τόσο αλματώδη εξέλιξη, που γρήγορα τον εντόπισαν άνθρωποι του Παναθηναϊκού, στο σχολικό πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζονταν με το Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής και ξεχώριζε τόσο με τα φυσικά του προσόντα (ύψος 2.02 και αλτικός) όσο και με τα πνευματικά και ψυχικά του χαρίσματα.

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και το φιλικό με την ΑΕ Κομοτηνής στο Γυμνάσιο Αρρένων

Ήρεμος, εργατικός και χαμηλών τόνων αθλητής αφοσιώθηκε στο βόλεϊ. Στην ουσία στον Παναθηναϊκό εξειδικεύτηκε ως προς τις ικανότητες του στο άθλημα, γιατί ως τότε ούτε οργανωμένη προπόνηση είχε κάνει ούτε είχε προπονητές με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Στον Παναθηναϊκό έπαιξε από το 1976 έως το 1985 κατακτώντας  πρωταθλήματα και 1 κύπελλο (1982). Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στα ανταλλάγματα για τη μεταγραφή του στο «Τριφύλλι», ο Παναθηναϊκός είχε έρθει στην Κομοτηνή και έδωσε φιλικό με την ΑΕ Κομοτηνής στον χώρο του τότε Γυμνασίου Αρρένων.

Η μεταγραφή στον «αιώνιο» αντίπαλο και η επιστροφή στην ΑΕ Κομοτηνής

Το 1985 μεταγράφηκε στον αιώνιο αντίπαλο στον Ολυμπιακό, με τον οποίο είχε επίσης σπουδαίες επιτυχίες. Ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Γιάννη Λάιο  και βασικό κορμό τους Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Σάκη Μουστακίδη, Γιάννη Φάκα, Κώστα Γκουντάκο, Ανδρέα Θεοδωρίδη, Γιώργο Ντράγκοβιτς, Σωτήρη Αμαριανάκη, Δημήτρη Καζάζη, Γιώργο Λυκούδη και Βασίλη Ξεροβάσιλα  δημιούργησε ένα μοναδικό και ακατάρριπτο ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ, κατακτώντας, από το 1987 μέχρι το 1994, 8 συνεχόμενα Πρωταθλήματα. Ως βολεϊμπολίστας του Ολυμπιακού, πανηγύρισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα το 1987 και το 1988, ενώ τη μία σεζόν έπαιξε ακραίος και την επόμενη διαγώνιος.

Στο τέλος της δεκαετίας του 80΄ επέστρεψε στην πόλη της Κομοτηνής με την επιστροφή του να σημάνει την έναρξη των επιτυχιών της ΑΕ Κομοτηνής. Συγκεκριμένα συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α2 και την άνοδο στην Α Εθνική με την φανέλα της ΑΕ Κομοτηνής την σεζόν 1989/90  και ως προπονητής  το 1997 από την ενιαία τότε Α2 στην Α1, όπου διατηρήθηκε για 2 αγωνιστικές περιόδους.

Έπαιξε πολλές φορές στην Εθνική Νέων, αρχικά, και στην Εθνική ανδρών, αργότερα. Έφτασε μάλιστα κοντά στη μεταγραφή, μαζί με το συμπαίκτη του Κολιόπουλο, στην Ιταλική Πανίνι, παγκόσμια υπερδύναμη στο βόλεϊ τότε, αλλά εκείνη την περίοδο οι μεταγραφές στο εξωτερικό δεν ήταν εύκολες. Μάλιστα ο Γέλζι Βελτς είχε μείνει έκπληκτος από τα χαρίσματα του Κομοτηναίου αθλητή και είχε πλέξει το εγκώμιο του δημόσια.

Συνολικά ο Κώστας Γκουντάκος έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων και ενός κυπέλλου Ελλάδος, αποτελώντας βάσει βιογραφικού και επιτυχιών έναν εκ των κορυφαίων αθλητών της Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα. Άλλωστε η Κομοτηνή διατηρεί την δική της παράδοση στο άθλημα με εκπροσώπηση στην Α1 4 φορές και με σταθερή παρουσία της ΑΕ Κομοτηνής στα βολεϊκά δρώμενα.

Η πορεία του Γκουντάκου με την «Γαλανόλευκη» φανέλα

Σε επίπεδο Εθνικής, ο Κομοτηναίος αθλητής έζησε μεγάλες στιγμές με το εθνόσημο στο στήθος. Ήταν μέλος της ομάδας του 1980 που πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Άνοιξης  ενώ παράλληλα κατέκτησε και το χρυσό στο Βαλκανικό του 1980 που επίσης ήταν τεράστια επιτυχία απέναντι στις υπερδυνάμεις Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία.

Μία ακόμα μεγάλη στιγμή στην καριέρα του Κομοτηναίου αθλητή ήταν η συμμετοχή στην Εθνική του 1986 όταν και απέναντι στον Καναδά στο κατάμεστο από 20.000 φίλους του αθλήματος πανηγύρισε την πρόκριση στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η σύνθεση της εθνικής ήταν: Μουστακίδης, Καζάζης, Τεντζέρης,  Αμαριανάκης, Δημητριάδης, Τριανταφυλλίδης και αλλαγές Κουτσονίκας, Γκουντάκος, Μαργαρώνης. Την 12αδα συμπλήρωσαν οι Τερζάκης, Ανδρεόπουλος, Λυκούδης. Ήταν το απόγευμα της Κυριακής της 12ης Απριλίου του 1986, όταν 20 χιλιάδες φίλοι του βόλεϊ σαν πραγματικό «τσουνάμι» «έσπασαν» τις πόρτες του νεόδμητου τότε ΣΕΦ (το οποίο χωρούσε 16 χιλιάδες) για να στηρίξουν την γαλανόλευκη στην επική της πρόκριση με 3-1 (15-8, 15-8, 11-15, 15-10), κόντρα στον Καναδά στο τελευταίο ματς αυτού του προκριματικού τουρνουά, το περίφημο ΠΑΠΠΕΤ.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν θρυλικές προσωπικότητες του αθλήματος ενώ προπονητής ήταν ο Θανάσης Μαργαρίτης με συνεργάτη τον Στέφανο Πολύζο.

Μάλιστα ήταν τέτοια πρωτοφανή η προσέλευση του κόσμου αφού όλες οι ξύλινες πτυσσόμενες εξέδρες γέμισαν και ο πασίγνωστος Μεξικάνος πρόεδρος της FIVB, Ρούμπεν Ακόστα, έδωσε εντολή να μπουν όλοι και να κάτσουν οκλαδόν γύρω από την αρένα του γηπέδου!

Μιλάμε για το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης κόσμου για βόλεϊ εκείνη την εποχή ενώ το άθλημα της πετοσφαίρισης παιζόταν με αλλαγές και το κάθε σετ τελείωνε στους 15 πόντους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.