Η αρχεγονη τεχνη των Σαμουραι «στεριωνει» στην Κομοτηνη

Επιτυχημένο σεμινάριο Daito ryu aiki jiu jitsu από τον Αγησίλαο Βεσεξίδη

Η Κομοτηνή μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα και κεφάλαιο σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Αγισήλαος Βεσεξίδης, αθλητής και δάσκαλος ιαπωνικών πολεμικών τεχνών, γνωστός στο ευρύ κοινό για τη σειρά των εγχώριων και διεθνών διακρίσεων, που έχει πετύχει. Ο κ. Βεσεξίδης και ο Σύλλογό του «Άπω Ανατολή» έκαναν το πρώτο βήμα για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού διοργανώνοντας για πρώτη φορά στην πόλη μας το σεμινάριο για την αρχέγονη τέχνη των Σαμουράι, το Daito ryu aiki jiu jitsu, το οποίο προσέλκυσε συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Στη διάρκεια του τετραήμερου σεμιναρίου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω στο Daito ryu aiki jiu jitsu, από τον κ. Βεσεξίδη, που είναι τεχνικός επικεφαλής Ελλάδος της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης, αλλά και από τον κ. Τέρχο Κορχόνεν, τον τεχνικό επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιαπωνίας για όλη την Ευρώπη. 

Τέρχο Κορχόνεν «Το επίπεδο που βρήκα στην Κομοτηνή είναι πολύ υψηλό»

Με δήλωσή του στον «ΠτΘ», ο κ. Κορχόνεν δήλωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Κομοτηνή, τονίζοντας ότι εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά που γίνεται στον Σύλλογο «Άπω Ανατολής» της πόλης μας. «Το επίπεδο που βρήκα στην Κομοτηνή είναι πολύ υψηλό», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «ο Αγησίλαος όχι απλώς γνωρίζει την πολεμική τέχνη, αλλά τη μεταδίδει και πάρα πολύ γρήγορα». Μιλώντας για τη φιλοσοφία του Daito ryu aiki jiu jitsu, εξήγησε πως «επειδή ουσιαστικά κάνουμε κάτι πολύ επικίνδυνο, μαθαίνουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να σεβόμαστε τον άλλο, ώστε να μπορέσουμε να εκτελέσουμε αυτές τις τεχνικές». «Ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι η βία είναι επικίνδυνη», επισήμανε, «και με ποιον τρόπο ουσιαστικά να πλησιάσει έναν άνθρωπο, αποφεύγοντας την επίπονη συμπλοκή». 

Αγησίλαος Βεσεξίδης «Θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας η Κομοτηνή να είναι ένας τόπος αναφοράς των πολεμικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα»

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιτυχία της διοργάνωσης εμφανίστηκε, μιλώντας στον «ΠτΘ», και ο ίδιος ο Αγησίλαος Βεσεξίδης, δηλώνοντας τη φιλοδοξία του να καθιερωθεί σε θεσμό στην πόλη μας αυτό το ραντεβού σχολών ιαπωνικών πολεμικών. «Το event ήταν το μεγαλύτερο στις πολεμικές τέχνες, που έχει γίνει», σημείωσε, «και θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας η Κομοτηνή να είναι ένας τόπος αναφοράς των πολεμικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Βεσεξίδης δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη στήριξη της διοργάνωσης από τον δήμο Κομοτηνής και από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Περαιτέρω, δήλωσε ικανοποιημένος που μια ακόμα χρονιά ολοκληρώνεται θετικά για τη σχολή του, τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Ο Σύλλογος «Άπω Ανατολή» Κομοτηνής, ο οποίος εδώ και λίγους μήνες στεγάζεται στην οδό Πολυφήμου 4, απέναντι από το «Καψούλι», διανύει τον 7ο χρόνο από την ίδρυσή του και με την καθοδήγηση του κ. Βεσεξίδη εκπαιδεύτηκαν σε αυτόν περί τα 130 άτομα αυτή τη χρονιά. «Το βασικό μας μέλημα ως σύλλογος είναι να βγαίνουν τα λειτουργικά μας έξοδα», σημείωσε ο κ. Βεσεξίδης, «δεν μας απασχολεί να βγάζουμε λεφτά και ό,τι λεφτά βγαίνουν τα δίνουμε στις εκδηλώσεις μας και στο να περνάμε καλά και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το ποιοτικό στοιχείο, δηλαδή να έχουμε ακόμα και 5 μαθητές, όχι όμως 5.000 πελάτες».
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε στο Daito ryu aiki jiu jitsu είναι να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα και το σώμα μας»
 
Εστιάζοντας στην τέχνη, που διδάσκει, το Daito ryu aiki jiu jitsu, εξήγησε ότι πρόκειται για την παραδοσιακή αρχέγονη τέχνη των Σαμουράι, που έχει χρήση σπαθιού Κατάνα και μάχη σώμα με σώμα, και στην οποία έχουν τις ρίζες τους όλες οι υπόλοιπες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, όπως το aikido, το καράτε, το τζούντο κλπ. Η ενασχόληση με τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη δεν υπόκειται σε περιορισμούς, όπως η ηλικία, το ύψος ή το σωματικό βάρος, επισήμανε ο κ. Βεσεξίδης. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα και το σώμα μας», εξήγησε, «τον χαρακτήρα μας για να μη χρησιμοποιήσουμε με λάθος τρόπο και για κακό το όπλο, το οποίο θα μας δοθεί, ενώ το σώμα μας, για να μπορούμε να ασκηθούμε σε κάτι τόσο σκληρό, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε και να μην τραυματιστούμε». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.