Κιμωνας Λεχουδης, μπασκετμπολιστας «Τοπικα δεν εκμεταλλευομαστε το συγκριτικο μας πλεονεκτημα, ητοι την ευρεια υπαρξη αθλητικης παιδειας στην πολη»

Πώς αξιολογείτε την πορεία του αθλητισμού κατά τη διάρκεια του 2017 — γενικότερα αλλά και στην περιοχή μας;
Κάνοντας τον αθλητικό απολογισμό της χρονιάς θεωρώ πως  τελειώνει με θετικό πρόσημο. Ήταν μια χρονιά που χάρισε μεγάλες διακρίσεις στην χώρα μας, τόσο σε συλλογικό,  όσο και σε ατομικό επίπεδο με τελευταία την πλούσια συγκομιδή μεταλλίων της ελληνικής συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης αθλητών με αναπηρία στο Μεξικό. Τοπικά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν εκμεταλλευόμαστε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, την ευρεία δηλαδή ύπαρξη αθλητικής παιδείας στην πόλη μας προκειμένου να αναδείξουμε νέους αθλητές , νέα ταλέντα που θα στελεχώσουν τις εθνικές μας ομάδες. Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις όπως η Χρυσάνθη Νικολαΐδου που κλήθηκε  στην προεπιλογή της Εθνικής Κορασίδων για το Ευρωπαϊκό που μας κάνουν αισιόδοξους για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από την ύπαρξη τέτοιων προτύπων που θα χαρίσουν στην περιοχή μας εκ νέου την θέση που κατείχε στην ανάδειξη αθλητών.
 
Ποια ήταν τα  βασικά χαρακτηριστικά της πορείας του αθλήματος που υπηρετείτε; Θεωρείτε ότι ήταν ανοδική ή όχι, και για ποιον λόγο;
Σε τοπικό επίπεδο διακρίνεται και  φέτος η ύπαρξη μιας  σταθερής πορείας μέσα από την διαρκή εκπροσώπηση-συμμετοχή σε εθνικές κατηγορίες παρά τις πραγματικά πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που  καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σωματεία. Ένα μεγάλο στοίχημα που θεωρώ ότι κερδήθηκε αποτελεί και η επιστροφή του φίλαθλου κόσμου κοντά στις ομάδες. Η εξωστρέφεια που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν  μέσα από το σύνολο των δράσεων που πραγματοποίησαν τα σωματεία έκαναν ξανά   τον αθλητισμό και ειδικότερα το μπάσκετ πιο ελκυστικό στις μικρές ηλικίες και στο φίλαθλο κόσμο.
 
Σε εθνικό επίπεδο ειδικά φέτος μέσα από την ιδιόρρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στον διεθνή χώρο του μπάσκετ αποδείχθηκε περίτρανα ότι σαν χώρα διαθέτουμε  πολύ καλό υλικό, ακόμα και πίσω από τα δημοφιλή και μεγάλα ονόματα του αθλήματος που διαπρέπουν σε υψηλό διεθνές επίπεδο. Η πρόσφατη επιτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος  που κατάφερε να περάσει  με δύο νικηφόρα παιχνίδια στους προκριματικούς του Παγκόσμιου Κυπέλου, με παίκτες «εφεδρείες», όπως πολλοί χαρακτήρισαν κριτικάροντας τις επιλογές. Η Εθνική μας  έδειξε  το βάθος , την πληθώρα επιλογών που έχουμε σαν υλικό και την καλή και ποιοτική δουλειά που γίνεται σε επίπεδο υποδομών. 
 
Το πλέον ενδιαφέρον φαινόμενο βέβαια της χρονιάς στον χώρο του μπάσκετ το οποίο είναι άξιο αναφοράς, είναι η επιλογή των διοργανωτών να αλλάξουν τον μέχρι σήμερα τρόπο διεξαγωγής των αθλητικών διοργανώσεων  και των προκριματικών αγώνων. Από την μια πλευρά βλέπουμε την EUROLEAGUE  να προσπαθεί να αναβαθμιστεί σαν διοργάνωση και να προσθέτει συνεχώς καινούργια στοιχεία, που έχουν σαν σκοπό την διεξαγωγή  περισσότερων  παιχνιδιών  και  όλες οι ομάδες να παίζουν μεταξύ τους. Εκτιμώ πως στόχος τους είναι στο άμεσο μέλλον να φτάσουν τις 24 ομάδες και κατά συνέπεια  οι ομάδες να παίζουν 46 παιχνίδια την σεζόν πριν τα  playoffs. Αποσκοπώντας λοιπόν σε περισσότερα παιχνίδια, περισσότερες θεαματικές  φάσεις, μεγαλύτερη  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ αγορά, οδηγεί  στην εξέλιξη και υποστήριξη του αθλήματος αλλά ανταποκρίνεται και στις επιθυμίες του φίλαθλου κοινού. Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια  είναι για τους μεν  παίκτες και τις ομάδες πώς θα κινηθούν και θα ανταπεξέλθουν  σε αυτή τη νέα δομή, η οποία προσομοιάζεται με  μαραθώνιο και για τους δε φιλάθλους πώς θα είναι ενεργοί στο γήπεδο και θα βοηθούν τους παίκτες με την παρουσία τους, γιατί σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι  ομάδες και κατά συνέπεια και οι παίχτες δεν είναι μηχανές.
 
Η πρόσφατη «κρίση» μεταξύ των παικτών οι οποίοι κλήθηκαν  από όλα τα εθνικά σύνολα να συμμετάσχουν εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου σε μια σειρά προκριματικών αγώνων ανέδειξε την διαφορετική οπτική που υπάρχει μεταξύ των εθνικών ομοσπονδιών, των ομάδων που επιθυμούν να αυξήσουν μεταξύ άλλων τα κέρδη τους και να προφυλάξουν το προϊόν στο οποίο έχουν επενδύσει, και των αθλητών οι οποίοι αρνούνται να ρισκάρουν την σωματική τους ακεραιότητα, μη γνωρίζοντας αν θα μπορούσαν βιολογικά να ανταπεξέλθουν σε ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα. Ανεξάρτητα με το είναι σωστό και τι λάθος για τον καθένα μας θεωρώ πως τα επόμενα 1-2 χρόνια θα είναι πραγματικά καθοριστικά για το άθλημα και πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
Όπως γνωρίζετε έχω σταματήσει εδώ και καιρό να ασχολούμαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό, καθώς  δεν  θεωρώ πλέον τον εαυτό μου παίκτη απόδοσης. Θεωρώ επομένως ότι  η όποια αξιολόγηση της περσινής μου αθλητικής συμμετοχής πρέπει  να γίνει βάσει  της  βοήθειας που προσπαθώ να παρέχω  στους νέους αθλητές της πόλης. Προσωπικός μου στόχος είναι να εντάξουμε τους νέους αθλητές  στη διαδικασία της ομάδας στο άθλημα της επιλογής τους.  Εκεί  θα πρέπει να αποδώσουμε τη βαρύτητα των ενεργειών μας ώστε να επανέλθει η πόλη μας σε νέες επιτυχίες. Όσο αφορά στην αξιολόγηση-αποτέλεσμα των προσπαθειών μου νομίζω αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι ίδιοι οι συμπαίκτες  και  παίκτες μου. Για τη νέα  χρονιά που έρχεται νομίζω πως το μεγάλο στοίχημα όλων μας είναι να μπορέσουν οι ομάδες της πόλης μας  να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και ευελπιστώ  η ενίσχυση της δυναμικής τους  να προέλθει από την επάνδρωσή τους που μπορεί να προκύψει μέσα από τον ίδιο τους τον κορμό,  τις ακαδημίες τους.
 
Ποιο είναι το αθλητικό γεγονός της χρονιάς που ξεχωρίσατε και γιατί;
Προσωπικά εκτιμώ ότι δυο είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα για το 2017. Σε εθνικό επίπεδο η βράβευση και η αναγνώριση του Νίκου Γκάλη στο HALL OF FAME. Μια αναγνώριση που αποτελεί την ύψιστη τιμή τόσο για τον ίδιο τον αθλητή όσο και για όλο τον ελληνικό αθλητισμό και φυσικά για όλους  εμάς τους Έλληνες, και ειδικότερα για όλους όσους αγαπάμε το μπάσκετ. Ειλικρινά πιστεύω πως ότι χωρίς τη δική του συμβολή στο άθλημα δεν θα υπήρχε η ανάπτυξη του στην Ελλάδα, στο βαθμό τουλάχιστον που έχει αναπτυχθεί σήμερα, ούτε θα είχε επέλθει η «άνοιξη» του ελληνικού αθλητισμού η οποία όλοι αναγνωρίζουμε ότι είχε σαν αφετηρία της την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987.
 
Αδιαμφισβήτητα το αθλητικό γεγονός τοπικά είναι η διεξαγωγή του διεθνούς τουρνουά καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο «ΘΡΑΚΗ». Μια αθλητική διοργάνωση η οποία διεξήχθη στην πόλη μας τοποθετώντας την στην κορυφή των διεθνών διοργανώσεων του αθλήματος πανευρωπαϊκά. Η επιτυχία της παρουσίας και συμμετοχής των εθνικών ομάδων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου, καθώς επίσης του Παναγιώτη Γιαννάκη, επιβεβαίωσε αφενός τον υψηλό στόχο των διοργανωτών και αφετέρου η συμμετοχή του κόσμου στο γήπεδο και η δυνατότητα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων δορυφορικά, τις προσδοκίες των συμμετεχόντων αθλητών. Μακάρι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και να επαναληφθεί και του χρόνου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.