Δημητρης Οικονομιδης: Το «βαρυ πυροβολικο» της Α2

Αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές που έβγαλε ο αθλητισμός της Κομοτηνής

Ο Δημήτρης Οικονομίδης αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων αθλητών της Α2, δείχνοντας αρχικά το πλούσιο ταλέντο του με την φανέλα του ΓΑΣ και εν συνεχεία αποτελώντας το «βαρύ πυροβολικό» του Φίλιππου Θεσσαλονίκης στα τέλη του 80 και στις αρχές του 90. Ο Δημήτρης Οικονομίδης έπαιξε συνολικά 11 χρόνια στην Α2 και στην εποχή του υπήρξε ένας από τους πιο συνεπείς σκόρερ της κατηγορίας, οδηγώντας τον Φίλιππο σε δύο ανόδους στην Α1, μία το 1988 και μία το 1990. Ο απολογισμός του στην Α2 είναι 3255 πόντοι και 14,9 κατά μέσο όρο.

Στα αποδυτήρια μετά από μία σπουδαία νίκη στο ουδέτερο λόγω τιμωρίας γήπεδο της Μίκρας με αντίπαλο το Παγκράτι

Στις δεκαετίες του 70΄ και του 80΄ για τα παιδιά ο αθλητισμός ήταν από τις λίγες διεξόδους διασκέδασης. Ο Δημήτρης Οικονομίδης ως παιδί της δεκαετίας τους 70 άρχισε να ασχολείται στην Κομοτηνή από μικρός με τον αθλητισμό. Το πρώτο σπορ που δοκίμασε ήταν το ποδόσφαιρο. Οι επιδόσεις του με την ασπρόμαυρη μπάλα , όμως δεν ήταν καλές και επιπλέον άρχισε να ψηλώνει πολύ. Έτσι από τα 14 του χρόνια αποφάσισε να αλλάξει άθλημα και να κάνει δελτίο στην ομάδα μπάσκετ του Πανθρακικού Ο Πανθρακικός όμως δεν ήταν πολύ οργανωμένος στο μπάσκετ και ο Οικονομίδης δυο χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή μετά από πρόσκληση του Κούλη Ταξιλδάρη, του προπονητή της ομάδας που διέκρινε το πλούσιο ταλέντο του για τον ΓΑΣ που έπαιζε στην Β εθνική.

Ο Οικονομίδης έπαιξε αμέσως στην πρώτη πεντάδα, καθώς ήταν ο ψηλότερος παίχτης της ομάδας. Το 1986 ο ΓΑΣ Κομοτηνή ανέβηκε στην Α2 και με την προσθήκη των Παναγιώτη Γκόλαντα, Κώστα Ματζίρη , που σπούδαζαν στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και τους ντόπιους Ζαχαρία Γεωργιάδη, Δημήτρη- Τζίμυ- Βακιρτζή και Δημήτρη Οικονομίδη, Θέμη Κουκοβίνο και Νεοκλή Λεμονίδη, δημιουργήθηκε μια ισχυρή ομάδα, η οποία είχε την πιο «καυτή» έδρα της κατηγορίας.

Εθνική Εφήβων 1986  Όρθιοι Τσαγκόπουλος, Μποσγανάς, Λυπηρίδης, Λανές, Οικονομίδης, Κουντουράκης Καθιστοί Πολίτης, Γαλακτερός, Πανδρακλάκης, Κορωνιός, Μπακατσιάς, Σωτηρίου.

Το 1986 κλήθηκε στην Εθνική Εφήβων και αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας στο Γκμούντεν της Αυστρίας με συμπαίχτες τους Άγγελο Κορωνιό, Βασίλη Λυπιρίδη, Θύμιο Μπακατσιά και αρκετά άλλα ακόμα μεγάλα ονόματα. Επιπλέον αγωνίστηκε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων της ίδιας αγωνιστικής περιόδου. Τη σεζόν 89-90 πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν του , καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της Α2! Όπως ήταν επόμενο , τρεις ομάδες της Α1 ενδιαφέρθηκαν το επόμενο καλοκαίρι για την απόκτηση του. Το Περιστέρι, ο Σπόρτινγκ και ο Φίλιππος. Προτίμησε τον Φίλιππο για οικογενειακούς λόγους και για να μην απομακρυνθεί από τη γενέτειρα του.

Έπαιξε στην Α1 μια και μοναδική χρονιά, τη σεζόν 1990-91 και τα επόμενα 6 χρόνια που φορούσε η φανέλα του Φίλιππου αγωνιζόταν στην Α2. Από τη θητεία του στο Φίλιππο του μένει χαραγμένο το τοπικό ντέρμπι με την ΜΕΝΤ που μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ3 και κρίθηκε στην τρίτη παράταση με σκορ 134-129! Το 1997 πήρε μεταγραφή στον ΚΑΟΔ που την ίδια σεζόν είχε αποκτήσει τον Φώτη Τακιανό και Νίκο Τσιαγκόπουλο, δεν κατάφερε να ανέβει στην Α2.

Η Εθνική Εφήβων 1986 στην Σμύρνη της Τουρκίας

Η άνοδος ήρθε την επόμενη σεζόν με χαρακτηριστική άνεση (21 νίκες σε 26 παιχνίδια) . Ολοκλήρωσε την καριέρα του τη σεζόν 1999-00 με την φανέλα του ΚΑΟΔ στην παρθενική του συμμετοχή στην Α2!

Σαν προπονητής πανηγύρισε την άνοδο με την ΑΕ Κομοτηνή το 2007 από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ στη Γ΄ Εθνική ενώ πλέον βρίσκεται στον Αίαντα Κομοτηνής τόσο σε επίπεδο ακαδημιών όσο και σε επίπεδο ανδρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.