Κωνσταντινος Μπανιωτης: «Χρεος μας να ωθουμε τα παιδια στο να δημιουργουν στοχους και να τους κυνηγανε»

Ο προπονητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής μίλησε για το νέο του ρόλο, για τα συναισθήματα ενασχόλησης με τα παιδιά και την επόμενη ημέρα στον κλασικό αθλητισμό

Ο Κωνσταντίνος Μπανιώτης αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων αθλητών που έχει αναδείξει η Κομοτηνή με σημαντικές διακρίσεις στο παλμαρέ του σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον βρίσκεται μόνιμα στην Κομοτηνή και είναι προπονητής στην Ολυμπιάδα Κομοτηνής, θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στη νέα γενιά που ασχολείται με το στίβο.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

ΠτΘ: Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο εγχείρημα στην Ολυμπιάδα Κομοτηνής που είναι ο σύλλογος σου;

Κ.Μ.: Βρίσκομαι ουσιαστικά τρίτη χρονιά στην πόλη και ασχολούμαι με το προπονητικό κομμάτι. Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο να βγεις από την ταυτότητα του αθλητή και να μπεις στο ρόλο του προπονητή. Η αλήθεια είναι ότι έχει περισσότερο άγχος από το να αγωνίζεσαι το να έχεις ευθύνη και να βλέπεις κάποιον άλλον να αγωνίζεται.  Είναι πιο πιεστικό ψυχολογικά αλλά μου άρεσε πάρα πολύ και όσο περνάει ο καιρός αρχίζω και μπαίνω σιγά –  σιγά στο ρόλο. Μου αρέσει πάρα πολύ που το κάνω αυτό στην πόλη μου. Στην ουσία, αυτό που υπηρετούσα τόσα χρόνια τον αθλητισμό σε ένα υψηλό επίπεδο το βλέπω από μια άλλη ματιά και μου αρέσει πάρα πολύ.

ΠτΘ: Ποια είναι η σχέση σου με τα παιδιά;

Κ.Μ.: Εντάξει, είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο. Με δεδομένο πως για πολλά χρόνια έζησα Θεσσαλονίκη και Αθήνα, καταλαβαίνω πως η επαρχία έχει μια άλλη γλύκα στα παιδιά που ζουν εδώ πέρα. Προσπαθώ κι εγώ να γίνω όσο πιο απλός μπορώ και πλέον το κλίμα στο σύλλογο είναι πάρα πολύ ήρεμο, ωραίο και στην ουσία αυτό που αποτελεί την ουσία του αθλητισμού είναι να προσπαθούμε τα παιδιά να δημιουργούν στόχους και να προσπαθούν να το τους πετύχουν. Αν εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό είναι ακόμα καλύτερο.  Βέβαια τώρα είναι μια άλλη γενιά παιδιών από αυτή που έχω μεγαλώσει εγώ οπότε κι εμείς καθημερινά μαθαίνουμε και προσπαθούμε κι εμείς να έρθουμε όσο πιο κοντά σε αυτά μπορούμε.

«Πρόβλημα των παιδιών είναι η οθόνη και η έλλειψη χρόνου»

ΠτΘ: Συμφωνείς με την αντίληψη που επικρατεί πως εχθρός του αθλητισμού είναι οι οθόνες;

Κ.Μ.:  Για μένα το πιο δύσκολο πράγμα πέρα από την οθόνη είναι ο χρόνος. Πλέον τα παιδιά δεν έχουν χρόνο και ελπίζω μετά από κάποια χρόνια μη το μετανιώσουμε αυτό που κάνουμε στα μικρά παιδιά. Για μένα τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι στην κοινωνία μας . Είναι δηλαδή πολύ λυπηρό ένα παιδί 14-15 χρόνων να μη μπορέσει να διαθέσει μια ώρα για να αθληθεί ή να μάθει μουσική ή να ζωγραφίσει. Αυτό πρέπει να το δούμε οπότε για μένα το μεγαλύτερο θέμα πέραν οθόνης που είναι σίγουρα ένα πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά γεννήθηκαν με μια οθόνη , πλέον είναι αυτή η γενιά. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ο χρόνος καθώς τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να ξεφύγουν και να έρθουν σε επαφή με σώμα και ψυχή. Εκεί πρέπει να το δούμε όλοι, να μη τα φορτώνουμε πολύ μικρά με ευθύνες, να πετύχουν πράγματα και απλά να τα αφήσουμε να ζήσουν. Γιατί μια φορά θα είναι 15 χρόνων, όταν μεγαλώσουν μια ζωή θα είναι μέσα στις υποχρεώσεις και σε ευθύνες. Βεβαίως κάθε τι που άγει την ψυχή του είναι αθλητισμός είτε μουσική είτε θέατρο και ζωγραφική. Δεν υπάρχουν μόνο τα μαθήματα.  Βεβαίως είναι σμαντικό να είναι καλοί μαθητές αλλά μια ζωή θα δουλεύουν και θα εξελίσσονται σε αυτό το κομμάτι. Τώρα όμως είναι σε μια ηλικία που διαμορφώνονται άνθρωποι, οπότε και τους ανθρώπους τους διαμορφώνεις με αξίες αθλητισμού, μουσικής, όμως η ζυγαριά έχει γείρει πολύ προς το σχολικό αυστηρά μαθησιακό κομμάτι. Νομίζω πρέπει να την ισοφαρίσουμε με πιο δημιουργικές επιδράσεις.

«Προσανατολισμός της Ολυμπιάδας είναι οι αθλήτριες και οι αθλητές της Κομοτηνής»

Πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι, ποιο είναι το πρόγραμμα για την Ολυμπιάδα Κομοτηνής, το σύλλογο σου;   

Κ.Μ.: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναφέρω ότι ο κλασικός αθλητισμός της πόλης μας έχει μείνει λίγο πίσω απ’ τη στιγμή που δεν έχουμε εδώ και 2-3 χρόνια ένα γήπεδο για να μπορέσουμε να κάνουμε την προπόνηση μας , σε όποιο επίπεδο κάνουμε προπόνηση γιατί είμαστε σε μια επαρχιακή πόλη και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εδώ πέρα και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οπότε η έλλειψη του γηπέδου έχει χτυπήσει όλους τους συλλόγους, γιατί όλοι πιστεύω βρίσκουμε τρόπους για να κάνουμε την προπόνηση μας αλλά πιστεύω στην Ολυμπιάδα έχοντας τον δικό μας χώρο που είναι και κλειστός  και στον ανοιχτό χώρο μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε και χειμώνα και καλοκαίρι σε καλό επίπεδο προπόνηση. Στόχος είναι τώρα το καλοκαίρι, ξεκινάμε με τους πρώτους αγώνες Κ14 που γίνονται στην Αλεξανδρούπολη, έχουμε μετά Κ16, Κ18 και μετά τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Ο σύλλογος είναι δομημένος έτσι ώστε σε κάθε κατηγορία να έχει καλούς αθλητές και μια καλή ομάδα. Ο προσανατολισμός του συλλόγου μας είναι κυρίως οι ντόπιοι αθλητές και προσπαθούμε εδώ κατά κύριο λόγο, κατά 80% να είναι αθλητές της Κομοτηνής. Να πετύχουμε ο καθένας τους ατομικούς του στόχους. Σίγουρα υπάρχουν και παιδιά που έχουνε ένα μεγαλύτερο ταλέντο αλλά το σημαντικό είναι για μένα να γίνεται μια πολύ σωστή δουλειά, από μικρή βάση που είναι παιδιά 3-4 χρόνων με μια παιγνιώδη μορφή στίβου μέχρι το πιο αγωνιστικό κομμάτι που φτάνει μέχρι τους άνδρες.  Οπότε πιστεύω ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ολυμπιάδα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά θέλουμε να είναι χαρούμενα. Αυτό είναι το σημαντικό.

ΠτΘ: Πιστεύεις πως τα παιδιά από την Περιφέρεια έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τα παιδιά του κέντρου;

Κ.Μ.: Αν και στην Κομοτηνή μέσω του ΤΕΦΑΑ οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές για επαρχιακές πόλεις, πιστεύω ότι αν ένα παιδί θέλει να κάνει πρωταθλητισμό νομίζω πως  η Θεσσαλονίκη ή κυρίως η Αθήνα είναι ο δρόμος για να το κάνει. Τώρα αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό δεν ξέρω, πάντως είναι δύσκολο κάθε επαρχιακή πόλη να έχει υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις για να μπορέσει ένας πρωταθλητής να στηρίξει την προπόνηση του. Για το Μίλτο Τεντόγλου δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στην Ελλάδα που να μπορούν να υποστηρίξουν το επίπεδο του σαν αθλητή αλλά για έναν αθλητή ο οποίος είναι ενός ευρωπαϊκού επιπέδου σίγουρα Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορούν να το υποστηρίξουν. Όμως στη επαρχία είναι πάρα πολύ δύσκολο. Προσωπικά πιστεύω πως θα πρέπει η τοπική κοινωνία να το κοιτάξει και να δημιουργήσει κάποιες εγκαταστάσεις, δηλαδή είναι κρίμα που η Κομοτηνή, ο Δήμος Κομοτηνής δηλαδή δεν έχει ένα γήπεδο στίβου γιατί το Πανθρακικό Στάδιο ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είναι κάτω στην Αθήνα. Οπότε θα μπορούσε ο Δήμος Κομοτηνής να έχει γήπεδο στίβου δικό του, έτσι ώστε να έχει πιο εύκολο έργο όσον αφορά τη διοίκηση του και να ελέγχει και να βελτιώνει πράγματα γιατί τώρα είναι λίγο δύσκολο από την Αθήνα να ενδιαφερθούν για εδώ. Νομίζω τοπικά ειδικότερα εδώ στην Κομοτηνή που έχει και τα ΤΕΦΑΑ αν γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια μπορούμε να κάνουμε πολύ καλές εγκαταστάσεις που θα είναι μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τις καλύτερες στην Ελλάδα . Μια συνεργασία απαιτεί ένα κοινό όραμα και μια στοχευόμενη δράση.

ΠτΘ: Ποιο πιστεύεις πως είναι το μέλλον του κλασικού αθλητισμού στη χώρα μας;

Κ.Μ.: Είναι δύσκολο γιατί αλλάζουν οι εποχές και πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Είναι λίγο για μένα παρωχημένο με την έννοια ότι μιλάμε για Τεντόγλου, για Καραλή. Δεν γίνεται πλέον ως ένα σημείο να βρίσκει ένας προπονητής, έναν αθλητή και να βγει. Πάντα θα έχουμε ένα καλό αθλητή αλλά πρέπει για σιγά να υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης και εύρεσης αυτών των ταλέντων. Πλέον να γίνει πιο επαγγελματικού τύπου. Να το δούμε πιο σοβαρά να μην είναι τόσο ερασιτεχνικό. Νομίζω κατά κει θα πάει το πράγμα σιγά σιγά και είναι καλό ως ένα σημείο να μπει το επαγγελματικό κομμάτι στο στίβο.

ΠτΘ: Κλείνοντας, είχες την τιμή να μεταφέρεις την Ολυμπιακή φλόγα που πέρασε από την πόλη μας. Πώς ένιωσες για αυτό;

Κ.Μ.: Είναι τεράστια τιμή να μεταφέρω την Ολυμπιακή φλόγα και να ανάβω το βωμό στην πόλη που μεγάλωσα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ ιδιαίτερο κομμάτι, είναι ο λόγος που ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και πάλευα κάθε μέρα. Εύχομαι να γίνουν πολύ καλοί Ολυμπιακοί Αγώνες και η ελληνική ομάδα να έχει μία πολύ καλή παρουσία, που πιστεύω πως θα έχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.