Γιαννης Πεταλωτης: «Η δυναμη του ΓΑΣ Κομοτηνη διαχρονικα ηταν η στηριξη του κοσμου σε ολα τα επιπεδα»

Ο πρόεδρος του ΓΑΣ ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Λιόλιου για την προεδρία της ΕΟΚ και παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ο ΓΑΣ Κομοτηνή συμπληρώνει 45 χρόνια παρουσίας στο μπασκετικό στερέωμα και αν ακόμα η δράση έχει σταματήσει λόγω κορωνοϊού, οι ιθύνοντες του ιστορικού συλλόγου δουλεύουν σκληρά ώστε η επόμενη ημέρα να τους βρει έτοιμους για τις νέες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν. Ιθύνων νους της όλης προσπάθειας είναι ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Πεταλωτής, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» αποκαλύπτοντας τους λόγους για τους οποίους ο ΓΑΣ ανακοίνωσε δημόσια την στήριξη του κ. Λιόλιου στις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ, αναλύοντας παράλληλα το όραμα του για τον ΓΑΣ ενώ παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του μπάσκετ της πόλης μας.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Οι προτάσεις του Βαγγέλη Λιόλιου είναι πιο κοντά στα δικά μας όνειρα»

ΠτΘ: Είδαμε πρόσφατα την ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Λιόλιου στις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ. Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που σας έκαναν να ακολουθήσετε τον κ. Λιόλιο;

Γ.Π.:  Η ομάδα μας έχει πάρει θέση για τις επικείμενες εκλογές αφού έχει ακούσει με πολλή προσοχή το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων. Όλο το ΔΣ πήρε αυτήν την απόφαση διότι οι προτάσεις του κ. Λιόλιου είναι πιο κοντά στα δικά μας όνειρα. Η τωρινή διοίκηση, δηλαδή του κ. Βασιλακόπουλου, είναι επιτυχημένη, όπως και ο κ. Φασούλας είναι λάτρης του αθλήματος, ωστόσο η ρεαλιστικότητα των στόχων και τα πεπραγμένα στο ελληνικό μπάσκετ μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

«Το ελληνικό μπάσκετ έφτασε σε τέλμα και χρειάζεται η Ελλάδα να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια στο μπάσκετ»

ΠτΘ: Ποιοι είναι οι λόγοι που πιστεύετε ότι το μπάσκετ χρειάζεται την αλλαγή; Πώς ονειρεύεστε το μπάσκετ τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ροδόπης;

Γ.Π.: Για το ελληνικό μπάσκετ οραματιζόμαστε πολλά πράγματα.  Η κατάσταση έφτασε σε ένα τέλμα και όλα ξεκίνησαν από τους σκαπανείς του αθλήματος, στους οποίους ανάμεσα είναι και ο κ. Φασούλας. Μετά από εκεί είχαμε μεγάλες επιτυχίες σε επίπεδο Εθνικών με πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις. Αυτό έφερε πολλά παιδιά στα παρκέ. Η κατάσταση περιήλθε σε τέλμα, ίσως λόγω της κρίσης αλλά και της απαξίωσης του αθλητισμού. Παρόλα αυτά η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Για αυτό στηρίζουμε ανθρώπους που δίνουν προσοχή στα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία έχουν πολλά έξοδα και ευθύνες. Η απαξίωση των ερασιτεχνικών σωματείων έχει σαν αποτέλεσμα να μην παράγονται παίχτες, δεν υπάρχει αναπτυξιακό πρόγραμμα, έγινε μία βαλτωμένη κατάσταση που πρέπει να αλλάξει. Ο κ. Λιόλιος λοιπόν έχει καταθέσει κάποιες ρεαλιστικές ιδέες, έχει υποσχεθεί μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ σε όλους τους δήμους τη δημιουργία περίπου 100 γηπέδων μπάσκετ με τη χρήση μπαλονιού. Εκεί θα μπορέσουμε να βάλουμε τα παιδιά στο άθλημα που αγαπάμε και σταδιακά η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια γιατί το μπάσκετ είναι το άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα.

ΠτΘ: Υπάρχει μία παράδοση των επαρχιακών συλλόγων να τροφοδοτούν τα σωματεία με πολλούς αθλητές. Υπάρχει αυτή η διάθεση στήριξης αυτών των σωματείων;

Γ.Π.: Η επαρχία είναι ο τροφοδότης του ελληνικού μπάσκετ και αυτή που έβγαλε μεγάλους παίχτες. Η επαρχία θέλει στήριξη. Αυτό σημαίνει πως επειδή δεν υπάρχουν οι πολλές υποδομές και τα οικονομικά μέσα, οπότε οι ομάδες πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Η επαρχία θέλει τη στήριξη της πολιτείας, της ομοσπονδίας του μπάσκετ για να μπορέσει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Γιατί δεν γίνεται κάποιοι τρελοί να σηκώνουν όλο το βάρος.

«Ο ΓΑΣ είναι επένδυση για την Κομοτηνή, τόσο λόγω της διαρκούς παρουσίας στις εθνικές κατηγορίες όσο και εξαιτίας της πολυπληθούς ακαδημίας»

ΠτΘ: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες του ΓΑΣ Κομοτηνή γενικά και ειδικά τώρα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού;

Γ.Π.: Ο ΓΑΣ είναι ο πολυπληθέστερος σύλλογος της Ροδόπης, είμαι πεπεισμένος πως η ομάδα είναι επένδυση για την πόλη μας, όχι μόνο γιατί διαφημίζει την Κομοτηνή μέσω της συμμετοχής του στα Εθνικά πρωταθλήματα αλλά και εξαιτίας της πολυπληθέστερης ακαδημίας του, που έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη των μπασκετικών δεξιοτήτων στους μικρούς μας φίλους αλλά παράλληλα διαμορφώνει τις προπονήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουμε καλούς αθλητές και ανθρώπους. Δηλαδή στόχος μας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο. Τα σωματεία έχουν μέλλον. Η δύναμη μας είναι ο κόσμος, καθώς έχουμε πολλά παιδιά στις ακαδημίες και φιλάθλους που μας στηρίζουν. Παρόλα αυτά, με δεδομένο πως δεν έχουμε αγώνες και δράση γενικότερα, έχουν αποσυρθεί όλοι οι χορηγοί. Το μέλλον δεν είναι δυσοίωνο. Πιστεύω πως αν όχι αυτήν την σεζόν, πιστεύω πως από Σεπτέμβριο θα γυρίσουμε στην ομαλότητα.

«Η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού απαιτεί την στήριξη της Πολιτείας»

ΠτΘ: Αν υπάρχει παύλα στην φετινή σεζόν θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα;

Γ.Π.:  Σίγουρα το κλίμα θα είναι βαρύ. Σε αυτές τις κατηγορίες που αγωνιζόμαστε είναι δύσκολο να ξεκινήσουν αμέσως οι αθλητές τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Όσο καθυστερούμε τόσο απομακρύνουμε όμως τα παιδιά από το μπάσκετ. Αν τα παιδιά δεν έχουν πρότυπα, δεν βλέπουν αγώνες και δεν πάνε στο γήπεδο τότε θα βρίσκουν διέξοδο στην οθόνη. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αδυνατεί να μπορεί να συντηρηθεί ελλείψει χορηγιών. Η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει με τη στήριξη της πολιτείας και με όρους διαφορετικούς από το παρελθόν, δηλαδή διαχωρισμό του ερασιτεχνικού με τον επαγγελματικό.

«Στην Κομοτηνή χρειάζεται συνεργασία μεταξύ συλλόγων για να φέρουμε ξανά το μπάσκετ ψηλά»

ΠτΘ: Υπάρχει ελπίδα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία;

Γ.Π.: Εγώ από τη φύση μου πάντα είμαι αισιόδοξος. Ο αθλητισμός δεν πρόκειται να σταματήσει και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αγκαλιάσουν τα σωματεία, τα οποία είναι επενδύσεις για τις πόλεις. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συλλόγων, να δουλέψουμε μαζί για να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Άλλωστε όλοι αγαπάμε το μπάσκετ και ο καθένας από το δικό του μετερίζι πρέπει να κάνουμε τα βήματα για το μπάσκετ της πόλης μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.