Κεντρο Ολυμπιακης παλης επιθυμει να κανει την Κομοτηνη ο «ΑΣ Δημοκριτειο»

Ο Γιώργος Ντάσιος του ΑΣ Δημοκρίτειο και ο Γιάννης Μπάρμπας μιλούν στον «ΠτΘ» με την αφορμή του διεθνούς προπονητικού καμπ προετοιμασίας με περισσότερους των 120 αθλητές και αθλήτριες της πάλης

Άνοιξε τις «πόρτες» το Διεθνές Προπονητικό Καμπ Προετοιμασίας για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα U15 Παίδων/Κορασίδων και Παμπαίδων/Πανκορασίδων και το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων και Παίδων/ Κορασίδων που για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας, με την συμμετοχή αθλητών και αθλητριών των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας, Ισπανίας, Κοσσόβου, Αιγύπτου, Βουλγαρίας, Μαρόκο και άλλων χωρών.

Περισσότεροι από 120 αθλητές και αθλήτριες αναμένονται να φτάσουν έως και την Τετάρτη στην πόλη της Κομοτηνής, όπου θα διεξαχθεί το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους για τις μεγάλες διοργανώσεις που θα συμμετάσχουν, με πρωτοβουλία του ΑΣ Δημοκρίτειο, τη συμβολή της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ και του Δήμου Κομοτηνής, υπό την γνώση και την αιγίδα τόσο της Παγκόσμιας όσο και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός φιλόδοξου αλλά ικανού για συνέχεια σχεδίου που αφορά στην ανάδειξη της Κομοτηνής ως κέντρο ολυμπιακής πάλης, όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο καθηγητής της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ κ. Ιωάννης Μπάρμπας, με την θεσμοθέτησή του προπονητικού καμπ υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, γεγονός που όπως τόνισε θα έχει πολλαπλά οφέλη και για την περιοχή αλλά και για τους συμμετέχοντες αθλητές και προπονητές.

Άλλωστε τόσο το ΔΠΘ όσο και ο ΑΣ Δημοκρίτειο διαθέτουν τόσο τις υποδομές όσο και την τεχνογνωσία να διεκδικήσουν και να κερδίσουν το «στοίχημα» της θεσμοθέτησης του. Όπως εξήγησε ο κ. Μπάρμπας στο πρόσφατο παρελθόν οι εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ έχουν φιλοξενήσει ομάδες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βουλγαρία, την Τουρκία και την Πολωνία για την προετοιμασία τους, γεγονός που σε συνδυασμό με το ερευνητικό έργο των καθηγητών της ΣΕΦΑΑ αλλά και των διακρίσεων των αθλητών του ΑΣ Δημοκρίτειο οδήγησε την Ομοσπονδία Πάλης στην απόφαση να «εμπιστευτεί» στην Κομοτηνή την διοργάνωση αυτή.

Το ερευνητικό έργο στο πλαίσιο του ΔΠΘ «αρωγός» στη θετική ψήφο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης

Προσπάθειες όπως αυτή των κ.κ. Αντώνη Καμπά, Φωτεινής Βενετσάνου και του ιδίου στο εγχειρίδιο με τίτλο «Παιχνίδια Σωματικής Επαφής» που έχει μεταφραστεί και δίνεται δια μέσου της Ομοσπονδίας σε όλες τις χώρες, όπως αυτή του κ.Νίκου Αγγελούση που υπογράφει ένα κεφάλαιο στο εγχειρίδιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης με συμβουλές για την τεχνική και τη σημασία της έρευνας στον αθλητισμό, αλλά και της αναπληρώτριας καθηγήτριας κ. Ασημένιας Γιοφτσίδου, με τίτλο «Προπονητικές προκλήσεις για αθλητές της Πάλης» που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ SPORT και επικεντρώνεται στην πρόληψη τραυματισμών και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από νεαρούς αθλητές/τριές της πάλης.

Σε συνδυασμό με την λειτουργία του ΑΣ Δημοκρίτειο που από την ίδρυσή του το 2002 και έπειτα, έχει καταφέρει να εμφυσήσει στους αθλητές του την ευγενή άμιλλα, τη συνεργασία αλλά και την αξία της ενασχόλησής τους με τον αθλητισμό.

Ο ΑΣ Δημοκρίτειο από το 2002 έως και σήμερα

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της έως τώρα πορεία του Συλλόγου, ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Ντάσιος εξήγησε πως αυτός ξεκίνησε το 2002 με πρωτοβουλία των καθηγητών κ.κ. Κυριάκο Ταξιλδάρη και Γιώργο Γκοδόσια, με στόχο τα μη προβεβλημένα αθλήματα, να αναπτυχθούν στην περιοχή, αθλήματα όπως η πάλη, η ενόργανη γυμναστική, η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ) και το μπάντμιντον.

Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν στο τμήμα της πάλης, αθλητές και αθλήτριες του οποίου έχουν καταφέρει να εκπροσωπήσουν την χώρα μας και ως συμμετέχοντες στην εθνική ομάδα, χάρη και στην προσπάθεια των προπονητών τους κ.κ. Θεόδωρο Καρυπίδη και Αθανάσιο Γρεκίδη, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Ντάσιο έχει ιδιαίτερη σημαντική για την περιοχή μας.

Και σε αυτήν την διοργάνωση ο ΑΣ Δημοκρίτειο θα είναι παρών με τις κ.κ. Αγάπη Αμπελίδου και Νικολέτα Μπάρμπα όσον αφορά τις κορασίδες έως 17 ετών, που προετοιμάζονται για την Βαλκανιάδα, όσο και με τον κ. Θεόδωρο Τρίσκα ο οποίος ολοκληρώνει την προετοιμασία του στην κατηγορία των Παμπαίδων.

Ο κ. Ντάσιος θέλησε να τονίσει πως ευχή όλων των εμπλεκομένων είναι η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διοργάνωσης, δίχως τραυματισμούς αλλά και με το σύνολο των αθλητών να επιτυγχάνει τον στόχο του. «Εμείς θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία και τη φετινή χρονιά να γυρίσουν όλοι με όσα περισσότερα μετάλλια μπορούν δεδομένου ότι η περσινή ήταν μια δύσκολη, λόγω κορωνοϊού, ειδικά για το άθλημα της πάλης χρονιά». Ο ίδιος επεφύλασσε ξεχωριστό ευχαριστώ στον καθηγητή κ. Ιωάννη Μπάρμπα που όπως υπογράμμισε «είναι ουσιαστικά ο πρώτος που ανέδειξε το άθλημα της πάλης στην περιοχή μας» στους κ.κ. Καρυπίδη και Γρεκίδη, στον καθηγητή και γραμματέα του ΑΣ Δημοκρίτειο κ. Μαυρίδη για την ακούραστη συμβολή του αλλά και συνολικά το Δ.Σ. του Συλλόγου που όπως εξήγησε «πάντα ομόφωνα εργαζόμαστε για το καλό του Συλλόγου προσπαθώντας κάθε κατάσταση και κάθε πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με διάλογο, δημοκρατικά και με κύριο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».

Ερωτηθείς σχετικά με τους επόμενους στόχους του Συλλόγου ο κ. Ντάσιος εξήγησε πως ο πρώτος και κύριος είναι «να φέρουμε περισσότερα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και δη σε αθλήματα Ολυμπιακά αλλά μη διαδεδομένα τουλάχιστον στην περιοχή μας».

«Σημασία έχει να επιτυγχάνει ο τόπος και οι άνθρωποί του»

«Ο ΑΣ δημοκρίτειο επιδιώκει και τη συνεργασία με τους άλλους συλλόγους. Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά θεωρώντας και έχοντας ως φιλοσοφία το ότι σημασία έχει να επιτυγχάνει ο τόπος και οι άνθρωποί του και όχι να υπάρχουν εγωισμοί και μικροσυμφέροντα που σταματούν την εξέλιξη τόσο των αθλητών όσο και των προπονητών» ανέφερε ο ίδιος για να υπογραμμίσει την ανάγκη στήριξης των αθλητών και από την ίδια την πολιτεία και τους εκπροσώπους της. «Να στηρίζουν τους αθλητές και τις αθλήτριες εξ αρχής και όχι μετά τις επιτυχίες για την φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι ένα δευτερόλεπτο, ενώ η επιτυχία ενός αθλητή είναι προσπάθεια δέκα ετών» σημείωσε.

Δομή φιλοξενίας αθλητών εντός του πανεπιστημίου σχεδιάζει το ΔΠΘ

Παράδειγμα αγαστής συνεργασίας αποτελεί σύμφωνα με τον κ.Μπάρμπα το προπονητικό αυτό καμπ, που γίνεται με την στήριξη τόσο των Πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ όσο και του Δήμου Κομοτηνής, γεγονός που θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από ευρύτερα την τοπική κοινωνία ώστε να «αγκαλιάσει» τη διοργάνωση και να διεκδικήσει τη θεσμοθέτησή της. Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή όπως γνωστοποίησε ο κ.Μπάρμπας σύμφωνα με τους αντιπρυτάνεις κ.κ. Φώτη Μάρη και Μαρία Μιχαλόπουλου στα άμεσα σχέδια του πανεπιστημίου είναι η δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας αθλητών εντός του πανεπιστημίου, γεγονός που θα ενισχύσει την προσπάθεια.

Μια θεσμοθέτηση που θα έχει πολλαπλά οφέλη και για την περιοχή, αρχής γενομένης για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την τοπική οικονομία αλλά και για την ανάπτυξη του αθλητισμού, τόσο για τους υφιστάμενους αθλητές και προπονητές, δια μέσου της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, όσο και για νέους που ενδεχομένους κατανοήσουν μέσα από αυτή την αξία του ευ αγωνίζεσθαι και της άθλησης.

Το άθλημα της πάλης αποτελεί ιδανική επιλογή, αν σκεφτεί κανείς και την ιστορία των διακρίσεων και των συγκινήσεων που έχει προσφέρει στην χώρα μας, γεγονός που μπορεί όπως εξήγησε ο κ. Μπάρμπας να επαναληφθεί. «Η πάλη σε παγκόσμιο επίπεδο διευρύνει το δυναμικό της, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά» ανέφερε εξηγώντας πως περισσότερες από 178 χώρες ανήκουν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης και δίνοντας παραδείγματα χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία όπου το άθλημα της πάλης είναι ενταγμένο και στα σχολεία, γεγονός για το οποίο έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα και στην Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.