Η Κομοτηνη ζει στους ρυθμους του «DUTH Madness»

Αφιέρωμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στη μοναδική Πανεπιστημιακή ομάδα μπάσκετ της Ελλάδος

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και προόδου για τη Θράκη σε όλα τα επίπεδα και ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό.  Το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ιδιαίτερα τροφοδοτεί διαχρονικά τον ελληνικό αθλητισμό με αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Και εγένετο DUTH Basketball Team

Το 2016 ο αείμνηστος Αλέκος Καρυπίδης, ένας «εραστής» του μπάσκετ, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το τμήμα μπάσκετ στο Α.Σ. Δημοκρίτειο, δημιουργώντας μία αμιγώς φοιτητική ομάδα στα πρότυπα του NCAA. Το 2013 είχε οδηγήσει στην κορυφή του ελληνικού Πανεπιστημιακού πρωταθλήματος την ομάδα του Δημοκριτείου και το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με την προπονητική είχε ξαναμπεί στον οργανισμό του.  Όπως ομολογούσε στους συναδέλφους του, σκοπός του εγχειρήματος ήταν να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους φοιτητές, όχι μόνο στα λόγια αλλά πάνω στο παρκέ. Και όντως η προσπάθεια απέδωσε καρπούς, η ομάδα πραγματοποιήθηκε και μαζί με τον συνάδελφο του στο Πανεπιστήμιο κ. Γιώργο Μαυρίδη έφτιαξαν την μοναδική πανεπιστημιακή ομάδα στη χώρα μας με την συνεπικουρία του Κούλη Ταξιλδάρη.

Έτσι η Κομοτηνή ζει όλο το χρόνο τη δική της «March Madness», η οποία ακούει στο όνομα DUTH, δηλαδή το όνομα του Πανεπιστημίου στα Αγγλικά. Και πράγματι η ομάδα αγαπήθηκε και άρχισε να αφήνει το αποτύπωμα της στα μπασκετικά δρώμενα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ σαρώνοντας σε όλα τα παρκέ της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Η απώλεια του Αλέκου Καρυπίδη και ο όρκος να συνεχίσει το όραμα του

Η μοίρα επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι στα παιδιά του «Δάσκαλου» Καρυπίδη, καθώς στις 21 Μαϊου του 2017, ο δικός τους Αλέκος, έφυγε από τη ζωή, νικημένος από την επάρατη νόσο, βυθίζοντας στη θλίψη όλη την μπασκετική κοινότητα της χώρας.

Και ενώ όλοι προέβλεπαν πως το εγχείρημα θα κατέρρεε, οι νεαροί φοιτητές έδωσαν όρκο να τιμήσουν τη μνήμη του δασκάλου τους και να τον κάνουν υπερήφανο από ψηλά. Έτσι εκείνη τη σεζόν έφτασαν στον τελικό της ΕΚΑΣΑΜΑΘ λυγίζοντας από τον πανίσχυρο ΓΣ Ελευθερούπολης ενώ την επόμενη σεζόν λύγισαν στα ημιτελικά στις λεπτομέρειες από τον Λεύκιππο Ξάνθης.

Το έργο του δασκάλου συνέχισε αρχικά η Δήμητρα Δόλωμα, η οποία οδήγησε την ομάδα στον τελικό του κυπέλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, όπου λύγισε από τον Λεύκιππο Ξάνθης και την διαδέχτηκε ο Βασίλης Μπούντας, τελειόφοιτος τότε της ειδικότητας Καλαθοσφαίρισης, ο οποίος ανανέωσε το ρόστερ και έφτιαξε και Β΄ ομάδα η οποία ακόμη και σήμερα δέχεται στις τάξεις της φοιτητές που είτε δεν πρόλαβαν μεταγραφούν σε κάποιο σύλλογο της πόλης είτε ακόμα χρειάζονται βελτίωση σε κάποιους τομείς για να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα

Έκτοτε το Δημοκρίτειο καταφέρνει και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, στηριζόμενο καθαρά σε φοιτητές, οι οποίοι αγωνίζονται με πάθος, αγάπη για το άθλημα και «τρέχουν» όλον τον σύλλογο δεχόμενοι την υποστήριξη των συμφοιτητών τους, που γεμίζουν το κλειστό γυμναστήριο της πόλης σε κάθε εντός έδρας αναμέτρηση.

ΑΣ Δημοκρίτειο: Ένα πρότυπο μοντέλο αυτοδιαχείρισης συλλόγου

Χρέη Γενικού Αρχηγού εκτελεί ο καθηγητής του Τμήματος κ. Απόστολος Σπάσης, ο οποίος ζει έντονα κάθε αναμέτρηση, ενώ στο «τιμόνι» της ομάδας από το 2020 βρίσκεται ο Φώτης Ζάντζας, υποψήφιος διδάκτορας του ΔΠΘ και του ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής και τελειόφοιτος του προγράμματος FECC της FIBA, ο οποίος με την αγάπη και το μεράκι του δουλεύει σκληρά και προσπαθεί να βάλει σε καλούπι το πάθος των νεαρών αθλητών για το άθλημα, για τη νίκη και την αγάπη τους για το Πανεπιστήμιο. Μπορεί ο στόχος να είναι η είσοδος στην τετράδα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, αλλά αυτό φαντάζει ως «δένδρο». Το «δάσος» είναι να γίνουν ΟΜΑΔΑ σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσουν να κάνουν πράξη το όραμα του μεγάλου «Δασκάλου».

Στο Δημοκρίτειο γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης της ομάδας αφού οι ίδιοι οι αθλητές φροντίζουν για την  καθαριότητα και την φροντίδα του χώρου προπόνησης, του αθλητικού και προπονητικού εξοπλισμού. Συμμετέχουν σε κομμάτια που αφορούν στην πειθαρχία και στις αρχές που διέπουν το σύνολο, αλλά βοηθούν και σε άλλους τομείς όπως η εφαρμογή προπονητικών προγραμμάτων και scouting. Ο προπονητικός σχεδιασμός είναι προσανατολισμένος στην ασφάλεια και στην ατομική βελτίωση των αθλητών και η φιλοσοφία στοχεύει στη καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης.

Για τον Δάσκαλο, τον Πατέρα, τον Καθηγητή, τον Φίλο, τον Μέντορα και τον Καθοδηγητή Αλέκο Καρυπίδη 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα φτάσει η ομάδα… Αυτό που μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα όμως είναι πως όλοι μαζί, πιστοί στις αξίες και τα ιδεώδη του «Δασκάλου» τους θα συνεχίσουν να κοιτάνε μπροστά όπως ακριβώς τους έμαθε. Θα συνεχίσουν να δίνουν όλο τους το «είναι», να βάζουν όλο μας το μεράκι για να κάνουν αυτό που τόσο καλά τους έμαθε. Να παίζουν μπάσκετ. Μα περισσότερο απ’ όλα θα συνεχίσουν να αγαπάνε αυτό που κάνουν και με περίσσια αυταπάρνηση να κυνηγάνε κάθε ευκαιρία, όπως ακριβώς τους έμαθε, διεκδικώντας μέχρι τέλους τα όνειρα τους.

Για όλα τα θέματα του 3ου τεύχους του διαδικτυακού περιοδικού της ΕΟΚ πατήστε ΕΔΩ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.