Γιαννης Θεοδωρακοπουλος: «Οι αθλητικοι δημοσιογραφοι χαιρουν σεβασμου και εκτιμησης απο την κοινωνια»

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ μίλησε στον «ΠτΘ» για τις δυσκολίες του κλάδου, τις προκλήσεις της νέας εποχής στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την μετά-κορωνοϊού εποχή

Για την επόμενη ημέρα στον αθλητισμό και την αθλητική δημοσιογραφία κλήθηκε να μιλήσει στην εκπομπή «Αρχίζει το Ματς» και τον Βασίλη Στοάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ εργάστηκε σε διάφορους τομείς του ρεπορτάζ (κοινοβουλευτικό, εργατικό, οικονομικό) αλλά τον κέρδισε τελικά το αθλητικό. Ήταν παρών σε όλα τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα, όπως Ολυμπιακοί Αγώνες, Μουντιάλ Ποδοσφαίρου, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ιδιαιτέρως στις διοργανώσεις στίβου, γυμναστικής, άρσης βαρών.

Έχει εργαστεί σε πολλές εφημερίδες (Καθημερινή, Βήμα, Απογευματινή, Αθλητική Ηχώ, Sportime κ.α.) και περιοδικά αλλά κυρίως έχει συνδεθεί με τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ως σχολιαστής της ΕΡΤ, όπου έχει παρουσιάσει πάνω από 500 εκπομπές. Μεταξύ αυτών και την μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, την «Αθλητική Κυριακή» (1996-2001), για την οποία τιμήθηκε δύο φορές με το πρώτο τηλεοπτικό βραβείο της χρονιάς.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις δράσεις του ΠΣΑΤ σε ένα διάστημα όπου ο κλάδος κλονίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ενώ παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα τονίζοντας πως «ο αθλητισμός και η αθλητική δημοσιογραφία θα μείνουν ζωντανοί».

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Μεγάλο πρόβλημα η απραξία των παιδιών και η απομάκρυνση τους από τον αθλητισμό»

ΠτΘ: Η συζήτηση μας θα ξεκινήσει με τις δράσεις του ΠΣΑΤ. Για 67η χρονιά πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στον χώρο του αθλητισμού, ανακοινώθηκαν πριν μήνες τα δημοσιογραφικά βραβεία ενώ παράλληλα πραγματοποιείτε διαδικτυακά αφιερώματα σε ιστορικές εφημερίδες. Μιλήστε μας λίγο για όλα αυτά σε μία δύσκολη περίοδο για τον αθλητισμό.


Γ.Θ.: Η περίοδος είναι δύσκολη για όλο το φάσμα της δημοσιογραφίας και αυτό υπήρχε και πριν την πανδημία, η περίοδος δηλαδή της οικονομικής κρίσης, που δημιούργησε τεράστιες δυσκολίες. Για αυτό η πανδημία βρήκε ένα καταπονημένο έδαφος και μπήκαμε πια στην μεγάλη κρίση. Εμείς στον ΠΣΑΤ καλύπτουμε όλους τους αθλητικούς δημοσιογράφους σε όλη τη χώρα και προσπαθήσαμε μέσα από τις δυσκολίες να δημιουργήσουμε εικόνες και δράσεις που θα βοηθήσουν την αθλητική δημοσιογραφία. Ξεκινήσαμε με ένα εντυπωσιακό σποτ τον Μάιο του 2020 στέλνοντας το μήνυμα πως ο αθλητισμός και η αθλητική δημοσιογραφία θα αντέξουν κάτι που τελικά έγινε. Βέβαια κάποιες κατηγορίες είναι στο «ψυγείο» όπως οι τοπικές κατηγορίες και οι ακαδημίες. Αυτά ακόμα θεωρούνται πως μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Τα παιδιά τώρα έχουν μάθει πια στον υπολογιστή από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτή τη γενιά μπορεί να την χάσουμε από τον αθλητισμό. Δεν αναφέρομαι στα ταλέντα αλλά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και την απόκτηση σωστών συνηθειών.

ΠτΘ: Σχετικά με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων υπήρχε ανταπόκριση από τα μέλη του ΠΣΑΤ;


Γ.Θ.: Βεβαίως υπήρχε ανταπόκριση και μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που θα περιμέναμε. Η υπόθεση μας είχε βάλει σε σκέψεις γιατί το 2020 είχε περιορισμένη δράση, ωστόσο θέλαμε να κρατήσουμε τον πιο ιστορικό θεσμό. Αφού καταλάγιασαν λίγο τα πράγματα, οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για ό,τι έγινε το 2020 και οδηγηθήκαμε στην ψηφοφορία. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στη μορφή της εκδήλωσης, αν θα γίνει δηλαδή δια ζώσης όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες ή διαδικτυακά με τους νικητές να μας μιλάνε από τον χώρο που γυμνάζονται. Ήδη μαζεύουμε ιδέες και μάλιστα βλέπουμε και ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα το σκεφτούμε καλά, θα ακούσουμε τη φωνή των συναδέλφων και θα αποφασίσουμε από κοινού. Έχουμε και τα δημοσιογραφικά βραβεία για τα οποία είμαστε πανέτοιμοι και νομίζω πως μέσα στο Μάιο θα προχωρήσουμε στις βραβεύσεις με όποιον τρόπο είναι καλύτερο. Μακάρι να γίνει δια ζώσης αλλά αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες θα γίνει ηλεκτρονικά. Έχουμε ετοιμάσει ήδη βίντεο και όλα είναι έτοιμα. Θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα της περιόδου και θα κρίνουμε.

«Η αλήθεια έχει πάντα 3 πατέρες και με την βοήθεια της τεχνολογίας πλέον κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν»

ΠτΘ: Ποια είναι η θέση του αθλητικογράφου στα μάτια της κοινωνίας και του φίλαθλου κοινού;


Γ.Θ.: Ο αθλητικός δημοσιογράφος χειρίζεται γεγονότα, δηλαδή μεταδίδει μία είδηση που δεν μπορεί να είναι αλλοιωμένη, όπως ένα τελικό σκορ. Η αθλητική δημοσιογραφία χειρίζεται γεγονότα. Το σχόλιο ο καθένας το λέει ανάλογα με την παιδεία και την άποψη που έχει. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Εμείς ξέρουμε πως ο αθλητικός δημοσιογράφος δίνει λόγο στον φίλαθλο. Εμείς οι παλιοί δημοσιογράφοι λέγαμε πως δίνουμε λόγο σε αυτόν που αγοράζει την εφημερίδα. Βέβαια τις εφημερίδες τις έχουν κάποια αφεντικά. Βέβαια τα αφεντικά τις είχαν πάντα. Ο αθλητικός δημοσιογράφος θα γράψει το γεγονός αλλά η πρώτη σελίδα θα γράφεται με τη γραμμή της ιδιοκτησίας. Ο καθένας έχει όμως την άποψη του. Η αλήθεια έχει 3 πατέρες, τη δική μου, τη δική σου και του τρίτου, της άλλης αλήθειας. Επιπλέον δίνεται φωνή στους προπονητές και τους πρωταγωνιστές, οπότε εκεί αντικατοπτρίζεται η εικόνα μίας αναμέτρησης. Πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Τα πράγματα στον αθλητισμό είναι καθαρά. Το μόνο που μένει είναι πως οι ιδιοκτήτες κάποιων ΜΜΕ έχουν σχέση με ομάδα ή συμφέροντα. Αν πάμε όμως στα πολιτικά θα δούμε μόνο τέτοια. Οι αθλητικοί δημοσιογράφοι είναι σε καλύτερη θέση και για αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης από τους πολίτες, οι οποίοι με όλα αυτά που τραβάνε έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη τους σε πολλούς κλάδους. Εμείς παρουσιάζουμε αφιερώματα για τις εφημερίδες που έγραψαν ιστορία και εκδόσεις. Με έναν ελεύθερο τρόπο ακούγονται ιστορίες για το πώς έβγαιναν τα θέματα, το κλίμα ανάμεσα στους εργαζομένους και όλα όσα πρέπει να ξέρει ο κόσμος.

«Ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα η απρόσκοπτη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το φετινό καλοκαίρι»

ΠτΘ: Θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της υγειονομικής περιπέτειας. Το Σαββατοκύριακο ζήσαμε ωραίες στιγμές με τον Πετρούνια να πανηγυρίζει ένα ακόμα χρυσό, τον Τσιτσιπά να φτάνει σε μία ακόμα σημαντική διάκριση και το τμήμα χάντμπολ της ΑΕΚ να προκρίνεται σε ευρωπαϊκό τελικό. Τι να ευχηθούμε για τον ελληνικό αθλητισμό;


Γ.Θ.: Ήταν ένα όμορφο τριήμερο, το οποίο μας έκανε να λέμε πως ο αθλητισμός στέλνει ενωτικά μηνύματα για την κοινωνία. Ο Λευτέρης Πετρούνιας μετά από ταλαιπωρία και εγχειρίσεις επέστρεψε στην κορυφή και έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που έφερε 5 χρυσά στους κρίκους, γιατί θεωρούνται το πιο δύσκολο αγώνισμα της ενόργανης γυμναστικής. Το κυριότερο που θέλουμε την επόμενη ημέρα είναι να γυρίσουμε όλοι υγιείς στον αθλητισμό και να είναι σε καλή κατάσταση. Οπότε σίγουρα ευχόμαστε υγεία σε όλους. Το νούμερο 2 είναι να επιστρέψει ο αθλητισμός στην κανονικότητα και αυτό θα το δούμε με την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Αυτό που προέχει είναι να ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια στα γήπεδα και τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός δεν πεθαίνει και θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα.  Γνωρίζω επίσης πως στην επαρχία γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους αθλητικούς δημοσιογράφους και θα βοηθήσουμε να γίνουν αθλητικές δράσεις στην περιφέρεια, στην οποία ο ΠΣΑΤ θα είναι πρωταγωνιστής

Από εκεί και πέρα θέλουμε στις 23 Ιουλίου να δούμε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί θα μετρήσει η επιστροφή του αθλητισμού στην κανονικότητα. Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν διεξήχθησαν σε καιρό ειρήνης. Εμείς οι Έλληνες ζούμε πιο έντονα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς δίνουμε την Ολυμπιακή φλόγα και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να θέλουμε αυτός ο θεσμός να συνεχιστεί κανονικά, έστω και αν χρειάζεται η τήρηση κάποιων μέτρων. Φυσικά αυτό που προέχει είναι να ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια στα γήπεδα και τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός δεν πεθαίνει και θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα. Γνωρίζω επίσης πως στην επαρχία γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους αθλητικούς δημοσιογράφους και θα βοηθήσουμε να γίνουν αθλητικές δράσεις στην περιφέρεια, στην οποία ο ΠΣΑΤ θα είναι πρωταγωνιστής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.